«Κάτω τα χέρια από τις γάτες μας» φώναξαν εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι στην 18η Εκθεση Καθαρόαιμων Γάτων που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και κατηγόρησαν την Αγκυρα ότι τα τελευταία χρόναι επιχειρεί να διασταυρώσει με δικές της γάτες ένα κυπριακό είδος και να το μεταλλάξει.

Το θέμα της καθαρόαιμης κυπριακής γάτας εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα στο νησί και σ΄αυτό έχει ήδη πάρει θέση ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, τα πολιτικά κόμματα και κυρίως οι Οικολόγοι, το Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Αρχιμανδρίτης κ. Νεόφυτος, ο Όμιλος Καθαρόαιμων Γάτων Κύπρου και το αμερικανικό πανεπιστήμιο Ντέϊβις της Καλιφόρνια.

Όλα άρχισαν μετά απο πληροφορίες που περιήλθαν στις μυστικές υπηρεσίες της Κύπρου ότι οι Τουρκοκύπριοι άρπαζαν γάτες από τις ελεύθερες περιοχές ή γάτες που ζούσαν στα κατεχόμενα και τις μετέφεραν στην Αγκυρα για διασταύρωση με τουρκικές γάτες. Καταγγελίες για το θέμα έγιναν στη 18η Εκθεση Καθαρόαιμων Γάτων και η Πρόεδρος του Ομίλου κυρία Ράνια Ραζορένοβα ανακοίνωσε ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια ώστε να «ανακοπεί η προσπάθεια ξένων και ιδαίτερα της Τουρκίας να μεταλλάξει την κυπριακή γάτα».

Το σημαντικότερο είναι ότι για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε τρόπος ώστε να κατοχυρωθούν διεθνώς δύο ράτσες κυπριακής γάτας η «Αγία Ελένη» και η «Αφροδίτη».

Οι γάτες στην Κύπρο θεωρούνται περίπου ως ιερά τετράποδα. Στην πλειονότητά τους καλοθρεμμένες με πλούσιο τρίχωμα και δυνατό νιαούρισμα. Οι πιστοί λένε ότι τις γάτες τις έφερε στο νησί η Αγία Ελένη, καθ΄οδόν προς τους Αγίους Τόπους, όταν σταμάτησε μετά από φορτούνα στην Κύπρο. Εφερε, λέει η παράδοση τις γάτες στο νησί, για να το προστατεύσει από τα φίδια τις σαύρες και τους αρουραίους που λόγω της ξηρασίας είχαν αναπτυχθεί. Κανείς στην Κύπρο δεν πειράζει τις γάτες και πολλές οικογένειες έχουν γάτες στα σπίτια τους. Εως και «Κάβο Γάτα» υπάρχει στην Κύπρο, στην επαρχία Λεμεσού και είναι το νοτιανατολικότερο σημείο της Ευρώπης (εκεί όπου στο χάρτι βρίσκεται το λεγόμενο «πόδι» της Κύπρου).

Οι Τούρκοι λένε ότι δεν έχουν ανάγκη τις κυπρικαές γάτες, αφού έχουν τις δικές τους, τις περίφημες γάτες Αγκύρας.

Αλλο γάτα Αγκύρας και άλλο γάτα «Αγία Ελένη» και «Αφροδίτη», απαντούν οι Κύπριοι και απευθύνθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ντέϊβις της Καλιφόρνια για να γίνει το απαραίτητο τεστ DNA. Την υποστήριξή τους για την παγκόσμια αναγνώριση των δύο ειδών κυπριακής γάτας εκδήλωσαν οι Οικολόγοι και εκ μέρους του κόμματος ο κ. Γ. Περδίκης είπε ότι οι διαστάσεις του ζητήματος δεν είναι μόνον φιλοζωϊκες, αλλά και πολιτικές αφού οι Τούρκοι θέλουν να τις οικειοποιηθούν ή να τις μεταλλάξουν, καθώς και οικονομικές, τη στιγμή που όποιος πιστοποιήσει τις ράτσες αυτές μπορεί και να τις εμπορεύεται.

Εκ μέρους του Εμπορικού Επιμελητηρίου (όπως έγραψε η εφημερίδα «Πολίτης»,) ο κ. Μ. Μαυρομμάτης ανέφερε ότι το Κυπριακό Επιμελητήριο υποστηρίζει την αναγνώριση και την πιστοποίηση των δύο ενδημικών τύπων γάτου, ενώ υπέρ της πατρότητας και της επιβεβαίωσης της πατρότητας των κυπρικαών γάτων ετάχθη και ο Αρχιεπίσκοπος, όπως δήλωσε εκ μέρους του ο Αρχιμανδρίτης κ. Νεόφυτος: «αυτά τα είδη των γάτων ανήκουν στην ιστορία και την παράδοση του τόπου μας και η Εκκλησία στηρίζει με κάθε τρόπο και κάθε δύναμη την προσπάθεια που καταβάλλεται», είπε συγκεκριμένα.