Το 80% των μαθητών Γυμνασίου- Λυκείου και το 12% των μαθητών Δημοτικού στη χώρα μας διαθέτει κινητό, ενώ σε ποσοστό 65% δηλώνουν ότι το χρησιμοποιούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση κινητών τηλεφώνων ανέπτυξε σε ομιλία της στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο για την Προσωποποιημένη Ιατρική η επίκουρη καθηγήτρια της Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κυρία Λωρέττα Θωμαΐδου-Ηλιοδρομίτη . Δεδομένου ότι οι ως σήμερα σχετικές έρευνες στερούνται επαρκούς χρονικής διάρκειας, η κυρία Θωμαΐδου επισημαίνει ότι «δεν μπορούν να αποκλειστούν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις, μολονότι οι μέχρι σήμερα μελέτες και έρευνες δεν επιβεβαιώνουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία».

Επειδή η μαζική χρήση κινητών είναι πρόσφατο φαινόμενο και εξελίσσεται με ταχύτητα που ξεπερνά τις βιολογικές μελέτες, οι επιστήμονες συνιστούν προληπτική προσέγγιση ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τους εφήβους. Εκτιμάται ότι οι νέοι είναι περισσότερο ευάλωτοι, διότι το νευρικό τους σύστημα βρίσκεται σε ανάπτυξη, έχουν λεπτότερο κρανίο και η αθροιστική δράση της ακτινοβολίας είναι διαχρονικά μεγαλύτερη στο σύνολο της ζωής τους.

Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο για την Προσωποποιημένη Ιατρική με τίτλο «Υποχρεώσεις και προκλήσεις για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας» διεξήχθη στην Καππαδοκία της Τουρκίας υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου . Τη διοργάνωση διεκπεραίωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ποιότητα Ζωής σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόεδρος του συμποσίου ήταν ο καθηγητής κ. Αναστάσιος Καλοφούτης με επίτιμους προέδρους τους ακαδημαϊκούς καθηγητές κκ. Γρηγόριο Σκαλκέα και Αντώνιο Κουνάδη. Τις εργασίες του συμποσίου παρακολούθησε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος .