Δισκέτες εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με την ανάλυση κλήσεων οι οποίες έχουν γίνει στη 44χρονη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα εξετάζονται τα τελευταία 24ωρα από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθεια να διαλευκάνουν την εγκληματική ενέργεια εναντίον της τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου στα Πετράλωνα. Η 44χρονη, η οποία κατάγεται από τη Βουλγαρία, είναι δραστήρια γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) και εργαζόταν την τελευταία πενταετία στην εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ με έδρα τον Πειραιά, η οποία αναλαμβάνει εργολαβικά έργα καθαρισμού δημοσίων υπηρεσιών. Η ΟΙΚΟΜΕΤ δημιουργήθηκε το 2000 από τον κ. Νικήτα Οικονομάκη , πρώην υπάλληλο του Ολυμπιακού Σταδίου και μέλος διαφόρων αθλητικών ομοσπονδιών- όπως καράτε, τριάθλου και ποδηλασίας. Στην εταιρεία απασχολούνται 870 άτομα- το 40% είναι αλλοδαποί- και έχει αναλάβει έργα καθαρισμού σε 16 δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ΔΕΗ, το υπουργείο Απασχόλησης, η ΕΒΟ κτλ. Στο παρελθόν είχε αναλάβει έργα καθαρισμού σε τράπεζες και επιχειρήσεις και στο Ταλίν της Εσθονίας.

Διαρκής σύγκρουση
Η κυρία Κούνεβα ήταν τα τελευταία χρόνια σε διαρκή σύγκρουση με τους εκπροσώπους της εταιρείας για διάφορα συνδικαλιστικά θέματα. Παράλληλα ως γραμματέας της ΠΕΚΟΠ είχε επανειλημμένως προχωρήσει σε καταγγελίες και παρεμβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες για σειρά αυθαιρεσιών της εργοδοσίας σε διάφορες εταιρείες του κλάδου.

Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών που διεξάγουν τη σχετική έρευνα έχουν έως σήμερα συγκεντρώσει καταθέσεις από συγγενείς της, από συναδέλφους της στην εταιρεία, αλλά και από άλλες συνδικαλίστριες. Ολοι οι μάρτυρες επεσήμαναν ότι η κυρία Κούνεβα- μητέρα ενός 12 χρονου παιδιού- «δεν είχε κάποιο σοβαρό προσωπικό πρόβλημα που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τέτοια επίθεση εναντίον της».

Αντιθέτως, στον επαγγελματικό τομέα συνάδελφοί της από την Παναττική Ενωση Καθαριστριών κατέθεσαν ότι ήταν συνεχή τα επεισόδια με στελέχη της ΟΙΚΟΜΕΤ και άλλων ανάλογων εταιρειών. Ο νομικός εκπρόσωπος του σωματείου κ. Ι.Γρετσίστας ανέφερε μάλιστα ότι «μία φορά,για να τη δελεάσουν (και να σταματήσει τη δράση της) της είχαν προτείνει να αναλάβει ανώτερη θέση με διπλασιασμό του μισθού της,αλλά αρνήθηκε». «Η Κωνσταντίνα μάς μιλούσε συχνά για τις συγκρούσεις της με τα στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας.Δεν μας είχε μιλήσει όμως για συγκεκριμένες απειλές» προσθέτει η συνάδελφός της κυρία Βλασία Παπαθανάση. Η ΕΛ.ΑΣ. μελετά και τα στοιχεία που προκύπτουν από μαγνητοφωνημένη συνέντευξη που είχε δώσει η Κωνσταντίνα Κούνεβα στις 26 Νοεμβρίου 2008- έναν μήνα πριν από τη δολοφονική επίθεση εναντίον της- στον βέλγο φωτορεπόρτερ Ζακί Ντελόρμ, ο οποίος πραγματοποιούσε έρευνα για τις εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. «Δέχομαι απειλητικά τηλεφωνήματα με ευθείες απειλές.Με έχουν πάρει τηλέφωνο και απειλούν να με σκοτώσουν.Απέλυσαν τη μητέρα μου από την εταιρεία» είχε καταγγείλει τότε.

Ο εργοδότης της κ. Οικονομάκης, αφού σημειώνει ότι η εταιρεία του δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονική επίθεση, υποστηρίζει ότι «ήταν καλή υπάλληλος και η συνδικαλιστική δραστηριότητά της κατανοητή από εμένα». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν η επίθεση να είναι έργο ομάδας γνωστών «νονών» του Πειραιά, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με επιχειρηματία ο οποίος επίσης δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο. Εξετάζεται ακόμη ο ρόλος υπαλλήλων σε δύο εταιρείες security, οι οποίες έχουν στενές εταιρικές σχέσεις με επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας.

Οι εταιρείες και η «πίτα»
Συνολικά στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 70 εταιρείες- εκ των οποίων οι 10 θεωρούνται μεγάλου βεληνεκούς-, οι οποίες μοιράζονται ετησίως μια «πίτα» της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό περίπου 150 κρατικών υπηρεσιών, νοσοκομείων και άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε πολλούς από αυτούς τους διαγωνισμούς έχουν καταγγελθεί παράτυπες και παράνομες διαδικασίες, ενώ αρκετές από τις εταιρείες κατηγορούνται ότι μειώνουν αυθαίρετα τους μισθούς των υπαλλήλων, δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία σε σημείο οι συνθήκες εργασίας να χαρακτηρίζονται «μεσαιωνικές».

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε καταγγείλει και τους υπευθύνους της εταιρείας όπου εργαζόταν για τέτοιου είδους παρατυπίες, όπως και για παράνομες απολύσεις προσωπικού. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΛ.ΑΣ., από το 2000 ως το 2008 εναντίον της εργοδοσίας της ΟΙΚΟΜΕΤ είχαν κατατεθεί πέντε αγωγές από άλλους εργαζομένους, οι οποίες όμως δεν είχαν καμία δικαστική τύχη. Το 2006 έγινε έλεγχος στην ΟΙΚΟΜΕΤ από διάφορες κρατικές υπηρεσίες για αυθαιρεσίες σε βάρος του προσωπικού. Ωστόσο, όπως υποστήριξαν στελέχη της ΟΙΚΟΜΕΤ μιλώντας στο «Βήμα», «τα τελευταία χρόνια έγιναν περίπου 90 έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας,την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και άλλες υπηρεσίες,χωρίς να εντοπισθεί καμία σοβαρή παράβαση». Απίστευτη αγριότητα
Η ΑΓΡΙΟΤΗΤΑτων δραστών της επίθεσης εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που παρ΄ ολίγον να αποβεί μοιραία για τη ζωή της, είναι ανατριχιαστική. Οι δύο άγνωστοι πλησίασαν τη 44χρονη καθαρίστρια των ΗΣΑΠ, ενώ επέστρεφε σπίτι της. Της έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και την ανάγκασαν να το καταπιεί, γνωρίζοντας ότι εκτός από την εξωτερική παραμόρφωση θα της προκαλούσαν σοβαρά εγκαύματα και στα εσωτερικά όργανα που μπορούσαν να τη σκοτώσουν. Εχασε την όρασή της από το ένα μάτι και υπέστη ανεπανόρθωτες βλάβες από την κατάποση του καυστικού υγρού.

Εντός των επόμενων ημερών- ύστερα από συνεννόηση με τον δικηγόρο της άτυχης γυναίκας κ. Κ. Παπαδάκη- αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα την επισκεφθούν τον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύεται και θα της ζητήσουν να δώσει κατάθεση απαντώντας με σημειώματα στα ερωτήματά τους- τα οποία θα επικυρώσει ανακριτικός υπάλληλος-, αφού δεν είναι σε θέση να μιλήσει.