Μία ακόμη επεισοδιακή νύχτα έζησε χθες η Θεσσαλονίκη, ενώ οι κινητοποιήσεις, αν και όχι με την ένταση της προηγουμένης, συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα. Από αργά το απόγευμα άγνωστοι, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συγκρούονταν με την αστυνομία, πετώντας πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ. Μάλιστα, η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή πέντε ατόμων, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν ένας ανήλικος.

Ωστόσο, νωρίτερα, ειρηνικές ήταν οι δύο πορείες που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι στη συμπρωτεύουσα.

Στη πρώτη συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, διέσχισαν το κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της βίας και κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Στο υπουργείο κατέληξε και η δεύτερη πορεία, που αποτελούνταν από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και μέλη οργανώσεων της Αριστεράς, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από την Καμάρα. Ωστόσο, στην οπισθοφυλακή της πορείας σημειώθηκε ένταση, όταν κουκουλοφόροι αναποδογύρισαν κάδους και έβαλαν φωτιά.

Στο μεταξύ, στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο ειδικός φρουρός, που τραυματίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συκεών. Λόγω των εγκαυμάτων που του προκλήθηκαν, οι γιατροί του νοσοκομείου αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν τον δείκτη του δεξιού του χεριού.

Παράλληλα, 13 εκ των συνολικά 16 συλληφθέντων, που κατηγορούνται για πλάτσικο σε καταστήματα του Κέντρου, παραμέφθηκαν για να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Οι κατηγορούμενοι (ένδεκα για κλοπή και δύο για απόπειρα κλοπής) πήραν προθεσμία για να δικαστούν τις επόμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή, οι τρεις εκ των συλληφθέντων παραπέμφθηκαν για κλοπή σε Δικαστήριο Ανηλίκων.

Πάτρα

Για πρώτη φορά σε αυτήν τη σύγκρουση, χθες έκαναν την εμφάνισή τους και οι «αγανακτισμένοι» πολίτες. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Πάτρας κ. Ανδ. Φούρας, κατονόμασε τους «αγανακτισμένους» πολίτες, ως μέλη της ομάδας Καλαμπόκα. Στην πόλη, ξέσπασε πετροπόλεμος μεταξύ διαδηλωτών και πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή, άγρια επεισόδια εκτυλίχθηκαν κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαϊας, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν σοβαρότατες ζημιές. Διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι τους απώθησαν, χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Την ίδια στιγμή, άλλη ομάδα διαδηλωτών εισέβαλλε στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και κατέλαβε το γραφείο του Περιφερειάρχη.

Τρίκαλα

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη διοργάνωσε χθες το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Τρικάλων. Σε συλλαλητήριο που έγινε στην κεντρική πλατείας της πόλης συμμετείχαν φοιτητές της τμήματος Φυσικής Αγωγής, σπουδαστές του ΤΕΙ Τρικάλων, εκπαιδευτικοί και μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας της πόλης. Κατά τη διάρκεια της πορείας δεν υπήρξαν προβλήματα και οι διαδηλωτές κατέληξαν στο Δημαρχείο της πόλης.

Σάμος

Σε κλίμα έντασης κατέληξε έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, η πορεία των μαθητών, φοιτητών, δασκάλων, καθηγητών και πλήθους κόσμου, που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την κεντρική πλατεία και κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο της Αστυνομίας, όπου κάποιοι πέταξαν αυγά και μπουκαλάκια νερού στους αστυνομικούς. Τελικά, η πορεία διαλύθηκε ειρηνικά.

Ιωάννινα

Διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε χθες και στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών, κομμάτων και εργατικών συνδικάτων. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό μέγαρο Ιωαννίνων, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας. Στη συνέχεια ακολούθησαν μικροεπεισόδια, ενώ οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χημικά.

Σέρρες

Το δημαρχείο της πόλης κατέλαβαν συμβολικά μαθητές και σπουδαστές της περιοχής. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον δήμαρχο και τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν από το κτίριο, έκλεισαν την είσοδό του και κρέμασαν πανό με συνθήματα στην πρόσοψή του. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πορείας τους, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και αυγά στο μέγαρο της αστυνομίας.

Αλεξανδρούπολη

Καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τα δικαστήρια της πόλης έκαναν χθες το μεσημέρι οι μαθητές της Αλεξανδρούπολης. Την ίδια στιγμή, ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας γιαούρτια, αβγά και μπογές εναντίον των ΜΑΤ. Λίγο αργότερα, οι διαδηλωτές αποχώρησαν.

Κομοτηνή

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης έκαναν οι νέοι της Κομοτηνής. Την ίδια στιγμή, κουκουλοφόροι αποσπάστηκαν από τον κύριο κορμό της πορείας, κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης, όπου έσπασαν τα τζάμια, έριξαν μολότοφ και έκαψαν κάδους απορριμάτων.

Καβάλα

Δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν χθες στην Καβάλα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην πλατείας Καπνεργάτη, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών, όπου σημειώθηκαν μικροεπεισόδια. Το απόγευμα, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠαΣοΚ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον δημοτικό κήπο της πόλης. μέχρι αύριο θα τελεί υπό κατάληψη το ΤΕΙ Καβάλας.

Βόλος

Σε ήρεμο κλίμα και χωρίς επεισόδια πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η πορείας μαθητών και φοιτητών στο Βόλο, με τη συμμετοχή των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.