Οι σημαίες του μέλλοντος δεν θα κυματίζουν μόνο, αλλά και θα παιανίζουν μόνες τους. Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα νανοτεχνολογία που επιτρέπει σε μια λεπτή σαν χαρτί και εύκαμπτη ηλεκτρονική συσκευή να ενσωματώνεται σε ένα ύφασμα, όπως μια σημαία, και να το μετατρέπει τόσο σε μικρόφωνο όσο και σε ηχείο.

Στο μέλλον εφημερίδες που θα… μιλάνε και θα ακούνε

Η νέα μέθοδος, μεταξύ άλλων, μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε ποικίλες εφαρμογές, από ηχεία που θα διπλώνουν έως εφημερίδες που θα…μιλάνε και θα ακούνε.

H συσκευή είναι ο πρώτος μορφοτροπέας (transducer) που είναι τόσο λεπτός, τόσο εύκαμπτος και επίσης διπλής κατευθύνσεως, καθώς είναι σε θέση να μετατρέψει αφενός τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική και αφετέρου την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Νέλσον Σεπούλβεδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications.

Σε ένα πρώτο βήμα, στο τέλος του 2016 οι ίδιοι ερευνητές είχαν δημιουργήσει μια νανογεννήτρια (FENG) λεπτή σαν φύλλο, την οποία χρησιμοποίησαν για να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια ένα πληκτρολόγιο, μια οθόνη αφής και μια λάμπα LED.

Τώρα, επέκτειναν την τεχνολογία αυτή, καθώς ανακάλυψαν ότι το ίδιο λεπτό και εύκαμπτο υλικό μπορεί να δράσει σαν μικρόφωνο (συλλαμβάνοντας τις μηχανικές δονήσεις του ήχου της φωνής και μετατρέποντας τις σε ρεύμα), καθώς και ως ηχείο (μετατρέποντας αντίστροφα την ηλεκτρική ενέργεια στη μηχανική ενέργεια της φωνής).

Σημαίες – ηχεία

Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν το υλικό FENG (Ferroelectret Nanogenerator) μέσα σε μια σημαία, διοχέτευσαν μουσική στη σημαία από ένα iPod μέσω ενός ενισχυτή και η σημαία αμέσως αναπαρήγαγε τον ήχο της μουσικής τέλεια.

«Η ίδια η σημαία έγινε το ηχείο. Έτσι, στο μέλλον θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα παραδοσιακά ηχεία που είναι μεγάλα, βαριά και ενεργοβόρα, με αυτή την λεπτή, μικρή και εύκαμπτη συσκευή» δήλωσε ο Σεπούλβεδα.

«Φανταστείτε τη μέρα που κάποιος θα βγάζει ένα πανάλαφρο ηχείο που είχε διπλωμένο στην τσέπη του, θα το κολλάει στον τοίχο και θα το χρησιμοποιεί για να μιλήσει σε μια μεγάλη αίθουσα. Ή φανταστείτε μια εφημερίδα της οποίας τα φύλλα θα είναι επίσης μικρόφωνα και ηχεία, οπότε θα έχετε μια εφημερίδα που θα της μιλάτε και αυτή θα απαντά!» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ