Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Ο ύφαλος που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές της Αυστραλίας έχει έκταση 2.300 χλμ και αποτελεί το μεγαλύτερο ζωντανό οικοσύστημα στον πλανήτη.
Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες η επιδημία αποχρωματισμού των κοραλλιών που βρίσκεται σε εξέλιξη και επεκτείνεται στις θάλασσες της Γης κυριολεκτικά αποδεκατίζει τον μεγάλο ύφαλο της Αυστραλίας. Ειδικοί της εθνικής επιτροπής που έχει δημιουργηθεί στην Αυστραλία για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της επιδημίας αναφέρουν ότι μόλις το 7% του μεγάλου υφάλου έχει μείνει ανέγγιχτο από την επιδημία. Σημείωσαν επίσης ότι το 50% του μεγάλου υφάλου «πέθανε ή πεθαίνει».

Η επιδημία

Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο, που επίσης θερμαίνει τα νερά, αρρωσταίνει τα κοράλλια, τα οποία όχι μόνο χάνουν τα ωραία χρώματά τους, αλλά τελικά πεθαίνουν. Τα αποχρωματισμένα κοράλλια είναι πιο ευάλωτα στις πιέσεις του περιβάλλοντος και στις ασθένειες, με συνέπεια να πεθαίνουν πολύ πιο εύκολα. Το 1996 είχε παρατηρηθεί μια ανάλογη επιδημία αποχρωματισμού, που είχε οδηγήσει σε εξαφάνιση περίπου το 16% των κοραλλιών της Γης. Η τωρινή επιδημία είναι η τρίτη στην καταγραμμένη ιστορία.

To πρόβλημα άρχισε το 2014 σε μερικά σημεία του Ειρηνικού και έκτοτε παρατηρείται στους κοραλλιογενείς υφάλους από τη Χαβάη έως την Παπούα Νέα Γουινέα και τις Μαλδίβες. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ εκτιμά ότι το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί έως τα μέσα του 2016.