Τρελαμένα από τη μόλυνση, τα θύματα μετατρέπονται σε ζόμπι αυτοκτονίας. Έγιναν υποχείρια ενός ασυνήθιστου ιού, ο οποίος κυριολεκτικά ελέγχει τη συμπεριφορά των θυμάτων του.

Γνωστός με το όνομα baculovirus, ο ιός προσβάλλει κάμπιες εντόμων, οι οποίες αναγκάζονται να συρθούν μέχρι το ψηλότερο σημείο του φυτού για να πεθάνουν.

Είναι η ιδανική θέση για την εξάπλωση της αρρώστιας: το μισολιωμένο κουφάρι της κάμπιας ρίχνει ιούς στο έδαφος σαν βροχή, μολύνοντας έτσι τις κάμπιες που βρίσκονται χαμηλότερα στο φυτό. Κι αν τύχει η νεκρή κάμπια να φαγωθεί από κάποιο πουλί, ο ιός μπορεί να κατακτήσει νέες περιοχές.

Αλλάζει ο τρόπος αντίδρασης στο φως

Πώς όμως ελέγχει ο ιός τις κινήσεις της κάμπιας; Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Biology Letters, ο baculovirus αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι κάμπιες αντιδρούν στο φως.

Οι υγιείς κάμπιες ανεβοκατεβαίνουν στο φυτό χωρίς ποτέ να φτάνουν στην κορυφή του, ανεξάρτητα από τις συνθήκες φωτισμού. Όταν πλησιάζει η ώρα για τη μεταμόρφωσή τους σε ενήλικα έντομα, οι κάμπιες κατεβαίνουν στη βάση του φυτού και τυλίγονται στο κουκούλι τους.

Οι μολυσμένες κάμπιες, έδειξαν τα πειράματα, αρχίζουν να σκαρφαλώνουν ψηλά στο φυτό τρεις ημέρες μετά την προσβολή τους. Σε συνθήκες σκοταδιού, όμως, παραμένουν ακίνητες.

Επίδραση στο νευρικό σύστημα

Όπως φαίνεται, η ίωση επιδρά στο νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αναγκάζει να κινηθούν προς το φως. Φροντίζει έτσι να μεγιστοποιήσει τα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας.

Ο baculovirus είναι ασυνήθιστα πολυμήχανος, δεν είναι όμως ο μόνος παθογόνος παράγοντας που ελέγχει τη συμπεριφορά των θυμάτων του.

Το ίδιο κάνουν αρκετά είδη μυκήτων, τα οποία προσβάλλουν μυρμήγκια και τα αναγκάζουν να πεθάνουν σε όσο γίνεται ψηλότερο σημείο.