Ερευνητές του ΜΙΤ τοποθέτησαν σε νυκτοπεταλούδα ένα εμφύτευμα που τους επέτρεψε να ελέγχουν την κίνηση της. Η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την χρήση των εντόμων ως κατασκόπων.

Μηχανισμός ελέγχου

Οι ερευνητές τοποθέτησαν το εμφύτευμα στο κοιλιακό νευρικό σύστημα ενός είδους νυκτοπεταλούδας το μέγεθος της οποίας φτάνει την ανθρώπινη γροθιά.

Ο μηχανισμός, που ζυγίζει μόλις μισό γραμμάριο, αποτελείται από πέντε ηλεκτρόδια που συνδέονται με διαφορετικές δέσμες νεύρων, ένα δέκτη ραδιοσημάτων και μια μπαταρία. Το εμφύτευμα είναι κατασκευασμένο από διάφορα υλικά (νανοσωλήνες άνθρακα, πολυμερή κ.α) που επιτρέπουν την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του εντός του σώματος του εντόμου.

Ο ιπτάμενος κατάσκοπος

Το εμφύτευμα επέτρεψε στους ερευνητές να ελέγξουν την κίνηση του εντόμου υποχρεώνοντας το μέσω σημάτων να πηγαίνει προς την κατεύθυνση που εκείνοι επιθυμούσαν. Ετσι, αν στην συνέχεια επιτευχθεί η τοποθέτηση στο έντομο συσκευών όπως μικρόφωνα ή κάμερες θα αποτελέσει ένα πραγματικά ιδανικό κατάσκοπο αφού η παρουσία του κάπου δεν θα κινεί καμία υποψία. Την έρευνα χρηματοδοτεί η αμερικανική κυβέρνηση και προορίζεται για στρατιωτικούς σκοπούς.