Βγαλμένη από ταινία του Χόλιγουντ είναι η νέα δημιουργία των ερευνητών στα εργαστήρια Sandia National Laboratories της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μηχανικοί έφτιαξαν μια σφαίρα η οποία έχει ενσωματωμένη τεχνολογία που της επιτρέπει να «αυτοκαθοδηγείται» και να βρίσκει τον στόχο της ακόμη και σε απoστάσεις 1.5 χλμ!

Η έξυπνη σφαίρα

Το μυστικό της σφαίρας βρίσκεται στη μύτη της στην οποία είναι ενσωματωμένος ένας οπτικός αισθητήρας. Αυτός που θέλει να χτυπήσει έναν στόχο ρίχνει επάνω του μια δέσμη λέιζερ. Ο αισθητήρας ακολουθεί τη δέσμη ενώ την ομαλή κίνηση της σφαίρας υποστηρίζουν μικροσκοπικά πτερύγια τα οποία φέρει επάνω της. Με αυτόν τον τρόπο η σφαίρα μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι πρώτες δοκιμές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η σφαίρα μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια έναν στόχο σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ – ακόμη και αν ο στόχος είναι κινούμενος! Για παράδειγμα η «έξυπνη» σφαίρα θα μπορεί να στοχεύει κάποιο όχημα το οποίο ενώ αρχικώς ήταν ακίνητο ξεκινά να κινείται. Τα εξελιγμένα συστήματα πλοήγησής της θα είναι σε θέση να αναπροσαρμόζουν την πορεία της ώστε να πετύχει το «όχημα-στόχο» εν κινήσει. Η «αυτοκαθοδηγούμενη» σφαίρα προορίζεται για χρήση στον αμερικανικό στρατό.