από metereologos.gr
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
 
 

20 Νομπέλ στηρίζουν την Ελλάδα

Υποδεικνύουν την ύπαρξη διαρθρωτικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έρευνα
20 Νομπέλ στηρίζουν την Ελλάδα
Την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής έρευνας ζητούν από την ΕΕ εικοσιμία λαμπρές προσωπικότητες των επιστημών
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Νέα Υόρκη 


«Υποστήριξη για την Ελλάδα» (Support for Greece) είναι ο τίτλος επιστολής η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος της έγκριτης επιστημονικής επιθεώρησης Science. Η επιστολή φέρει την υπογραφή του Χάραλντ Ζουρ Χάουζεν, του γερμανού γιατρού και διευθυντού του Γερμανικού Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο ο οποίος το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Ιατρικής για τις εργασίες του που είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της  μήτρας.

Την επιστολή, η οποία έχει επίσης σταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνυπογράφεται από άλλους δεκαεννέα τιμηθέντες με το βραβείο Νομπέλ, καθώς και από τον Ιέιν Ματέι, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL). (Τα ονόματα παρατίθενται στο τέλος του άρθρου)

Χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία

Η επιστολή δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστικού τύπου έκκληση για βοήθεια. Οι επιφανείς προσωπικότητες των θετικών επιστημών αφού περιγράψουν λακωνικά την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, υποδεικνύουν την ύπαρξη συγκεκριμένων  ευρωπαϊκών κεφαλαίων (τα ονομαζόμενα «διαρθρωτικά κεφάλαια») τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθεί η υποστήριξη προς την χώρα μας.

Τα εν λόγω κεφάλαια, για διαφόρους λόγους δεν εισέρευσαν στη χώρα κατά τα δύο τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί οι τομείς «της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας» επισημαίνεται στην επιστολή. Καθώς οι παραπάνω τομείς είναι καίριοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση, οι επιστήμονες καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες να εγγυηθούν «την επιβίωση και τη μελλοντική ανάπτυξη των πλέον ανταγωνιστικών και τεχνολογικών ινστιτούτων της Ελλάδας, ξαναθέτοντας σε ισχύ τα μέτρα του παρελθόντος».

Οι προτάσεις

Για να μην αφήσουν δε τίποτε στην τύχη, οι 21 λαμπερές προσωπικότητες της επιστήμης απαριθμούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν:

 1. Για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων οφελών, να απελευθερωθεί ένα σημαντικό μέρος των πόρων που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και προορίζονται για την Ελλάδα, προκειμένου να διατεθεί σε καινοτόμα ελληνικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας.Για την επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών, να χρησιμοποιηθούν επίσης τα κεφάλαια αυτά για να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα προώθησης της στενής συνεργασίας μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων έρευνας και τεχνολογίας με ελληνικές ομάδες αριστείας.
 2. Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής σε μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.
 3. Να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων κοινών ευρωπαϊκών-ελληνικών ιδρυμάτων αριστείας, με έμφαση σε επιστημονικά πεδία στα οποία η Ελλάδα έχει ήδη μια ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό τοπίο και τα οποία κρίνονται ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.

Η επιστολή κλείνει κάνοντας μνεία στο ισχυρό ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αλλά και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, η χώρα θα μπορέσει να αποκτήσει, μέσω της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, μια ανταγωνιστική οικονομία.

Οι υπογράφοντες (με αλφαβητική σειρά)

Peter C. Agre, Νομπέλ Χημείας 2003, Elizabeth H. Blackburn, Νομπέλ Ιατρικής 2009, Günter Blobel, Νομπέλ Ιατρικής 1999, Edmond H. Fischer, Νομπέλ Ιατρικής 1992, Carol W. Greider, Νομπέλ Ιατρικής 2009, Jules A. Hoffmann, Νομπέλ Ιατρικής 2011, H. Robert Horvitz, Νομπέλ Ιατρικής 2002, Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Νομπέλ Ιατρικής 2001, Eric R. Kandel, Νομπέλ Ιατρικής 2000, Wolfgang Ketterle, Νομπέλ Φυσικής 2001, Roger D. Kornberg, Νομπέλ Χημείας 2006, Yuan T. Lee, Νομπέλ Χημείας 1986, Robert, Lord May of Oxford, Royal Swedish Academy's Crafoord Prize 1996, John C. Mather, Nobel Prize in Physics 2006, Prof. Iain Mattaj, Director General, EMBL, Sir Paul M. Nurse, Νομπέλ Ιατρικής 2001, Sir Venkatraman Ramakrishnan, Νομπέλ Χημείας 2009, Sir Richard J. Roberts, Νομπέλ Ιατρικής 1993, Hamilton O. Smith, Νομπέλ Ιατρικής 1978, Thomas A. Steitz, Νομπέλ Χημείας 2009, Kurt Wüthrich, Νομπέλ Χημείας 2002, and Harald zur Hausen, Nobel Prize Νομπέλ Ιατρικής 2008.
 

 

 

 

 Ερευνα στην Ελλάδα περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (18)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Συριζαιοι και οι νομπελιστες | 26/05/2012 11:22
  Συριζαιοι και οι νομπελιστες
  AZ
  απάντηση32
   
   
  ΠΡΟΒΛΕΨΗ. | 25/05/2012 23:10
  Σε λίγους μήνες, θα απονεμηθεί για πρώτη φορά νόμπελ σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Θα είναι νόμπελ χημείας, και θα το κερδίσει επαξίως ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα έχει καταφέρει να μετατρέψει το Ευρώ σε δραχμή, και τη δραχμή σε σκατά.
  τρεχαγυρευόπουλος
  απάντηση82
   
   
  Οι Νεοέλληνες το μόνο που ξέρουν είναι | 25/05/2012 20:17
  1. Καλοπερασακιδες 2. Γαύγισμα 3. Παντογνώστες 4. Κάθε ένας ξέρει περισσότερα από τον επόμενο 5. Κάθε ένας καυχίζεται πως είνα μεγάλος πολιτικός 6. Ανασκαφτούν για να βρουν ρίζες αφού οι ίδιοι δεν έχουν. 7. Όλοι οι άλλοι λανθανουσιν εκτός αυτών 8. Ισχυρίζονται πως είναι απόγονοι των αρχαίων ελληνων ασχέτως αν όλοι προέρχονται από Ασία, Αφρική, Αλβανία, Γιουγοσλαβία η Ανατολική ευρώπη. 9. Όλη η κουλτούρα τους είναι εισαγωγής. Θρησκεια, μουσική, χοροι, κουζίνα. γλώσσα κλπ κλπ. Κάνω λάθος , Γνώθι σ'αυτών. Μάθε την ιστορία σου.
  Ελληνορωμαίος από Μελλενικον
  απάντηση36
   
   
  Η Ευρώπη θα αλλάξει πολιτική | 25/05/2012 19:27
  Η Ευρώπη θα αλλάξει γιατί όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει. Ας μην τα διαλύσουμε όλα στις 17 Ιουνίου ψηφίζοντας για άλλη μια φορά λαϊκίστικα και αντιευρωπαϊκά.
  Μάνια Δημάδη
  απάντηση11
   
   
  Αυτη την "αναπτυξη" ονειρευονται... | 25/05/2012 17:43
  Αν δεν ελθουν Ευρωπαιοι να διαχειριστουν τα πιθανα νεα κονδυλια αναπτυξης θα τα καταβροχθησουν τα λαμογια που καιροφυλακτουν . Εικονικα ενδοεταιρικα σεμιναρια επιδοτουμενα απο ΕΕ στο προσωπικο επιχειρησεων εκατονταδων χιλιαδων € καταβροχθιζουν ακομα
  freeman
  απάντηση242
   
   
  Πως θα μοιραστούν αυτά τα κεφάλαια; | 25/05/2012 15:30
  Εκτιμώ την προσπάθεια των Επιστημόνων. Ωστόσο, εάν πετύχει αυτή, τότε τα κεφάλαια αυτά θα πάνε σίγουρα για άλλη μια φορά στους ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ!!! Κάποιος πρέπει να τους το πει αυτό έγκαιρα, πριν αυξήσουν κατακόρυφα το αίσθημα αδικίας που επικρατεί ήδη εδώ!!!
  T.K.
  απάντηση235
   
   
   
  Μια παρατήρηση. | 25/05/2012 15:01
  Ολα τα Nobel εκεί μέσα είναι είτε Ιατρική είτε Φυσική είτε Χημεία. Εναν με Nobel Memorial Prize in Economic Sciences δεν βλέπω εκεί μέσα.
  Cap'n Jack
  απάντηση619
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  LOL | 25/05/2012 14:49
  an kai nobelistes den exoun katalavei me ti xora kai lao exoun na kanoun.. an ixeran ti esti ellada (lomogies) oute na mas eftinan den tha dexontousan..
  emily
  απάντηση189
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  η μονη λυση | 25/05/2012 14:03
  μεσα σε αυτη την καταιγιδα απειλων και προφητειων των σουπερσταρ οικονομολογων και νομικων αυτη ειναι η μοναδικη σοβαρη προταση που ακουστηκε τα τελευταια 4 χρονια ,η Ελλαδα πρεπει επιτελους να συντονισθει με τον παγκοσμιο πολιτισμο
  Ανώνυμος / η
  απάντηση131
   
   
  Ας επικρατήσει η λογική επιτέλους! | 25/05/2012 13:50
  Μπράβο στου διεθνείς ερευνητές! Ας επικρατήσει η λογική επιτέλους και ας δώσουν λίγο χώρο να αναπνεύσει η ελληνική κοινωνία :)
  K. F.
  απάντηση141
   
   
  synergasia patriwtes xwris triklopodies | 25/05/2012 13:40
  Πατριώτες το μονο σίγουρο είναι ότι οι μετανάστες αγαπάμε την ελλάδα μας ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ περισσότερο από εσάς, όχι γιατί είμαστε καλύτεροι από εσάς αλλα γιατί εμείς ξέρουμε τι χάσαμε. Πατριώτες ο υπερδανεισμός της χώρας δεν ήταν τυχαίως τα financial centers που δανείζουν ξέρουν τι θα γίνει μετά από 50 χρονια δεν είναι τόσο κουτοί να χάσουν τόσα χρήματα, κάπου αλλου αποσκοπούσαν ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ . Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ απάτη που έγινε στην ελλάδα ήταν το ότι φαγώθηκαν τα χρήματα του κτηματολογίου για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ήθελαν να γίνει κτηματολόγιο Πατριώτες τα εγχώρια λαμόγια με την βοήθεια του "παραδικαστικου" έχουν ΚΛΕΨΕΙ ΚΑΙ έχουν κάνει τεράστιες εκτάσεις δικες τους που όταν γίνει το κτηματολόγιο θα τρίβουμε τα ματια μας, ειδικά σε νησιά και σε παραλιακά χωρια Πατριώτες ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΧΩΡΑΦΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΜΕΡΗ ΦΙΛΕΤΑ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΡΠΩΘΟΥΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΞΕΝΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ .ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ Tο ότι έκαναν με τις επιδοτήσεις τους έλληνες αγρότες από νοικοκύρηδες αρκετούς τεμπέληδες και λαμόγια δεν είναι τυχαίο, μέρος της φθοράς των συνειδήσεων είναι και αυτό (δεν πιστεύω να υπάρχει κανεις να πιστεύει ότι δεν ήξεραν την έκταση της ελλάδας οι ευρωπαίοι και έdειναν επιδοτήσεις σε ψεύτικα στρέμματα,κατέστρεψαν την παραγωγή, πηγή πλούτου σε μια χωρα που φυτεύεις πετρα και βγαίνει δένδρο) Έλληνες οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες και ιστορικές,για κανένα αρχηγό κόμματος ανεξαιρέτως δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι προδότης, και σεβαστο το τι θα ψηφίσετε αλλα, από ότι δείχνουν τα πράγματα κανεις δεν θα έχει αυτοδυναμία ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ (αυτό ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ όταν δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα) ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χωρίς τρικλοποδιές, είτε πρώτο κόμμα είναι ο συνασπισμός είτε πρώτο κόμμα η ΝΔ ----ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΛΛΕΣ ΕΚΛΟΓ
  metanasths
  απάντηση70
   
   
   
  Και νομίζετε | 25/05/2012 13:32
  ως αφελείς ότι οι νεολαίες θα επιτρέψουν παραγωγική έρευνα στα πανεπιστήμια?
  Ανώνυμος / η
  απάντηση610
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  SYNERGASIA PATRIWTES | 25/05/2012 13:29
  Πατριώτες το μονο σίγουρο είναι ότι οι μετανάστες αγαπάμε την ελλάδα μας ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ περισσότερο από εσάς, όχι γιατί είμαστε καλύτεροι από εσάς αλλα γιατί εμείς ξέρουμε τι χάσαμε. Πατριώτες ο υπερδανεισμός της χώρας δεν ήταν τυχαίως τα financial centers που δανείζουν ξέρουν τι θα γίνει μετά από 50 χρονια δεν είναι τόσο κουτοί να χάσουν τόσα χρήματα, κάπου αλλου αποσκοπούσαν ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ . Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ απάτη που έγινε στην ελλάδα ήταν το ότι φαγώθηκαν τα χρήματα του κτηματολογίου για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ήθελαν να γίνει κτηματολόγιο Πατριώτες τα εγχώρια λαμόγια με την βοήθεια του "παραδικαστικου" έχουν ΚΛΕΨΕΙ ΚΑΙ έχουν κάνει τεράστιες εκτάσεις δικες τους που όταν γίνει το κτηματολόγιο θα τρίβουμε τα ματια μας, ειδικά σε νησιά και σε παραλιακά χωρια Πατριώτες ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΧΩΡΑΦΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΜΕΡΗ ΦΙΛΕΤΑ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΡΠΩΘΟΥΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΞΕΝΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ .ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ Tο ότι έκαναν με τις επιδοτήσεις τους έλληνες αγρότες από νοικοκύρηδες αρκετούς τεμπέληδες και λαμόγια δεν είναι τυχαίο, μέρος της φθοράς των συνειδήσεων είναι και αυτό (δεν πιστεύω να υπάρχει κανεις να πιστεύει ότι δεν ήξεραν την έκταση της ελλάδας οι ευρωπαίοι και έdειναν επιδοτήσεις σε ψεύτικα στρέμματα,κατέστρεψαν την παραγωγή, πηγή πλούτου σε μια χωρα που φυτεύεις πετρα και βγαίνει δένδρο) Έλληνες οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες και ιστορικές,για κανένα αρχηγό κόμματος ανεξαιρέτως δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι προδότης, και σεβαστο το τι θα ψηφίσετε αλλα, από ότι δείχνουν τα πράγματα κανεις δεν θα έχει αυτοδυναμία ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ (αυτό ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ όταν δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα) ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χωρίς τρικλοποδιές, είτε πρώτο κόμμα είναι ο συνασπισμός είτε πρώτο κόμμα η ΝΔ ----ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΛΛΕΣ ΕΚΛΟΓ
  metanasths
  απάντηση70