Τι καιρό κάνει σε έναν καφέ νάνο; Οπωσδήποτε νεφελώδη και μάλιστα με πυκνά καφετιά σύννεφα, όπως μπορείτε να δείτε στον πρώτο μετεωρολογικό χάρτη ενός τέτοιου ουράνιου σώματος που συντάχθηκε από τα δεδομένα των τηλεσκοπίων Spitzer και Hubble της NASA.

Στην εικόνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας, ο παράξενος και σε μεγάλο βαθμό άγνωστος για εμάς κόσμος ενός καφέ νάνου, του 2MASSJ22282889-431026, εμφανίζεται καλυμμένος από τεράστια νέφη τα οποία κινούνται από έντονους ανέμους και καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνειά του.

Οι καφέ νάνοι είναι ψυχρά σώματα που μοιάζουν με άστρα – ορισμένοι μάλιστα τους αποκαλούν και «αποτυχημένα» άστρα. Αν και, όπως τα άστρα, σχηματίζονται από συμπυκνωμένα αέρια, δεν διαθέτουν την απαραίτητη μάζα ώστε να προκαλέσουν τη σύντηξη ατόμων υδρογόνου και να παραγάγουν ενέργεια. Ουσιαστικά αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία σωμάτων που φαίνονται να μοιάζουν περισσότερο με τους πλανήτες αερίων – φαίνονται να διαθέτουν σύνθετες και ποικίλες ατμόσφαιρες.

Ο πρώτος «μετεωρολογικός χάρτης» καφέ νάνου θεωρείται λοιπόν ότι αποτελεί ένα βασικό πρώτο βήμα για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτούς τους μυστηριώδεις κόσμους αλλά και για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ατμόσφαιρα πλανητών που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Η μελέτη, με επικεφαλής την Εστερ Μπουένζλι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters».