Ενα νέο εύρημα φαίνεται ότι δίνει λύση σε μια επιστημονική διαμάχη πολλών ετών γύρω από τον Τυραννόσαυρο Ρεξ, το πιο τρομακτικό πλάσμα που πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της Γης. Το εύρημα απαντάει στο αν ο Trex ήταν θηρευτής ή άρπαζε τη λεία άλλων σαρκοβόρων δεινοσαύρων.

Το «πολύτιμο» δόντι

Οι επιστήμονες ήταν χωρισμένοι στα δύο για τον τρόπο που τρεφόταν ο T-rex. Κάποιοι πίστευαν ότι ο δεινόσαυρος κυνηγούσε και εξόντωνε ο ίδιος τα θύματα του. Κάποιοι άλλοι πώς διέθετε έναν μηχανισμό (πιθανώς μέσω ισχυρής όσφρησης) με τον οποίο αντιλαμβανόταν από μεγάλη απόσταση τα πεθαμένα ζώα και έσπευδε στο συγκεκριμένο σημείο. Καθώς η παρουσία του ήταν ικανή να απομακρύνει τα άλλα σαρκοβόρα, ο T-rex απολάμβανε χωρίς να κοπιάζει το γεύμα του.

Το εύρημα που έδωσε λύση στη διαμάχη είναι απολίθωμα ενός αδρόσαυρου, ενός γιγάντιου είδους φυτοφάγων δεινοσαύρων. Ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε περιοχή της Νότιας Ντακότα στις ΗΠΑ και οι παλαιοντολόγοι που το μελέτησαν διαπίστωσαν ότι στη σπονδυλική στήλη του αδρόσαυρου ήταν κυριολεκτικά καρφωμένο ένα δόντι T-rex!

Δύο είναι οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από το παραπάνω εύρημα: αφενός ότι ο αδρόσαυρος ήταν ζωντανός όταν δέχθηκε το τρομερό δάγκωμα του Trex και αφετέρου ότι η περιοχή του δαγκώματος εμφάνιζε σημάδια επούλωσης κάτι που σημαίνει ότι ο αδρόσαυρος επέζησε της επίθεσης και μάλιστα κατάφερε να επιβιώσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στη συνέχεια.

«Είναι μια ατράνταχτη απόδειξη ότι ο Trex ήταν θηρευτής. Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα επειδή σπάνια ένα θήραμα καταφέρνει να ξεφύγει από μια τέτοια επίθεση» αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS.

Δείτε σχετικά: T-rex: Ο βασιλιάς των σαγονιών