Τεχνολογικά προηγμένες διαβάσεις, οι οποίες θα «παρατείνουν» το πράσινο έως ότου περάσουν όλοι οι πεζοί, ετοιμάζεται να αποκτήσει το Λονδίνο. Η διάβαση πεζών τεχνολογίας Split Cycle Offset Optimisation, γνωστή και ως SCOOT, συνοδεύεται από κάμερες οι οποίες καταγράφουν κάθε φορά πόσα άτομα περιμένουν για να περάσουν απέναντι.
Στην καινοτόμο διάβαση η διάρκεια του πράσινου σηματοδότη για τους πεζούς θα προσαρμόζεται αυτόματα, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που περιμένουν στο φανάρι κάθε φορά. Πρόκειται για το πρώτο φανάρι του είδους το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια σε αστικά κέντρα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος πεζός προσπαθεί να διασχίσει τον δρόμο με κόκκινο είτε γιατί δεν πρόλαβε το πράσινο είτε γιατί θεωρεί ότι η κίνηση είναι χαλαρή, άρα δεν κινδυνεύει. Σε πρώτη φάση το SCOOT αναμένεται να τοποθετηθεί σε φανάρια του νοτιοδυτικού Λονδίνου μέσα στο καλοκαίρι. Αν οι δοκιμές πάνε καλά, τότε στόχος του δημάρχου της πόλης, Μπόρις Τζόνσον, είναι η επέκτασή του και σε άλλες περιοχές. «Πρόκειται για ένα θαυμάσιο παράδειγμα του πώς το Λονδίνο πάει μπροστά με τη βοήθεια της τεχνολογίας με στόχο πάντα τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών εντός της πόλης» αναφέρει ο ίδιος.
«Εξυπνο» κράνος αναφέρει φθορές
Ενα κράνος του σκι με νοημοσύνη, για μέγιστη προστασία, ανέπτυξε η σουηδική εταιρεία POC. Ο λόγος για το Skull Orbic, το οποίο με τη βοήθεια αισθητήρων είναι σε θέση να «διαβάζει» τυχόν φθορές που δημιουργούνται με τον καιρό, προειδοποιώντας τον κάτοχό του όταν πλέον δεν μπορεί να του προσφέρει την απαραίτητη προστασία.
Στόχος των δημιουργών του hi-tech κράνους ήταν η ασφάλεια του κατόχου του σε περίπτωση ατυχήματος. Σχεδίασαν λοιπόν ένα κράνος με ενσωματωμένο σύστημα αισθητήρων στρες, ικανών να μετρούν τη φθορά που υφίσταται το κράνος με το πέρας του χρόνου, π.χ. από κάποια πρόσκρουση. Πατώντας ένα κουμπί ο κάτοχός του μπορεί, με τη βοήθεια φωτεινής σήμανσης, να δει κατά πόσον το Skull Orbic εξακολουθεί να είναι ασφαλές. Το κόκκινο φως υποδεικνύει ότι το κράνος δεν μπορεί πλέον να προσφέρει επαρκή προστασία στον χρήστη του και ότι καλό θα ήταν να αντικατασταθεί.
Το «επικοινωνιακό» κράνος αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο προς 345 ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει και μια εμπλουτισμένη εκδοχή του, με ενσωματωμένo το δημοφιλές ηχοσύστημα Beats by Dr Dre.
Το κοστούμι του… Τζέιμς Μποντ
Είναι αλεξίσφαιρο, αδιάβροχο, δεν λεκιάζεται, διαθέτει ενσωματωμένο κλιματιστικό και εντυπωσιακή επίστρωση διαμαντιών! Το κοστούμι του… Τζέιμς Μποντ ανήκει στην ελβετική εταιρεία ανδρικών ρούχων SuitArt.
Το Diamond Armor, όπως ονομάζεται, είναι φτιαγμένο από «άτρωτο» ύφασμα της εταιρείας Croshield, η οποία ειδικεύεται σε αλεξίσφαιρα γιλέκα και εξοπλισμό προστασίας. Το σύστημα κλιματισμού είναι σχεδιασμένο με τρόπο ώστε να μην επιβαρύνει αισθητικά το κομψό κοστούμι, ενώ ενεργοποιείται εύκολα και γρήγορα στο πάτημα ενός κουμπιού.
Τα 880 μαύρα διαμάντια διαμέτρου 4 χιλιοστών και συνολικού βάρους 140 καρατίων, τα οποία διακοσμούν το κοστούμι, εκτοξεύουν την τιμή του στα 2,3 εκατ. ευρώ.
Το κοστούμι-«θησαυρός» δεν είναι για όλους. «Δεδομένης της τεχνικής του φινέτσας, το κοστούμι θα ράβεται κατά παραγγελία» υπογραμμίζει η εταιρεία με ανακοίνωσή της.
Βραχιόλι μετράει τις μπουκιές
Για όσους δυσκολεύονται να χάσουν τα παραπανίσια κιλά που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τώρα υπάρχει το GoBe: το «έξυπνο» βραχιόλι που μετράει τις… μπουκιές και τις γουλιές του χρήστη.
To σχεδιαστικά απλοϊκό GoBe φιλοξενεί υπερευαίσθητους αισθητήρες, ικανούς να καταγράφουν τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες μέσω του δέρματος. Στη συνέχεια, μέσω τεχνολογίας Bluetooth, το βραχιόλι επικοινωνεί με την ειδική εφαρμογή (για iOS και Android) όπου στέλνει προς ανάλυση τα δεδομένα που έχει συλλέξει.
«Πρόκειται για το πρώτο αυτόματο βραχιόλι το οποίο μέσω του δέρματος είναι σε θέση να διαβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στα κύτταρα. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να φορέσει το GoBe και αμέσως με τη βοήθεια του συνοδευτικού app για smartphones μπορεί να δει τις θερμίδες που καταναλώνει ή που καίει, τη σωματική του δραστηριότητα, τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού του, τον ύπνο του, τα επίπεδα του στρες και πολλά άλλα» αναφέρει η επινοήτρια εταιρεία, η οποία υπολογίζει ότι το βραχιόλι θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον ερχόμενο Ιούνιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ