από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Βρέθηκε το «σωματίδιο του Θεού»;

Τα ευρήματα δύο ερευνητικών ομάδων συμπίπτουν ως προς τις τιμές μάζας του μποζονίου Χιγκς
Βρέθηκε το «σωματίδιο του Θεού»;
Ο καθηγητής Πίτερ Χιγκς στον Μεγάλο Επιταχυντή Ανδρονίων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον CERN
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το Καθιερωμένο Μοντέλο της Φυσικής, αυτό στο οποίο έχουμε βασίσει όλη τη γνώση μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει, είναι πλήρες μόνο θεωρητικά. Στην ουσία είναι ατελές. Και αυτό γιατί ένα μόνο σωματίδιο, ένα σωματίδιο-φάντασμα, ξεφεύγει ως τώρα από την «τσιμπίδα» της επιστημονικής παρατήρησης. Το μποζόνιο Χιγκς, ή αλλιώς «σωματίδιο του Θεού» όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται (και μπορείτε να διαβάσετε το γιατί στις σελίδες που ακολουθούν), είναι το τελευταίο κομματάκι του παζλ που απομένει να βρεθεί για να επισφραγισθεί η επιστημονική εγκυρότητα του Καθιερωμένου Μοντέλου. Δεν είναι παράδοξο λοιπόν που δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται για τη λειτουργία των περίφημων επιταχυντών που θα δώσουν τις οριστικές απαντήσεις στο πώς λειτουργεί το Σύμπαν... Την εβδομάδα που πέρασε, η ανακοίνωση δύο διαφορετικών ομάδων του CERN ότι μάλλον εντόπισαν το μποζόνιο Χιγκς έκανε τον γύρο της Γης και έφερε συγκίνηση στην επιστημονική κοινότητα. Η αγωνία όμως δεν έληξε εδώ. Την επόμενη χρονιά θα ξέρουμε την αλήθεια.

Το γιατί άλλα σώματα έχουν μεγάλη μάζα και άλλα μικρή είναι ένα ερώτημα που συνδέεται με τη φύση της μάζας και απασχόλησε τους επιστήμονες της σύγχρονης εποχής από την εποχή που ο Νεύτωνας διατύπωσε τον νόμο της παγκόσμιας έλξης. Σύμφωνα με το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model), τη γενικά αποδεκτή σήμερα θεωρία που περιγράφει τις τρεις από τις τέσσερις γνωστές δυνάμεις της φύσης, φορέας της μάζας είναι ένα σωματίδιο που ονομάζεται μποζόνιο Χιγκς. Ως πριν από λίγες ημέρες είχαν παρατηρηθεί όλα τα σωματίδια που προβλέπει το Καθιερωμένο Πρότυπο, εκτός από το μποζόνιο Χιγκς. Η πρόσφατη ανακοίνωση του ευρωπαϊκού κέντρου ερευνών CERN ότι βρέθηκαν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη αυτού του σωματιδίου φαίνεται να δείχνει το τέλος μιας πολύχρονης προσπάθειας χιλιάδων επιστημόνων στους δύο μεγαλύτερους επιταχυντές του κόσμου.


Τι είναι το Χιγκς

Το μποζόνιο Χιγκς είναι ένα στοιχειώδες σωματίδιο, η ύπαρξη του οποίου προτάθηκε θεωρητικά το 1964 από τον Αγγλο Πίτερ Χιγκς (Peter Higgs), από τον οποίο πήρε το όνομά του, και δύο ακόμη ομάδες θεωρητικών  φυσικών. Σύντομα η ιδέα της ύπαρξης αυτού του σωματιδίου ενσωματώθηκε στη σημερινή γενικά αποδεκτή θεωρία που ενοποιεί τρεις από τις τέσσερις γνωστές δυνάμεις της φύσης, τις ηλεκτρομαγνητικές, τις ασθενείς πυρηνικές και τις ισχυρές πυρηνικές. Η θεωρία αυτή, που ονομάζεται Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model), προβλέπει την ύπαρξη μιας πλειάδας στοιχειωδών σωματιδίων, από τα οποία όλα είχαν παρατηρηθεί πειραματικά ως σήμερα εκτός από το μποζόνιο Χιγκς.

Υπάρχουν όμως και άλλες, εναλλακτικές, θεωρίες για την ενοποίηση των δυνάμεων στη φύση, εκτός από το Καθιερωμένο Πρότυπο, οι οποίες δεν προβλέπουν την ύπαρξη ενός σωματιδίου αυτού του είδους. Για να διευκρινισθεί λοιπόν ποια από όλες τις θεωρίες είναι σωστή, οι πειραματικοί φυσικοί προσπαθούν για χρόνια να διαπιστώσουν αν το σωματίδιο Χιγκς υπάρχει τελικά ή όχι. Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιήθηκαν οι δύο μεγαλύτεροι επιταχυντές του κόσμου, το Tevatron στις ΗΠΑ και ο Large Hadron Collider (LHC, Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) στην Ευρώπη, από τους οποίους σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία μόνο ο δεύτερος. Υστερα από ένα έτος απρόσκοπτης λειτουργίας του, ο LHC φαίνεται ότι έχει εντοπίσει τις πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη αυτού του «άπιαστου» ως σήμερα σωματιδίου.

 

Πώς έγινε η παρατήρηση

Κατά τις συγκρούσεις μεταξύ πρωτονίων που προκαλούνται στον LHC, παράγεται μια πληθώρα σωματιδίων, μεταξύ των οποίων θα έπρεπε να συγκαταλέγεται και το σωματίδιο Χιγκς. Επειδή η διάρκεια ζωής αυτού του σωματιδίου είναι πολύ σύντομη, διασπάται σχεδόν αμέσως με πολλούς δυνατούς τρόπους σε άλλα σωματίδια. Αυτοί οι τρόποι στην «αργκό» των φυσικών ονομάζονται κανάλια, και η προσπάθεια των πειραματικών φυσικών είναι να ανιχνεύσουν τα προϊόντα της διάσπασης που προβλέπονται για καθένα από τα πιθανά κανάλια. Η πιθανότητα εμφάνισης κάθε καναλιού διάσπασης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από τη μάζα του σωματιδίου Χιγκς, η οποία συνήθως μετρείται με την ισοδύναμη ενέργεια σε GeV (δισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ) που προκύπτει από τη γνωστή σχέση του Αϊνστάιν, E = mc2.

Ο επιταχυντής LHC χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του σωματιδίου Χιγκς από δύο πειραματικές ομάδες των 3.000 ατόμων, η καθεμία με τους δικούς της ανιχνευτές και τη δική της μέθοδο. Η μία είναι η ομάδα CMS και η άλλη η ομάδα ATLAS. Στο πείραμα ATLAS συμμετέχει και μία ομάδα από το ΑΠΘ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χαρά Πετρίδου, και αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συνολική επιφάνεια 5.500 τ.μ. που καλύπτουν οι ανιχνευτές του πειράματος αυτού, τα 550 τ.μ. έχουν κατασκευασθεί στο ΑΠΘ.

 

Η σημασία της ανακοίνωσης

Κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου που δόθηκε στο CERN την περασμένη Τρίτη 13 Δεκεμβρίου οι επικεφαλής των δύο πειραμάτων ανακοίνωσαν ότι τα δύο πειράματα έχουν εντοπίσει, ανάμεσα σε δισεκατομμύρια καταγεγραμμένες συγκρούσεις, αρκετά γεγονότα που φαίνεται ότι αποτυπώνουν τη διάσπαση σε διάφορα κανάλια σωματιδίων Χιγκς με μάζες μεταξύ 116 και 130 GeV. Ειδικότερα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τρία γεγονότα που φαίνεται να προέρχονται από το κανάλι της διάσπασης ενός σωματιδίου Χιγκς, με μάζα που αντιστοιχεί σε 124 GeV, σε δύο μποζόνια Z, τα οποία, με τη σειρά τους, διασπώνται το καθένα σε δύο ηλεκτρόνια ή δύο μιόνια (μποζόνια Z και μιόνια είναι γνωστά στοιχειώδη σωματίδια του Καθιερωμένου Προτύπου). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα του ΑΠΘ μελετάει αυτό το συγκεκριμένο κανάλι διάσπασης και έχει ήδη ανακοινώσει σχετικά αποτελέσματα σε ένα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φυσικών το περασμένο καλοκαίρι. 

Αν θεωρήσουμε το κάθε πείραμα και το κάθε κανάλι ξεχωριστά, είναι αρκετά πιθανό τα γεγονότα αυτά να είναι τυχαία. Αλλά θα είναι μάλλον μεγάλη σύμπτωση και τα δύο πειράματα να ανιχνεύουν τα ίδια κανάλια διάσπασης, και μάλιστα για την ίδια περιοχή μαζών. Η στατιστική ανάλυση όμως δείχνει ότι η «σύμπτωση» αυτή δεν μπορεί να αποκλεισθεί με τα υπάρχοντα, ως σήμερα, στοιχεία. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι πολύ περισσότερα γεγονότα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα στατιστικά συμπεράσματα. Τα αποτελέσματα αυτά αναμένεται να συγκεντρωθούν μέσα στο 2012, αφού ο LHC λειτουργεί πια ομαλά και με πολύ καλή απόδοση, μετά τις αρχικές αστοχίες στην κατασκευή ορισμένων μαγνητών που καθυστέρησαν την έναρξη της λειτουργίας του πανάκριβου αυτού οργάνου για πάνω από έναν χρόνο.


ΠΩΣ ΤΟ «ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ» ΕΓΙΝΕ «ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»!

Το σωματίδιο Χιγκς έχει επικρατήσει να ονομάζεται από τα ΜΜΕ σωματίδιο του Θεού, ονοματολογία που έχει οδηγήσει σε πολλές παρεξηγήσεις. Αξίζει λοιπόν να διευκρινισθεί ότι το όνομα αυτό προέκυψε κατά σύμπτωση! Προέρχεται από τον τίτλο του βιβλίου του νομπελίστα φυσικού Λέον Λέντερμαν: «Το σωματίδιο του Θεού (The God Particle): Αν το Σύμπαν είναι η απάντηση, τότε ποια είναι η ερώτηση;». Ο Λέντερμαν αρχικά είχε γράψει στον τίτλο «Το καταραμένο σωματίδιο» («The godamn particle»)» αναφερόμενος στην πολύχρονη αποτυχία των επιστημόνων να το ανακαλύψουν. Ο εκδότης όμως θεώρησε ότι ο τίτλος αυτός δεν ήταν «καθωσπρέπει» και άλλαξε το godamn σε God.


Ο κ. Χάρης Βάρβογλης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
Science περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  εμπρος..... | 10/01/2012 00:45
  μαγγες στο sern. καντε αυτο που πρεπει και οτι προκηψει. ο κοσμακης θελει να παραμυθιαζεται με το θεο που πιστευει. ας διαβασουν οσοι διαφωνουν με το πειραμα κανα ευαγγελιο κανα κορανι να αποβλακοθουν τελειος. ΕΜΠΡΟΣ... ερευνα εκει που δε θελει ο <>.ΥΓ οχι στα λαμογια επιγια και επουρανια... αντε γεια.
  γιωργος
  απάντηση41
   
   
  Μήπως το μποζόνιο Higgs δεν υπάρχει; | 09/01/2012 23:26
  Όσοι ενδιαφέρονται για την πορεία του πειράματος ATLAS, ας ενημερωθούν και με το εξής σχόλιο: Όταν το 2004, έγραψα την θεωρία των σημειακών φορτίων, επειδή κατέρριπτα την θεωρία του Καθιερωμένου Μοντέλου της Φυσικής και αποδείκνυα ότι το μποζόνιο Higgs, όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά και ότι αυτό είναι άχρηστο για την Φυσική Επιστήμη, έλαβα ένα τηλεφώνημα που μου έλεγε ότι, η θεωρία μου, το 2006, όταν λειτουργήσει ο νέος επιταχυντής στο CERN, θα καταρριφθεί, διότι θα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του Higgs. Αυτά έγιναν το 2004…Ακόμα περιμένω… Η μεγάλη αυτή αναμονή και σχετική εμπειρία μου, με κάνει να εικάζω ότι η πιθανή εξέλιξη του πειράματος θα είναι: Περί τα μέσα του 2012 ο επιταχυντής, θα τεθεί εκτός λειτουργίας είτε από κάποια βλάβη είτε για συντήρηση, οπότε το πείραμα θα διακοπεί. Στο τέλος του 2012, θα ανακοινωθούν πάλι μερικά (δήθεν) νέα ευρήματα για το Higgs, η ανακάλυψη κάποιου άλλου δευτερεύοντος σωματιδίου, (όχι το Higgs) και το πείραμα θα παραταθεί για το 2013 κτλ, κτλ… Θυμηθείτε με στο τέλος του 2012. Εάν αυτό το σχόλιο, πέσει στην αντίληψη κάποιου που είναι υπεύθυνος, για την χρηματοδότηση του προγράμματος και ενδιαφέρεται για το που πάνε τα χρήματα μας, ας μου στείλει ένα email για να του δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για την ανυπαρξία του Higgs.
  Βαγγέλης Τάλιος
  απάντηση93
   
   
  Δεν υπάρχει το μποζόνιο Higgs. Απορώ τι ψάχνουμε να ανακαλύψουμε; | 09/01/2012 22:41
  Δεν υπάρχει το μποζόνιο Higgs. Απορώ τι ψάχνουμε Όσοι ενδιαφέρονται για την πορεία του πειράματος ATLAS, ας ενημερωθούν και με το εξής σχόλιο: Όταν το 2004, έγραψα την θεωρία των σημειακών φορτίων, επειδή κατέρριπτα την θεωρία του Καθιερωμένου Μοντέλου της Φυσικής και αποδείκνυα ότι το μποζόνιο Higgs, όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά και ότι αυτό είναι άχρηστο για την Φυσική Επιστήμη, έλαβα ένα τηλεφώνημα που μου έλεγε ότι, η θεωρία μου, το 2006, όταν λειτουργήσει ο νέος επιταχυντής στο CERN, θα καταρριφθεί, διότι θα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του Higgs. Αυτά έγιναν το 2004…Ακόμα περιμένω… Η μεγάλη αυτή αναμονή και σχετική εμπειρία μου, με κάνει να εικάζω ότι η πιθανή εξέλιξη του πειράματος θα είναι: Περί τα μέσα του 2012 ο επιταχυντής, θα τεθεί εκτός λειτουργίας είτε από κάποια βλάβη είτε για συντήρηση, οπότε το πείραμα θα διακοπεί. Στο τέλος του 2012, θα ανακοινωθούν πάλι μερικά (δήθεν) νέα ευρήματα για το Higgs, η ανακάλυψη κάποιου άλλου δευτερεύοντος σωματιδίου, (όχι το Higgs) και το πείραμα θα παραταθεί για το 2013 κτλ, κτλ… Θυμηθείτε με στο τέλος του 2012. Εάν αυτό το σχόλιο, πέσει στην αντίληψη κάποιου που είναι υπεύθυνος, για την χρηματοδότηση του προγράμματος και ενδιαφέρεται για το που πάνε τα χρήματα μας, ας μου στείλει ένα email για να του δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για την ανυπαρξία του Higgs.
  Βαγγέλης Τάλιος
  απάντηση72
   
   
  προσοχη.. | 03/01/2012 23:41
  μπορει το ολο θεμα να γινεται για ερευνητικους σκοπους απο τους επιστημονες..ομως αν στη πορεια ανακαλυφτει κατι που η δυναμη του θα ξεπερνα τη διασπαση του ατομου, τοτε θα πρεπει να προσεξουν γιατι πλεον διακυδευονται πολλα..δε θελω να γινομαι μελοδραματικος..αλλα με τις μεχρι τωρα δημοσιευσεις ο κοσμος νομιζω οτι θα πρεπει να ανησυχει και γι αυτο πρεπει να σταματατησουν να πειραματιζονται..ας αφησουμε το λογο της υπαρξης μας εκει που καθεται και ας κανουμε κατι για εμας αντι να καθομαστε και να αναρωτιομαστε απο που βρεθηκαμε οσο και αν το σκεφτομαστε...
  zak
  απάντηση13
   
   
  ...για το σωματίδιο Higgs | 20/12/2011 22:24
  Δύο παρατηρήσεις στο κατά τα άλλα καλογραμμένο και ενημερωτικό άρθρο. 1.) Παρ' όλη τη σωστή επισήμανση πώς προήλθε το όνομα: "το σωματίδιο του Θεού", ΔΕΝ συνηθίζεται να αποκαλείται έτσι παρά μόνο από τους δημοσιογράφους. Κανένας επιστήμονας δεν το αποκαλεί έτσι. Επειδή με την εκλαΐκευση δίνουμε και μια εικόνα της κοινότητας των ερευνητών, θεωρώ ότι η χρήση αυτού του ονόματος διαστρεβλώνει πλήρως την εικόνα αυτή. 2.) Στο πείραμα ATLAS συμμετέχει, πέραν από το ΑΠΘ, και ομάδες από το Παν. Αθ., το ΕΜΠ και άλλα Ελληνικά Ιδρύματα. Μάλιστα, αυτό που αναφέρεται στο άρθρο για την συνεισφορά της ομάδας του ΑΠΘ (μάλλον την κατασκευή των θαλάμων μιονίων) έγινε σε συνεργασία με τις ομάδες του Παν. Αθήνας και ΕΜΠ. Σας ευχαριστώ Νίκος Τράκας, Καθηγητής ΕΜΠ Θεωρητικός Φυσικός Στοιχειωδών Σωματιδίων Συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Εκλαΐκευσης. http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS
  Νίκος Τράκας
  απάντηση53
   
   
   
  Βαβυλών | 19/12/2011 16:58
  Κατέβασαν τους θεούς από τα παλάτια του Ολύμπου, τους άλλαξαν τα ονόματα και τους στρίμωξαν στη γκαρσονιέρα του "ατόμου" της ύλης. Δώδεκα νοματαίοι στην αρχαιότητα, εκατοντάδες την δεκαετία του '60. Εξοστράκισαν από την περιγραφή του Σύμπαντος τον Δημιουργό του, το Φως, και Τον αντικατέστησαν με μαϊμούδες. Όμως κάποια φωτεινά μυαλά, πέραν του Ατλαντικού, συνέθεσαν το Καθιερωμένο Πρότυπο κι' έτσι οι θεοί που συγκροτούν την ύλη ξανάγιναν 12, τα 6 κουάρκς και τα 6 λεπτόνια! Αλλά οι Αρχιερείς αντέδρασαν: Με τόσους λίγους θεούς, πώς θα βολευτούμε τόσοι πολλοί Αρχιερείς; Έτσι σχεδίασαν τον Υπεραγώγιμο Υπερεπιταχυντή (SSC), ο οποίος εγκατεστημένος στο Έλις (Τέξας), θα ανακάλυπτε νέους θεούς καλύτερα κρυμμένους. Χρειάσθηκε η αποφασιστικότητα των μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο σεβόμενο τα χρήματα των φορολογουμένων, απέτρεψε αυτό το πολυδάπανο ($ 10 δισ.) παιγνίδι των Αρχιερέων με τους θεούς τους (1993). Επί κυβερνήσεως Κλίντον το πρόγραμμα αυτό καταργήθηκε, καίτοι είχαν ξοδευτεί τα πρώτα δυο δισ. δολλάρια και 30 εκατ. εργατοώρες, τα δε υπέρογκα κονδύλια κατευθύνθηκαν σε χρήσιμες και αναγκαίες δραστηριότητες, και στην προκειμένη περίπτωση, στην ανάπτυξη των υδάτινων πόρων. Αλλά οι Αρχιερείς δεν εγκατέλειψαν την έρευνα. Μετακόμισαν στην Ευρώπη και σχεδίασαν τον LHC. Αυτή τη φορά όμως, έκαναν και μιά μεγαλοφυή κίνηση, σκέφθηκαν: Αφού το κόλπο πέτυχε στην περίπτωση της Θρησκείας, γιατί να μην το εφαρμόσουμε και στην Επιστήμη; Έτσι αυτή η μηχανή αναζήτησης του μποζονίου Higgs συνοδεύθηκε και από μιά προπαγάνδα με τη χρήση θρησκευτικών- μεταφυσικών όρων ( Κοσμογονία, Γένεσις, Σωματίδιο του θεού, Ιερό Δισκοπότηρο της Φυσικής, Αποκάλυψη της Αρχής του Χρόνου κ.τ.λ.), προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση ή, έστω, ανοχή. Ευρωπαίε φορολογούμενε συγχαρητήρια!!! Πλήρωσες πολλά, αλλά σε λίγο καιρό οι Αρχιερείς- Μάγοι, κρεμώντας ένα επιπλέον κόκαλο στο περιδέραιό τους, θα σου ανακοινώσουν την ανακάλυψη του σώματος του πρωταρχικού θεού τους.
  Dionysios G. Raftopoulos
  απάντηση416
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΥΓΑ | 19/12/2011 08:29
  Δεν με εκπλησσει καθόλου που χρειαζονται χιλιαδες επιστημονων για να βρουν με μετρησεις (ταχα μου....) το εν λογω μποζονιο (εχει καμμια σχεση με τον μποζο ?). Οχι δεν αστειευομαι κυριοι της επιστημονικης κοινοτητας απλα σας βρισκω αστειους να προσπαθητε με τοσο δυσκολο τροπο να βρειτε αυτο το μαλλον αντικειμενο που μαλλον πιθανα θα το εντοπισετε και μαλλον πιθανα θα μπορεσετε καποια στιγμη, μαλλον θα μπορεσετε (μετα απο καμμια 500αρια χρονια) να το χρησιμοποιησετε σε εμπορικη χρηση κτλ. κολοκυθια με την ριγανη..με την τρυπα του οζοντος κανετε τιποτα ? να την κλεισετε εννοω!!με κανενα ...οζονιο ? χαχαχα καλημερα σε ολους αυτους που χρησιμοποιουν τον επιλεκτικο τροπο σκεψης οδηγουμενο απο προηγουμενες καταγεγραμμενες εμπειριες χρησημοποιοντας μερικες εκατονταδες εκατομμυρια αλληλουχιες μεταξυ νευρωνων (στα μαθημ. θα λεγαμε αλγοριθμους και μπλα μπλα μπλα) και δημιουργοντας την κοινη λογικη.......
  αρκαδας
  απάντηση437
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων