Εκτός από άλλα ήδη γνωστά προβλήματα που προκαλεί, το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, κάτι που ισχύει τόσο για τους ίδιους τους καπνιστές, όσο και για όσους γύρω τους εισπνέουν τον καπνό τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο εκτίθεται ένας παθητικός καπνιστής στον καπνό του τσιγάρου των άλλων, τόσο μεγαλώνει γι’ αυτόν ο κίνδυνος να εμφανίσει διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Φόρμαν του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα διαβήτη «Diabetes Care», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 100.000 γυναικών, που από το 1982 είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος των ίδιων και των γύρω τους. Στη διάρκεια των επομένων 24 ετών, περίπου μία στις 18 διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2, μία διαταραχή που πλήττει συνήθως ενήλικες, των οποίων ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά το σάκχαρο. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες κάπνιζαν περισσότερα από δύο πακέτα τσιγάρων τη μέρα, είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Όμως, ο κίνδυνος ήταν ίδιος ή και μεγαλύτερος στις πρώην καπνίστριες και στις παθητικές καπνίστριες. 

Ο καθηγητής Ντέηβιντ Νάθαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβαίνει όχι μόνο με τις γυναίκες, αλλά και με τους άνδρες, ενώ παραδέχτηκε ότι, προς το παρόν, παραμένει άγνωστο γιατί συνδέεται το κάπνισμα με τον διαβήτη, ίσως όμως παίζει ρόλο ο παράγων της φλεγμονής, τον οποίο προκαλεί ο καπνός. 

Επεσήμανε επίσης ότι η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει μεν πως το κάπνισμα αποτελεί την αιτία του διαβήτη, δείχνει όμως ότι αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους. Τόνισε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν ήσαν γνωστοί οι πιθανοί κίνδυνοι για εμφάνιση διαβήτη λόγω παθητικού καπνίσματος και, όπως είπε, από πλευράς προστασίας της δημόσιας υγείας, αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που δικαιολογεί την ανάγκη προστασίας των παθητικών καπνιστών, ώστε να μην εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου των καπνιστών.

    
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://care.diabetesjournals.org/content/early/2011/02/25/dc10-2087.abstract