Ο «Σπούτνικ 1» ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που εκτοξεύθηκε στο Διάστημα.

Σοβιετικής κατασκευής, ο «Σπούτνικ 1» («συνοδός», στα ρωσικά), αποτελεί τον πρώτο μίας σειράς δορυφόρων με την επωνυμία «πρόγραμμα Σπούτνικ». Εκτοξεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1957 από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με έναν πύραυλο R-7.

Χαρακτηρίσθηκεσημαντική επιτυχία για τη Σοβιετική Ενωση, η οποία αιφνιδίασε τις ΗΠΑ, και αποτέλεσε το πρώτο βήμα στον σκληρό «πόλεμο των άστρων» που έφερε αντιμέτωπες τις δύο τότε υπερδυνάμεις στο Διάστημα.

Ο δορυφόρος ήταν ουσιαστικά ένα μεταλλικό σώμα σφαιρικού σχήματος, διαμέτρου 58 εκατοστών, κατασκευασμένο από αλουμίνιο βάρους περίπου 83 κιλών.

Εκτός από την σημασία του ως «επιστημονική πρωτιά» ο «Σπούτνικ 1» συνέβαλε στην ανίχνευση της πυκνότητας του ατμοσφαιρικού στρώματος, μέσω τις καταμέτρησης των αλλαγών στην τροχιά του δορυφόρου.

Ο «Σπούτνικ 1» συνέχισε την τροχιά του γύρω από τη Γη για 92 ημέρες, μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 1958: κάηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα έχοντας ολοκληρώσει 1.400 τροχιές γύρω από τη Γη και έχοντας καλύψει συνολική απόσταση 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο επόμενος «Σπούτνικ 2» μετέφερε τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, που δεν ήταν άλλος από τη διάσημη σκυλίτσα «Λάικα».

Η επιτυχία του σοβιετικού εγχειρήματος είχε ως αποτέλεσμα την επίσπευση των αμερικανικών προσπαθειών (ήδη σε εξέλιξη), και την εκτόξευση από πλευράς ΗΠΑ του Explorer 1 τον Ιανουάριο του 1958.

Τι έγραψε «ΤΟ ΒΗΜΑ» για τον «Σπούτνικ 1»

11 Οκτωβρίου 1957

13 Οκτωβρίου 1957

22 Οκτωβρίου 1957

24 Οκτωβρίου 1957