Η ηφαιστειακή ρωγμή που εμφανίστηκε την Κυριακή στη νότια Ισλανδία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερες εκρήξεις, οι οποίες όμως θα έμοιαζαν απλά πυροτεχνήματα με σχέση με άλλα γεγονότα στην ιστορία της ηφαιστειογενούς χώρας -πολλοί κάτοικοι θυμούνται ακόμα τη βίαιη γέννηση του νησιού Σάρτσεϊ το 1963.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, εκατοντάδες Ισλανδοί αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα χωριά τους όταν άρχισε να εκτοξεύεται λάβα σε μια πλαγιά του ηφαιστείου Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ. Ευτυχώς η ηφαιστειακή ρωγμή εμφανίστηκε ανάμεσα σε δύο παγετώνες,και όχιπάνω τους,και οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να λιώσει ο πάγος και να κυλήσει μέχρι τον ωκεανό παρασύροντας τα πάντα.

Για προληπτικούς λόγους όλες οι εσωτερικές πτήσεις έχουν σταματήσει στην Ισλανδία, τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, και ορισμένες διεθνείς πτήσεις ακυρώθηκαν. Πολλά οικόσιτα ζώα που παρέμειναν κοντά στην περιοχή της έκρηξης είναι πιθανό να πέθαναν από τα καυστικά ηφαιστειακά αέρια.

Από τις αρχές του 2010, το ηφαίστειο είχε αρχίσει να ανυψώνεται και να φουσκώνει, ήταν όμως αδύνατο να προβλεφθεί η ακριβής ημερομηνία της έκρηξης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Παλ Έιναρσον του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

Προιειδοποίησε επίσης ότι η ενεργοποίηση τουΑγιαφιγιαπλαγιουρκούλ, έπειτα από δύο αιώνες ησυχίας, θα μπορούσε με τη σειρά της να ενεργοποιήσει το γειτονικό ηφαίστειο Κάρλα, το οποίο βρίσκεται κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου. «Δεν μπορούμε πάντως να προβλέψουμε πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό» διευκρίνισε ο Δρ Έιναρσον.

Ολόκληρη Ισλανδίας, εξάλλου, έχει ηφαιστειακή προέλευση. Το νησί βρίσκεται πάνω στη Μεσοωκεάνια Ράχη του Ατλαντικού, εκεί όπου οι υποκείμενες λιθοσφαιρικές πλάκες απομακρύνονται μεταξύ τους και αφήνουν το μάγμα να αναδυθεί και να σχηματίσει νέες εκτάσεις στο βυθό του Ατλαντικού.

Το 1962, οι γεωλόγοι είχαν την σπάνια ευκαιρία να βιντεοσκοπήσουν τη γέννηση ενός νέου νησιού έξω από την Ισλανδία. Το νησί Σάρτσεϊ δημιουργήθηκε σε διάστημα λίγων εβδομάδων από μια σειρά εκρήξεων που εκτίνασσαν υλικό σε ύψος εκατοντάδων μέτρων

Δείτε τη γέννηση του νησιού Σάρτσεϊ:

Πιο καταστροφική για τον πληθυσμό της Ισλανδίας, η οποία αποικίστηκε από τους Βίκινγκς τον 9ο αιώνα, ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Λάκι στα μέσα της δεκαετίας του 1780. Τα ζώα και οι σοδειές καταστράφηκαν του νησιού καταστράφηκαν, προκαλώντας λιμό, ενώ η τέφρα που εκτινάχθηκε την ατμόσφαιρα άλλαξε για μήνες το κλίμα της Ευρώπης.