«Oργιο ανταλλαγών» επί τη βάσει «διάτρητων συμβολαίων» προκύπτει, σύμφωνα με την κατάθεση του προέδρου του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ι.Μουρμούρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «κόλαφο» για την κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις του, σύμφωνα με τις οποίες «φωτογραφίζονται» οι ευθύνες τόσο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου όσο και της συμβολαιογράφου κυρίας Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη . Συγκεκριμένα, ο κ. Μουρμούρης κατέθεσε ότι οι ορκωτοί εκτιμητές δεν γνώριζαν τον πραγματικό λόγο των αιτούμενων εκτιμήσεων των προς ανταλλαγή ακινήτων. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «από τις 15 αιτήσεις της ΚΕΔ προς τον ΣΟΕ μόνο σε μία ανέφερε “παρακαλώ,εκτιμήστε αυτό το ακίνητο, γιατί αφορά τη συγκεκριμένη ανταλλαγή”» . Αντί όμως να ενημερώνει η ΚΕΔ τους εκτιμητές ότι πρόκειται για ανταλλαγές, «αυτοί έγραφαν ότι είναι για αξιοποίηση του ακινήτου», όπως είπε ο μάρτυρας.

O κ. Μουρμούρας αμφισβήτησε ευθέως την κυριότητα της Μονής επί της λίμνης Βιστωνίδας, λέγοντας ότι «η λίμνη δεν ανήκει στη Μονή», ενώ τόνισε ότι «μέρος του σκανδάλου είναι το ιδιοκτησιακό» , καθώς «όταν δεν έχεις κάτι δικό σου,πώς πας και το ανταλλάσσεις;» . Εμφανίστηκε μάλιστα κατηγορηματικός ότι «οι ανταλλαγές είναι άκυρες», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα συμβόλαια ανταλλαγής για τη Μίκρα, τη Θέρμη, τη Ραιδεστό, τη Βεγορίτιδα, την Ουρανούπολη, τα Στάγειρα, το Λαύριο και το Γραμμα τικό είναι άκυρα. Αναφερόμενος ενδεικτικά στο παράδειγμα της Ουρανούπολης (8.500 στρέμματα), ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών κατέθεσε ότι τα συμβόλαια έγιναν με ετεροχρονισμένα τοπογραφικά που αφορούσαν περιοχές άρτιες και οικοδομήσιμες, ενώ για τον ΣΟΕ ήταν δασικές. Οπως κατέθεσε ο μάρτυρας, η ημερομηνία του τοπογραφικού που επισυναπτόταν στο συμβόλαιο (της 22.5.2007) ήταν μεταγενέστερη της έκθεσης που υπέβαλε η υπηρεσία του και ότι, ενώ η έκθεση του ΣΟΕ έκανε λόγο για χρήση γης ως δασικής έκτασης, στο συμβόλαιο της Ουρανούπολης γίνεται λόγος για άρτια και οικοδομήσιμη έκταση. Οπως διευκρίνισε, ο αποχαρακτηρισμός της επίμαχης έκτασης έγινε από ιδιώτη τοπογράφο και όχι από το δασαρχείο, επισημαίνοντας ότι στην πορεία επικυρώθηκε «με υπουργική απόφαση του κ. Κ.Κιλτίδη ».

Επιπλέον, κατέθεσε ότι στο συμβόλαιο όπου φαίνεται η ανταλλαγή ποσοστών της λίμνης με την «άρτια και οικοδομήσιμη» έκταση δεν υπάρχει η έκθεση εκτίμησης, όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η αλλαγή χρήσης γης με την οποία, όπως εξήγησε, «αλλάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ακινήτου» έγινε ώστε να πολλαπλασιαστεί η αξία των ακινήτων.

Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ υποστήριξαν ότι «ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ κ. Κ.Γκράτσιος,η συμβολαιογράφος κυρία Πελέκη και ο Εφραίμ παρανόμησαν μεταβαπτίζοντας το δάσος σε άρτια και οικοδομήσιμη έκταση», ενώ κατήγγειλαν την ΚΕΔ ότι «έφθασε στο σημείο να δεχθεί υπερκοστολόγηση κατά 400 φορές της ετήσιας προσόδου της Βιστωνίδας από 19.000 ευρώ ετησίως σε 8,5 εκατ.ευρώ με αντίστοιχη αύξηση της εκτίμησης της λίμνης».

«Ξεσκονίζει» τις συναλλαγές η εισαγγελέας
Με τις καταθέσεις υπαλλήλων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής συνεχίζεται η προκαταρκτική έρευνα για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου από την εισαγγελέα Εφετών κυρία Ευσταθία Σπυροπούλου, καθώς έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα συμβόλαια με τα οποία παραχωρήθηκε στο μοναστήρι το δάσος της Ουρανούπολης. Αν από τη μελέτη των συμβολαίων και την εξέταση των μαρτύρων δεν προκύψει η αναγκαιότητα για εξέταση νέων μαρτύρων, η εισαγγελέας θα προχωρήσει στην κλήτευση των υπόπτων. Παράλληλα, εξετάζει το αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη δικογραφία η ευχαριστήρια επιστολή που συντάχθηκε από τον ηγούμενο κ. Εφραίμ προς τους εκπροσώπους της κυπριακής εταιρείας Νoliten Ltd.,

στην οποία πωλήθηκε το oλυμπιακό ακίνητο. Με τη δημοσιοποίηση της επιστολής έγινε γνωστό ότι η Ιερά Μονή, εκτός από τα 41 εκατ. ευρώ από την πώληση του oλυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, έλαβε δωρεά υπό όρους 9 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ιδρύματος αποκατάστασης αναπήρων.