Στο όραμα του υπουργού Υγείας να περιοριστούν οι «λίστες» ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους θα δώσει «σάρκα και οστά» και η διοίκηση του ΙΚΑ σε δύο μεγάλες νοσηλευτικές μονάδες του Ιδρύματος. Από το νέο έτος το 3ο και το 6ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, τα οποία λειτουργούν στην πλατεία Κάνιγγος και στου Γκύζη αντίστοιχα, θα εξυπηρετούν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του Ιδρύματος και τις απογευματινές ώρες.


Το 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ θα λειτουργεί ως σύγχρονη μονάδα βραχείας νοσηλείας και το 6ο ως αμιγώς ογκολογικό νοσοκομείο, δίνοντας ανάσα σε ένα σύστημα που ασφυκτιά, ιδίως μετά την καταστροφή του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» στον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999. Και τα δύο νοσοκομεία θα ενταχθούν στο σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού (184). Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο συστέγασης των άλλων δύο νοσηλευτικών μονάδων του ΙΚΑ (1ο και 7ο Θεραπευτήριο) τόσο για λόγους συντονισμού της παροχής των υπηρεσιών υγείας όσο και για λόγους αποτελεσματικότερης διαχείρισης και ελέγχου.


Την παραπάνω απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 26 Ιουλίου. Σύμφωνα με την υποδιοικητή του Ιδρύματος κυρία Εύη Χατζηανδρέου, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακατασκευής των δύο νοσοκομείων του ΙΚΑ. Τα νοσοκομεία αναμένεται να παραδοθούν στο τέλος του έτους.


* Τα εξωτερικά ιατρεία


Ετσι το 3ο Θεραπευτήριο αναδιοργανώνεται σε σύγχρονο γενικό νοσοκομείο βραχείας νοσηλείας. Δηλαδή ο χρόνος νοσηλείας των ατόμων που θα νοσηλεύονται θα κυμαίνεται από λίγες ώρες ως δύο-τρεις ημέρες το ανώτερο. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πρότυπα, ενισχύεται και ο προληπτικός διαγνωστικός του χαρακτήρας με τη λειτουργία νέων εξωτερικών ιατρείων σε 12ωρη βάση (8 π.μ.-8 μ.μ.), ενώ μειώνεται ο αριθμός των κλινών του από 100 σε 36.


Αυτό που χαρακτηρίζει κυρίως το νέο μοντέλο είναι ότι το νοσοκομείο θα δέχεται ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπισθούν θεραπευτικά χωρίς να απαιτείται μεγάλος χρόνος νοσηλείας. Αλλωστε, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, το 60% των προγραμματισμένων επεμβάσεων μπορεί να γίνει σε κέντρα βραχείας νοσηλείας.


Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν άρτια τρία τμήματα, το Παθολογικό, το Χειρουργικό και το Διαγνωστικό, καθώς και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με στόχο την ελαχιστοποίηση της ροής χρημάτων προς τον ιδιωτικό τομέα. Ορισμένα από τα τμήματα του νοσοκομείου θα είναι μοναδικά στην Ελλάδα, όπως το Χειρουργικό – Οδοντιατρικό Τμήμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες και το Κέντρο Σκολίωσης και Σπονδυλικής Στήλης. «Ο στόχος είναι η καλύτερη ποιότητα και η συντομότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας, το αποτέλεσμα των οποίων θα είναι η αύξηση της ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και η ελαχιστοποίηση της ροής ασθενών και χρημάτων προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διασύνδεσής του με το τηλεφωνικό ραντεβού και την τήρηση προτεραιότητας των παραπομπών για διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις» αναφέρουν στην εισήγησή τους προς το ΔΣ του ΙΚΑ η υποδιοικητής του Τομέα Υγείας του Ιδρύματος κυρία Εύη Χατζηανδρέου και η γενική διευθύντρια της Υπηρεσίας Υγείας κυρία Ειρήνη Αντωνοπούλου.


* Οι καινοτομίες στη λειτουργία


Η καινοτομία στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του 3ου Θεραπευτηρίου θα βασιστεί και στη λειτουργία του πρωί και απόγευμα. Ο νέος χαρακτήρας του νοσοκομείου, με ειδικό βάρος στην πρόληψη και στη διάγνωση, φαίνεται στον αριθμό των εξωτερικών ιατρείων που έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν (18 τμήματα). Τα ιατρεία αυτά θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες (τέσσερις ώρες η κάθε βάρδια, πρωί – απόγευμα). Ταυτόχρονα θα υπάρχουν κλίνες για τα περιστατικά που θα πρέπει να νοσηλευθούν (στον χειρουργικό και στον παθολογικό τομέα) και χειρουργικές αίθουσες για τα χειρουργικά περιστατικά.


Η διοίκηση του ΙΚΑ αναμένει το παραγόμενο έργο του νοσοκομείου να είναι περίπου διπλάσιο σε αριθμό εξετασθέντων στα εξωτερικά ιατρεία από αυτόν ενός μέσου νοσοκομείου του ΕΣΥ (ως 400 κλίνες) και οι νοσηλευτικοί δείκτες (αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων, ποσοστό κάλυψης, αριθμός νοσηλευομένων) να είναι ίδιοι με αυτούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ.


* Τα ραντεβού των ασθενών


Οι ασθενείς θα προσέρχονται στο νοσοκομείο μόνο κατόπιν προκαθορισμένου ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των διαφόρων κλινικών. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω μιας ειδικευμένης γραμματείας – γραφείου κινήσεως είτε μέσω του 184. Οι εισαγωγές των ασθενών στο νοσοκομείο για βραχεία νοσηλεία (διαγνωστικές, θεραπευτικές, χειρουργικές επεμβάσεις) θα διενεργούνται ύστερα από εξέταση στα αντίστοιχα εξωτερικά ιατρεία. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο λειτουργίας εφημερεύοντος εξωτερικού ιατρείου για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.


Σύμφωνα με την οικονομικοτεχνική μελέτη, τα οικονομικά οφέλη για τους πρώτους 12 μήνες θα αγγίξουν το 1 δισ. δρχ. ενώ για τους 18 και μετά για τους 24 πρώτους μήνες υπολογίζονται σε 1,6 δισ. και 2,1 δισ. δρχ. αντίστοιχα.


* Το ογκολογικό κέντρο


Οι ανάγκες για τη φροντίδα των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο στο λεκανοπέδιο της Αθήνας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό συνάγεται από τις μεγάλες λίστες αναμονής που σημειώνονται στα προγραμματισμένα ραντεβού για ογκολογικές χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και για ακτινοθεραπεία με καθυστερήσεις, που κυμαίνονται από εβδομάδες ως και μήνες ορισμένες φορές στα μεγάλα ογκολογικά κέντρα του ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για μαστογραφία ο χρόνος αναμονής είναι ως και τρεις μήνες, για ακτινοθεραπεία δυόμισι μήνες και για χημειοθεραπεία δύο μήνες, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.


Η αναβάθμιση και λειτουργία του 6ου Θεραπευτηρίου ως πρότυπου ογκολογικού νοσοκομείου αναμένεται να αποσυμφορήσει τους διαδρόμους των δύο αντικαρκινικών νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου («Αγιος Σάββας», «Μεταξά»). Προς την κατεύθυνση αυτή η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε αύξηση του αριθμού των κλινών κατά 100% (από 26 σε 55) και των εξωτερικών ιατρείων, τα οποία θα λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες (ως 8 μ.μ.). Επίσης δημιουργούνται δύο νέα τμήματα, της κατ’ οίκον νοσηλείας και της παρηγορητικής – υποστηρικτικής και ψυχολογικής θεραπείας.