Αν νομίζετε ότι η τελευταία λέξη της μόδας στα επιτραπέζια παιχνίδια είναι το Scrabble ή το Trivial Pursuit, πλανάστε πλάνην οικτρά! Διότι, μάλλον δεν έχετε δει ακόμη το νεοεμφανισθέν «παιχνίδι της ενορίας», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 21 του δεκαπενθήμερου περιοδικού της Εκκλησίας της Ελλάδος «Ο Εφημέριος». Μήπως θα έπρεπε να μάθετε κάτι γι΄αυτό;


Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φθάσετε στο τετράγωνο 59. Ακόμη όμως και αν φθάσετε εκεί πρώτοι, μη βιαστείτε να πανηγυρίσετε! Διότι οι κανόνες του «παιχνιδιού της ενορίας» διαφέρουν κατά πολύ από εκείνους των υπολοίπων, καθώς σας υποχρεώνουν να αναμείνετε στωικά μέχρι να φθάσουν κοντά σας και οι συμπαίκτες σας. (Αγαπάτε αλλήλους…). Στη συνέχεια, όποιος πρόλαβε… τον άσο είδε! Διότι τόσο ακριβώς χρειάζεστε για να χριστείτε νικητής και να εισέλθετε ­ μετά βαΐων και κλάδων ­ στο ενοριακό περιβάλλον.


Σε αυτό το παιχνίδι, οι εντολές δεν είναι μόνον δέκα! Προσαυξημένες κατά 49, αντιστοιχούν στα τετραγωνάκια που θα πρέπει να διασχίσετε, ούτως ώστε να γίνετε κοινωνός ­ σύμφωνα με τις οδηγίες του παιχνιδιού ­ των ακολουθιών, των ομάδων προσευχής, των κηρυγμάτων, των πράξεων ευλαβείας, των προσκυνηματικών εκδρομών, αλλά και των ευκαιριών περισυλλογής. (Δηλαδή, πράγματα απλά και καθημερινά… ­ γνωστά σε όλους μας!).


Πιθανότατα να μπερδευτείτε λίγο με τις έννοιες των εντολών (βλέπε: σπίτι Γαλήνης, κληρικολαϊκή συνέλευση, οικονομικό συμβούλιο, ποιμαντική ομάδα, τομέας φιλανθρωπίας κ.α).


Μην το βάλετε όμως κάτω· διότι κάπως έτσι συνέβαιναν τα πράγματα και με τα… σταυρόλεξα: στην αρχή λύνατε τα μισά, αργότερα κάτι παραπάνω, ενώ όσο περνούσε ο καιρός γεμίζατε με γράμματα όλα τα λευκά τετραγωνάκια! Οσο δε για τα εσωτερικά της Εκκλησίας, που σας κάνουν να νιώθετε αδαείς, μη νοιάζεστε: 60 μικρά τετραγωνάκια είναι όλα κι όλα!


Ισως πάλι οι οδηγίες να σας φανούν κάπως… περίεργες: 7: «Εγγράφετε το μικρότερο παιδί σας στο κατηχητικό…». 29:«Το απόθεμα των κεριών έχει εξαντληθεί…». 38 και 39:«Ο ναός σας πανηγυρίζει. Περιμένετε δύο γύρους για να στήσετε και να ξεστήσετε τα περίπτερα…». 58: «Διαπιστώνετε ότι αυτή την άνοιξη έγιναν αρκετοί γάμοι στην ενορία…». Αν όμως επαναλάβετε την προσπάθεια μερικές φορές, θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε «τα πρόβατα από τα ερίφια» και, κατά συνέπεια, θα μπείτε στο πνεύμα του παιχνιδιού. Η επανάληψη, άλλωστε, είναι η μήτηρ της μαθήσεως! Αμφιβάλλετε;