Ο ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ στις αίθουσες του πρωτοβάθμιου για αρχιερείς συνοδικού δικαστηρίου… αποφεύχθηκε. Αν και με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν δόθηκε «συγχωροχάρτι» σε κανέναν απο τους μητροπολίτες ­ μέλη της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής της Οικονομικής Υπηρεσίας (μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος), η αποδοχή των ευθυνών τους και η «συγγνώμη» τους ήταν αρκετή για να μην πιάσουν δουλειά τα μέλη του συνοδικού δικαστηρίου.


Ετσι, ο επίσκοπος Κερνίτσης Λέοντιος ­ ο προηγούμενος διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ­ θα είναι ο πρώτος και πιθανότατα ο τελευταίος εκ των εμπλεκομένων αρχιερέων που θα περάσει το κατώφλι του συνοδικού δικαστηρίου, πρόεδρος του οποίου θα είναι ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ και μέλη του, οι άλλοι 11 μητροπολίτες που συγκροτούν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Η ποινή, αν και κανένας δεν μπορεί εκ των προτέρων να αποφασίσει για λογαριασμό της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, θα είναι σκληρή, σχεδόν παραδειγματική. Αν και τα μέλη του συνοδικού δικαστηρίου μπορούν, σύμφωνα με τον νόμο, να επιβάλουν ακόμη και την ποινή της καθαίρεσης, εν τούτοις φαίνεται πώς θα αρκεσθούν να τιμωρήσουν τον υπόλογο αδελφό τους με την ποινή της αργίας ­ ο χρόνος της οποίας «παίζεται», απο έξι μήνες κατ’ ελάχιστον ως και ένα χρόνο.


Την ίδια στιγμή, κατά την οποίαν ο Κερνίτσης Λεόντιος καλείται να σηκώσει στις πλάτες του τον βαρύ προσωπικό σταυρό των ευθυνών του, ο προηγούμενος αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Διαυλείας Δαμασκηνός, θα χρειασθεί, για να αποφύγει τα… χειρότερα, να παράσχει εξηγήσεις στον διάδοχό του στη νευραλγική διοικητική θέση της αρχιγραμματείας, αρχιμανδρίτη Δανιήλ Πουρτσουκλή, τόσο για την τήρηση και την κίνηση των λογαριασμών της Ιεράς Συνόδου όσο και για το θέμα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίον επιλέχθηκαν και διορίσθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Εργων ­ επιτροπή αρμόδια για την κατανομή και τη διαχείριση ποσού 4 δισ. δρχ. από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.


Ως τώρα, ουδείς, πλην του κ. Δαμασκηνού, γνωρίζει ποιος έδωσε την εντολή να σχηματισθεί η συγκεκριμένη επιτροπή, και πολύ περισσότερο ποιος και με ποιες διαδικασίες επέλεξε τα μέλη της. Η απόφαση βρέθηκε καταχωρημένη στα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, αλλά κανείς εξ όσων συμμετείχαν εκείνη την περίοδο στη σύνθεση δεν θυμάται να έλαβε μέρος κατά τη συζήτηση και ψήφιση μιας τέτοιας απόφασης. Αν ο κ. Δαμασκηνός δεν δεχθεί να παράσχει τα απαιτούμενα στοιχεία για τη διελεύκανση της όλης υπόθεσης, είναι πολύ πιθανόν να παραπεμφθεί και εκείνος στο συνοδικό δικαστήριο για τα… περαιτέρω.


«Επειδή το σφάλλειν ανθρώπινον και η άφεσις των παραπτωμάτων είναι εντολή του Κυρίου», τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, έπειτα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κκ. Χριστοδούλου και με την αποφασιστική συμβολή του Μητροπολίτη Κορίνθου κκ. Παντελεήμονος, αποφάσισαν να δεχθούν τη συγγνώμη των «αδελφών» τους ­ δηλαδή των μητροπολιτών που συμμετείχαν στη Διοικούσα Επιτροπή ­, οι οποίοι και αποδέχθηκαν τις ευθύνες που προκύπτουν από την «ανιδιοτελή ολιγωρίαν» ως προς τη διοίκηση και τη διαχείριση των οικονομικών υποθέσεων.


Ο Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, ένα από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, αν και δεν αρνείται ότι ανέλαβε τις ευθύνες που αναλογούν σε εκείνον, ή ζήτησε τη συγγνώμη των αδελφών του αρχιερέων, θεώρησε απαραίτητο, με ανακοίνωσή του, μετά το πέρας των εργασιών της Ιεράς Συνόδου να διευκρινίσει τα εξής: «Εγώ αναλαμβάνω μόνο την ευθύνη που μου αναλογεί για την έλλειψη ελέγχου εκ μέρους μου στο Ταμείο και το Λογιστήριο της Οικονομικής Υπηρεσίας. Κατ’ αρχήν, δεν πίστευα ότι μέσα σε αυτό τον χώρο θα υπήρχαν λαϊκοί υπάλληλοι που θα μπορούσαν να κάνουν παραχαράξεις, διπλοεγγραφές, πλαστογραφίες. Επειτα δεν είχα καν συνειδητοποιήσει ότι έχω και αυτή την αρμοδιότητα, υπάρχοντος του διευθυντού των Υπηρεσιών. Γι’ αυτή τη συγκεκριμένη παράλειψη, ζητώ τη συγγνώμη σας».