Με βαθιά ανανέωση της ΝΔ, ανοίγματα στους όμορους πολιτικούς χώρους και πρόσκληση στους νέους, προκειμένου, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανασύνταξης της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης ημέρας. Το βήμα του 11ου Συνεδρίου του κόμματος μοιάζει ιδανικό. Η ΝΔ δεν θα εκλέξει όργανα, άρα μπορεί να συζητήσει για τις θέσεις και το πρόγραμμά της χωρίς να έρθουν στην επιφάνεια τυχόν δυσαρέσκειες καλυμμένες με ιδεολογικό μανδύα. Με τους δύο πρώην προέδρους, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, δεν υπάρχουν εντάσεις και το θέμα της Ντόρας Μπακογιάννη επρόκειτο να λήξει με την ομιλία της στο Συνέδριο.

Βελούδινη ανανέωση

Ο κ. Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σήμερα το μεσημέρι και, όπως μεταδίδουν από την Πειραιώς, η ομιλία του θα είναι διαφορετική, με προσωπική χροιά, όπως ήταν και η ομιλία του στη ΔΕΘ. Θα έχει ιστορικές αναφορές στον ρόλο που έπαιξαν η συντηρητική παράταξη και οι αρχηγοί της σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα, αλλά και αυτοκριτικούς τόνους, καθώς αναμένεται να αποδώσει ευθύνες στα μεγάλα κόμματα της Μεταπολίτευσης, τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, για το γεγονός ότι αναδείχθηκε στην εξουσία η «χειρότερη κυβέρνηση», η οποία απέτρεψε την έξοδο από την κρίση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται ότι θέλει να επιβάλει την ανανέωση με βελούδινη επανάσταση και για αυτό, παρότι έχει θέσει στόχο την ανανέωση των ψηφοδελτίων κατά 50% προκειμένου να μείνει ζωντανή η παράταξη, θα τονίσει ότι σέβεται και τιμά τα παλαιά στελέχη, τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν στην παράταξη. Το κεντρικό του μήνυμα όμως δεν θα αφορά το κόμμα, αλλά την κοινωνία. Τα επτά προσυνέδρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα καλλιέργησαν το έδαφος για να μπορέσει να πει πειστικά ο κ. Μητσοτάκης ότι η ΝΔ έχει θέσεις, έχει πρόγραμμα, «ακούστε μας και εμπιστευτείτε μας γιατί είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Πριν από τον κ. Μητσοτάκη θα μιλήσει ο Αντώνης Σαμαράς και στο ενδιάμεσο θα προβληθεί ένα βίντεο, το οποίο θα δείξει πόσο συνεπής είναι η παράταξη σε αξίες και αρχές, ότι υπηρέτησε σε δύσκολες στιγμές το εθνικό συμφέρον και τους αδύναμους ως μια μεγάλη λαϊκή παράταξη και όχι ως κόμμα των ελίτ, όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει ακόμα ότι κεντρικός πυλώνας για την ανάταξη της οικονομίας είναι πλέον ο ιδιωτικός και όχι ο δημόσιος τομέας και ότι απαιτείται ένα σύγχρονο, ευέλικτο και μη γραφειοκρατικό κράτος, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την ευημερία χωρίς δανεικά, αλλά στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις.
Χθες, πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, αναμενόταν να απευθυνθεί στη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη, και να τους υπενθυμίσει ότι, όταν χρειάστηκε, όλοι βρέθηκαν απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ παραμερίζοντας τις διαφορές τους.

Ποιοι θα μιλήσουν

Στο βήμα του Συνεδρίου επρόκειτο να ανεβούν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος (Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Δ. Αβραμόπουλος, Νίκος Δένδιας, Χρήστος Σταϊκούρας, Λευτέρης Αυγενάκης κ.ά.). Ο Ευ. Μεϊμαράκης ειδοποίησε ότι δεν θα μιλούσε. Προσκλήθηκαν όμως και πρόσωπα μη αναμενόμενα, όπως ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η αρχιτέκτονας Κατερίνα Κούρκουλα.

Κάλπες για δεκαπέντε ερωτήματα

Η καινοτομία του Συνεδρίου θα είναι οι κάλπες που θα στηθούν προκειμένου να απαντήσουν οι σύνεδροι σε δεκαπέντε ερωτήματα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως:

– Αν πρέπει να συμμετέχουν και στελέχη του ιδιωτικού τομέα όταν προκηρύσσονται διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο.
– Αν η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να συνδεθεί με την έμπρακτη επιβράβευση των καλύτερων και την υποχρεωτική δημιουργία ατομικών προγραμμάτων βελτίωσης των λιγότερο αποτελεσματικών.
– Να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζομένους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και υγεία).
– Να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.
– Να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπου είναι δυνατό και πιο οικονομικό, η αποκομιδή των σκουπιδιών, να περάσει η διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ) στους δήμους από τις υγειονομικές περιφέρειες που υπάγονται σήμερα.
– Αν θα πρέπει οι «αιώνιοι» φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. να χάνουν τη φοιτητική ιδιότητα όταν υπερβαίνουν τον απαιτούμενο χρόνο σπουδών αυξημένο κατά δύο επιπλέον έτη.
– Αν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συναινετικό τρόπο, να μπορεί να εκλέγεται ο Πρόεδρος από τον λαό χωρίς να προκαλούνται διάλυση της Βουλής και εθνικές εκλογές.
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν είναι αυτονόητες και θα απαιτηθεί επεξεργασία τους στη συνέχεια, ειδικά αν ορισμένες βρίσκονται σε αντίθεση με θέσεις που έχουν ήδη προαναγγελθεί. Σύμφωνα με την Πειραιώς, όμως, πρόκειται για μια έμπρακτη αναβάθμιση του Συνεδρίου, του ρόλου των στελεχών της ΝΔ και για ένα βήμα εμπρός στη δημοκρατική οργάνωση του κόμματος.
Ενδιαφέρον είχαν και οι απαντήσεις του ανοιχτού ερωτηματολογίου εν όψει του Συνεδρίου. Δύο ενδεικτικά ευρήματα είναι τα ακόλουθα: στην ερώτηση «τι πιστεύετε ότι θα ενισχύσει την εικόνα της ΝΔ;», το 66,3% απάντησε η ανανέωση στα στελέχη της και το 33,7% η ενδυνάμωση της ενότητάς της. Και στο ερώτημα «τι μετράει περισσότερο για μια κυβέρνηση;», το 66,2% πιστεύει ότι μετράει περισσότερο να αγνοεί το πολιτικό κόστος, το 55,8% να υιοθετεί τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και το 47,7% να αφουγκράζεται τον λαό.
Στα ερωτηματολόγια των προσυνεδρίων απάντησαν 98.865 άτομα, κατατέθηκαν περισσότερες από 160 προτάσεις πολιτικής και συγκροτήθηκαν 35 ομάδες εργασίας, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας προγράμματος Γ. Στεργίου. Η συμμετοχή εξέπληξε τους επιτελείς της Πειραιώς, όπως και η ανταπόκριση των καλεσμένων από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είχαν μιλήσει ποτέ σε εκδηλώσεις της ΝΔ. «Θεωρούμε πως όλη αυτή η διαδικασία αποτυπώνει μια καινούργια αντίληψη για τα πολιτικά πράγματα» επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
«Υποδηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία ανοίγει πόρτες και παράθυρα και συνδιαμορφώνει με ειδικούς, με τα μέλη της αλλά και με κάθε πολίτη που θέλει να συμμετέχει τους βασικούς άξονες του σχεδίου της για την επόμενη μέρα. Προχωρούμε μπροστά, με αλήθεια και δουλειά. Η αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αρκεί. Βασικός στόχος είναι όχι μόνο να αλλάξουμε κυβέρνηση, αλλά να αλλάξουμε σελίδα. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ