Για την Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι στο εξής ο «πρωθυπουργός των φόρων». Έτσι τον ονόμασε η νέα εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη στην πρώτη τηλεοπτική της δήλωση, καταλογίζοντας του ότι την ώρα που διαβεβαιώνει ότι θα κλείσει την αξιολόγηση, «οι Έλληνες οφείλουν 125 δισ. ευρώ σε φόρους και εισφορές, οι συντάξεις καθυστερούν, εκκρεμούν νέα μέτρα από τον προϋπολογισμό τα οποία θα αφαιρέσουν 1,9 δισ. από τα νοικοκυριά». «Οσο η πολιτική της υψηλής φορολογίας συνεχίζεται τα αδιέξοδα για τους Έλληνες θα επιτείνονται», πρόσθεσε η κυρία Σπυράκη.

Στην Πειραιώς παρακολουθούν στενά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένουν κάτι περισσότερο από μια αναμνηστική φωτογραφία του κ. Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Πάντως, τα αποτελέσματα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμούν ότι είναι πενιχρά. «Αντάλλαξε με την επικεφαλής του ΔΝΤ ευχές για συνεργασία και τίποτα παραπάνω», σχολιάζουν.

Στελέχη της Πειραιώς επισημαίνουν ότι η ΝΔ θα πιέσει την κυβέρνηση να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση επειδή η καθυστέρηση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη χώρα. Οι εκτιμήσεις αυτές συνέπεσαν με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2016. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα πέτυχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2014 και επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ «ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έβγαζε τη χώρα από την κρίση, επιτυγχάνοντας υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ό,τι όλοι προέβλεπαν για το 2014. Αντίθετα, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια οικονομία που αναπτύσσονταν και τη βύθισε στην ύφεση τη διετία 2015 -2016».

Συγκεκριμένα, συνεχίζει η ανακοίνωση της Πειραιώς, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ύφεση για το 2016 ύψους -0,2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για στασιμότητα (0,0%). Ταυτόχρονα, αναθεώρησε προς τα πάνω το ΑΕΠ του 2014, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει πλέον την ανάπτυξη στο +0,7%, αντί προηγούμενης εκτίμησης για +0,4%, και προς τα κάτω το Α.Ε.Π. του 2015 ανεβάζοντας την ύφεση στο -0,3%, αντί προηγούμενης εκτίμησης για -0,2%. Δυστυχώς, από ιδεοληψία και ανικανότητα χάνεται για την ελληνική οικονομία η μία ευκαιρία μετά την άλλη Όπως αναδεικνύει η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO O.c.t. 2017) την ώρα που όλες οι προηγμένες χώρες αναπτύσσονται ταχύτερα από ότι προβλεπόταν, η Ελλάδα καταγράφεται ως η μόνη αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη.

Η υπερφορολόγηση, η αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης που προκαλεί αυτή η Κυβέρνηση, δυστυχώς, οδήγησε το Δ.Ν.Τ. να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το 2017 από +2,8% σε +1,8%. Επιπρόσθετα υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στο καταθλιπτικό +1%.

Συμπερασματικά, καταλήγει η ΝΔ, επί της προηγούμενης Κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία η ύφεση -9,1% του 2011, μετατράπηκε σε ανάπτυξη +0,7% σε δύο χρόνια. Αντίθετα, τη διετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η ανάπτυξη + 0,7% έγινε ύφεση -0,2%. Και σήμερα, μετά από 3 χρόνια οπισθοχώρησης, ζημιά 100 δισ. ευρώ και μέτρα 14,5 δισ. ευρώ ο «πρωθυπουργός των φόρων» πανηγυρίζει εάν πιάσουμε το μισό ρυθμό ανάπτυξης από όσο θα είχαμε, αν δεν είχε κυβερνήσει ο ίδιος.

Την Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά σειρά επαφών στις Βρυξέλλες όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μισκοβισί ενώ επίσης θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συνάντηση και με άλλους Επιτρόπους την οποία βοήθησε να οριστικοποιηθεί ο Ελληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συμμετάσχει την Πέμπτη στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.