Αναγκαζόμενος να καλύψει πλήρως και χωρίς περιστροφές τον Π. Καμμένο, τον Π. Κουρουμπλή και πάντως συνεχίζοντας την τακτική κατασκευής εχθρών και κυνηγιού μαγισσών, εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας την Δευτέρα το απόγευμα στην Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στο θέμα της συζήτησης περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις συνομιλίες και τις επαφές του Π. Καμμένου σχετικά με την υπόθεση του Noor 1.
Περιορίστηκε στο να αναλάβει εκείνος την υπεράσπιση του κυβερνητικού εταίρου, καθώς και του υπουργού Ναυτιλίας, εξαπολύοντας και πάλι επιθέσεις κατά του Τύπου και μιλώντας για «αντικυβερνητική προπαγάνδα».
Κατά τον τρόπο αυτόν και ενώ η συζήτηση από κάποια στιγμή κι έπειτα παρεκτράπηκε, επιβεβαιώθηκε το πολιτικό δεδομένο της περιόδου: η αναγκαστική σύμπλευση των ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ μέχρι τέλους, κάτι για το οποίο έχει σε ανύποπτο χρόνο μιλήσει (κατά μία εκδοχή: προειδοποιήσει) ο ίδιος ο Π. Καμμένος.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η κυβέρνηση εισέρχεται πλέον σε άλλη μία κρίσιμη περίοδο, η οποία κυριαρχείται από τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη και την εκκρεμότητα της τρίτης αξιολόγησης.
Το νέο πολιτικό περιβάλλον στην Γερμανία, τα μηνύματα του Γερούν Ντάισελμπλουμ για το κλείσιμο της αξιολόγησης και η αγωνία για τα δημοσιονομικά δεδομένα, θα κρίνουν με αποφασιστικό τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα.
Μέχρις ότου σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο, η ελληνική κυβέρνηση είναι μόνη απέναντι στις δεσμεύσεις της, το βουνό των προαπαιτουμένων και την αγωνία για τα δημοσιονομικά στοιχεία.
Οι χρόνοι στους οποίους θα ενεργήσει, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, θα καθορίσουν εξελίξεις και αποφάσεις. Το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα είναι ορατό και υπό αυτήν την έννοια το ίδιο ισχύει και για την δοκιμασία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Κρίσιμο διάστημα θεωρείται η περίοδος της κατάρτισης και ψήφισης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού και πολύ περισσότερο οι αρχές του 2018, όταν η Eurostat θα παρουσιάσει τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Σε περίπτωση που τα νούμερα δεν είναι εντός στόχων, οι πολιτικές εξελίξεις εκτιμάται ότι μπορεί να είναι ραγδαίες, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε κατάρρευση το μύθευμα του Αλ. Τσίπρα περί εξόδου από το μνημόνιο.