Η Φώφη Γεννηματά χειροκροτήθηκε αρκετές φορές από το ακροατήριο της κατά την ομιλία της στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή. Το κοινό αποτελούσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και ένα ευρύ φάσμα στελεχών της από τον Δ. Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ, μέχρι τον Φ. Σαχινίδη, Μ. Καρχιμάκη, και άλλα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ που είχε πολυπληθή παρουσία. Δεν ήταν ανάμεσα τους, ο συνήθως απών από τις διαδικασίες αυτές, Ευ. Βενιζέλος, που βρίσκεται στο Στρασβούργο. Ούτε τα δύο πρόσωπα στα οποία έχει επικεντρωθεί η σφοδρή κριτική της ηγετικής ομάδας: Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Ξεκαλάκης. Στην συνεδρίαση επίσης δεν συμμετείχαν οι διαφωνούντες από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Η Πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανακοίνωσε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΠαΣοΚ, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών της θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Και την άμεση κατάργηση των οργάνων του κόμματος που θα αντικατασταθούν από επιτροπές που θα αναλάβουν την διοργάνωση και τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Η κυρία Γεννηματά είχε ήδη κατασταλάξει στις αποφάσεις της από το Σάββατο το βράδυ μετά την εκδήλωση της ανταρσίας στην ΚΕ. Την Δευτέρα ενημέρωσε αρχικά τους βουλευτές του κόμματος της και την Τρίτη τις ανακοίνωσε δημοσίως, σε μια ομιλία στην οποία κυριάρχησαν οι προσωπικοί τόνοι.

Μετά την ομιλία της κυρίας Γεννηματά συνεδρίασε, κεκλεισμένων των θυρών η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εκεί, ομοφώνως, στηρίχθηκαν οι πρωτοβουλίες της.Όπως ανακοινώθηκε η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ομόφωνη απόφαση της: «στηρίζει και θα αγωνιστεί για την επιτυχία του πολιτικού και προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», «συμφωνεί και θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία και την απόφαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή έκτακτου ενωτικού συνεδρίου του κινήματος»

Διπλή στόχευση

Το σκηνικό της αντεπίθεσης είχε προετοιμαστεί προσεχτικά. Μόνο μια λεπτομέρεια αναθεωρήθηκε από τους επιτελείς της. Είχε ανακοινωθεί ότι η ομιλία της κυρίας Γεννηματά θα μεταδοθεί ζωντανά από τα κανάλια της ΕΡΤ. Τελικά, η ομιλία προγραμματίστηκε να μεταδοθεί το βράδυ της Τρίτης παράλληλα με μια σειρά αθλητικών μεταδόσεων με μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως ανέφεραν συνεργάτες της, θέλησαν να αποφύγουν, την ζωντανή μετάδοση μιας ομιλίας επικεντρωμένης στα κομματικά.

Με τις πρωτοβουλίες της, όπως υποστηρίζουν επιτελικά στελέχη της Χ. Τρικούπη η κυρία Γεννηματά πέτυχε μια διπλή της στόχευση. Ο ένας εκ των … «υπονομευτών», ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, καρατομείται. Οι αρμοδιότητες του παραχωρούνται στον συντονιστή της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται καρατόμηση γραμματέα του ΠαΣοΚ, όχι σε κομματικό όργανο αλλά ενώπιον ενός κοινού που το αποτελούσαν στελέχη και άλλων κομμάτων, έστω κι αν συμμετέχουν στη Συμπαράταξη, τα οποία μάλιστα χειροκροτούσαν!

Καταργείται επίσης και το Πολιτικό Συμβούλιο. Οι αρμοδιότητες του μεταβιβάζονται στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ, και οι αρμοδιότητες της ΕΚΑΠ σε Επιτροπή της ΚΟΕΣ. Είναι αξιοσημείωτη η κατάργηση της ΕΚΑΠ η οποία είναι αρμόδια για την ορθή τήρηση του Καταστατικού. Κομματικά στελέχη δεν θυμούνται να έχει υπάρξει ξανά παρόμοια απόφαση. Η κατάργηση των οργάνων του ΠαΣοΚ, είναι άμεση. Το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα γίνει τον Ιούνιο σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσίασε στην Κεντρική Επιτροπή. Η διαφωνία για την μορφή και το χαρακτήρα του, που αποτέλεσε τη βάση της ανταρσίας που εκδηλώθηκε θα επιλυθεί το φθινόπωρο.

Έμπειρα κομματικά στελέχη παρατηρούν ότι σε πέντε μήνες από τώρα, με τις πολιτικές εξελίξεις να τρέχουν, είναι αμφίβολο αν το συνέδριο πραγματοποιηθεί με τη μορφή και τη θεματολογία που περιέγραψε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Το πιθανότερο είναι ότι το συνέδριο πριν την τελική ευθεία για τις εκλογές. Θα γίνει για τη συσπείρωση και τη νίκη» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Ουδέν σχόλιο» στο αίτημα να συγκληθούν τα κομματικά όργανα

Συμφωνώ και επικροτώ την απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου» ήταν η δήλωση του Στ.Ξεκαλάκη με την υποσημείωση ότι το συνέδριο αυτό θα είναι «δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία όπου όλοι μα όλοι οι σύνεδροι θα είναι εκλεγμένοι από την κοινωνική βάση της παράταξης.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠαΣοΚ, καλεί την κυρία Γεννηματά να συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος, δηλώνει την κάθετη αντίθεση του «στην επιβολή έκτακτης κατάστασης στο κόμμα, την ενοχοποίηση της διαφωνίας» τονίζοντας ότι το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους» «Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση κύκλων της Χ. Τρικούπη. Ενδεικτική της απόφασης, όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη « να χρησιμοποιηθεί ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να λυθεί αναίμακτα για να ξεκαθαριστεί το εσωκομματικό τοπίο»

Βέβαια η μάχη τώρα αρχίζει. Διότι πέραν της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των οργάνων του ΠαΣοΚ που καταργήθηκαν, όπως τόνισε στην ΚΕ ο Παύλος Γερουλάνος, «υπάρχει και το ΠαΣοΚ εκεί έξω» Που δεν είναι βέβαιο ότι επικροτεί με τον τρόπο που το έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα τις αποφάσεις της Προέδρου. Το αντίθετο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η «κυρία Γεννηματά δεν επέλεξε μια μάχη στα όργανα αυτή την περίοδο, διότι ταν υπάρξουν ψηφοφορίες απλά θα αποδείξουν ότι το ΠαΣοΚ είναι ένα κόμμα διχασμένο» Μένει, το επόμενο διάστημα, να αποδειχθεί πόσο.