Ικανοποιητική χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την δυνατότητα της Κύπρου για αποπληρωμή του Ταμείου, αναφέροντας παράλληλα πως η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί σε έντονα επίπεδα, με την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ να κινείται πέριξ του 2,5% λόγω εξωτερικής ζήτησης και εξωτερικής χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, απαιτείται προσπάθεια σε τρεις τομείς και συγκεκριμένα στην επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και μείωση του υπερβολικού χρέους, στη μείωση του δημοσίου χρέους και στην αναζωογόνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στην ανακοίνωση μετά το πέρας της ολοκλήρωσης της αποστολής του στην Κύπρο, το ΔΝΤ αναφέρεται στα προκαταρκτικά του ευρήματα και σημειώνει ότι παραμένουν τρωτά σημεία, ζητώντας αποφασιστική πρόοδο στην διόρθωση του ιδιωτικού χρέους, διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν.
Αποστολή του ΔΝΤ επισκέφθηκε τη Λευκωσία μεταξύ 27 και 31 Μαρτίου, για την πρώτη αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Με την ολοκλήρωση της αποστολής, το ΔΝΤ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, εδώ και ένα χρόνο, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας επιταχύνθηκε, η ρευστότητα των τραπεζών βελτιώθηκε, η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνθηκε και το δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε.
Αυτές οι εξελίξεις συντελούν στην ενίσχυση της δυνατότητας αποπληρωμής της Κύπρου, προστίθεται. Εντούτοις, σημειώνεται, τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το χρέος της γενικής κυβέρνησης συνεχίζουν να αποτελούν αδύνατα σημεία.
Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σε έντονα επίπεδα αν και σταδιακά θα μετριάζεται σε σχέση με τους γρήγορους ρυθμούς του περασμένου έτους. Από το 2017, προστίθεται, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να ανέλθει στο 2,5% ενώ ακολούθως θα υπαναχωρήσει οριακά σε πέραν του 2% από το 2020, καθώς θα κορυφώνεται η αποπληρωμή του ιδιωτικού χρέους.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, συνεχίζει η ανακοίνωση του Ταμείου, η δυνατότητα αποπληρωμής αναμένεται να είναι ικανοποιητική, προειδοποιεί όμως ότι αυτή θα πληγεί σε περίπτωση νέου κύκλου αναπτυξιακών διακυμάνσεων έξαρσης-ύφεσης, εφόσον τρωθεί η δημοσιονομική πειθαρχία ή αν επαληθευτούν οι κίνδυνοι στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Κατά το ΔΝΤ, χρειάζεται από την αρχή μια αποφασιστική μείωση του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, ώστε να δημιουργηθούν ξανά πολιτικές ανάσχεσης, να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη και στις δεσμεύσεις και να υπάρξει ισορροπημένη, βιώσιμη ανάπτυξη και εξυγίανση των ισολογισμών.