Με αναφορές στην κοινή ιστορία και κουλτούρα Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και στην αγαστή συνεργασία των δυο χωρών για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης που ταλανίζει σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρώθηκε το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Προέδρου της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματταρέλα και της ιταλικής αντιπροσωπείας, που πραγματοποιούν διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά την προσφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την προσωπικότητα και το δημοκρατικό ήθος του ιταλού ομολόγου του και πρόσθεσε ότι η επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποίαν οι χώρες μας βιώνουν, έστω και με διαφορετική ένταση ή και μορφή, την σύμπτωση δύο κρίσεων που ξεπερνούν τα σύνορά μας, την οικονομική και για την προσφυγική κρίση.

Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της διπλής κρίσης τρία είναι τα βασικά προτάγματα, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο:

– Πρέπει να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, έχοντας επίγνωση ότι για την Ευρώπη, την δημοκρατία της και τον πολιτισμό της, ισχύει ο θεμελιώδης κανόνας πως η οικονομία υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία.
– Πρέπει να θέσουμε ως βάση και γνώμονα των σκέψεων και των ενεργειών μας το ιδεώδες της Δικαιοσύνης. Και κυρίως της συνιστώσας της εκείνης που αφορά την αναλογική ισότητα, που σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων, αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε τέλος στην διάβρωση του κοινωνικού ιστού, την οποία προκαλεί η διεύρυνση των ανισοτήτων και η γιγάντωση της ανεργίας.

– Τα δύο προηγούμενα προτάγματα συνθέτουν το χρέος μας να υπερασπισθούμε το κοινωνικό κράτος Δικαίου, το οποίο είναι αναπόσπαστο τμήμα όχι μόνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού, αλλά της δημοκρατίας και του πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σέρτζιο Ματταρέλα, στην αντιφώνησή του κατά την διάρκεια του επίσημου γεύματος, υπογράμμισε τους κοινούς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Διαχρονικές αξίες, όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η φιλοξενία, περιλαμβάνονται στην κοινή κουλτούρα Ελλάδας και Ιταλίας και πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις σύγχρονες προκλήσεις που δοκιμάζουν την ενότητα της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τόσο η οικονομική κρίση, όσο και το προσφυγικό, πυροδότησαν φυγόκεντρες δυνάμεις στους κόλπους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης κινήτρων, που θα τροφοδοτήσουν την ίδια την ιδέα της ΕΕ, που όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν σημαίνει απλά ότι «συνεργαζόμαστε», αλλά κυρίως ότι «ζούμε μαζί».

Μάλιστα, έκανε λόγο για την ανάγκη θετικών δράσεων στο πλαίσιο μιας ενωμένης ΕΕ, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης, και όχι σε κοντόφθαλμες πολιτικές, που προέρχονται από συγκεκριμένα συμφέροντα και έχουν περιορισμένη δυναμική.

Στο επίσημο γεύμα παρακάθισαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι από τον χώρο της διανόησης και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Από ιταλικής πλευράς, παρακάθισαν ο γενικός γραμματέας του ιταλικού ΥΠΕΞ, ο ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, Λουίτζι Μάρρας, καθώς και ο πρόεδρος του ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Τσαμίχας.