Τις «έντονες ανησυχίες» τους ως προς «την ουσία και τη διαδικασία του Μνημονίου, ιδιαίτερα στο θέμα των συντάξεων» εκφράζει εκπρόσωπος του ESM ως προς τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση που ολοκλήρωσαν οι θεσμοί.

Ωστόσο, ο ESM αποφεύγει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» στις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιώντας όμως ότι η επέκταση ανάλογων μέτρων τα επόμενα έτη θα μπορούσε να είναι προβληματική.

Η δε απόφαση περί των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μεταφέρεται σε επίπεδο Eurogroup. Η επόμενη συνεδρίαση του οργάνου θα λάβει χώρα στις 26 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η προκαταρκτική αξιολόγηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα βρίσκει πως τα μέτρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας που έχει τεθεί από τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016, ενώ δεν επηρεάζουν όπως φαίνεται αυτά του 2017 και 2018, παρά μόνο σε περίπτωση επέκτασης τους. Ουσιαστικά, ο εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού μηχανισμού δεν κρίνει ότι προς το παρόν τίθεται εν αμφιβόλω η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στα δημοσιονομικά.

Στη συνέχεια, το θέμα μεταφέρεται στο πολιτικό επίπεδο, καθώς η αξιολόγηση παραπέμπει τη διαδικασία στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτοί είναι οι οποίοι θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.