Στο χθεσινοβραδινό δείπνο (σ.σ. με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, το βρά της Πέμπτης) κατέστη δυνατόν να ξεπερασθεί το αδιέξοδο και να γίνει πολύ εποικοδομητική συζήτηση, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Προσερχόμενος στην λεγόμενη βουλή του κατοχικού καθεστώτος, για να ενημερώσει για τις εξελίξεις, είπε ότι οι δύο ηγέτες είναι ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνουν πριν από τη διεθνή διάσκεψη, όπως επίσης γνωρίζουν ότι και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα προσκληθούν να παρακαθήσουν σε αυτήν.

Όπως είπε, θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, θα έχει επίσης συνάντηση με την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκπρόσωπος της οποίας επιβεβαίωσε ότι ορίστηκε συνάντηση με τον Ακιντζί.

Αθήνα: Ισχύει η θέση μας για κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο

Tην επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, που αποφασίστηκε στην Λευκωσία, χαιρετίζει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τονίζει ότι η Ελλάδα, σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

Και προσθέτει ότι σε αυτή τη βάση θα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η σύγκλιση και στο κρίσιμο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων στο οποίο εμπλέκεται και για το οποίο έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφείς τις θέσεις της.

«Μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης, στο πλαίσιο και διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής Διάσκεψη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καταλήγει η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου.