«Γεράκια», νεοσυντηρητικοί, ημίτρελοι, ακόμη και η «απίθανη» Σάρα Πέιλιν του Κόμματος του Τσαγιού βρίσκονται μεταξύ των προσώπων που φημολογούνται ότι θα αναλάβουν σημαντικά αξιώματα στη νέα κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην επινίκια ομιλία του, ο Τραμπ αναφέρθηκε σε ορισμένους πιστούς συνεργάτες του, πρόσωπα που όμως δεν προκάλεσαν έκπληξη, καθώς ο ίδιος είχε αρχίσει να επιλέγει το επιτελείο του πριν ακόμη διασφαλίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Κρις Κρίστι

«Αποκλείστε τη γέφυρα!»
Πρώην εσωκομματικός αντίπαλος του Τραμπ και κυβερνήτης της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ, ο 54χρονος Κρις Κρίστι τώρα επιβλέπει τη μετάβαση του νέου προέδρου στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος έχει αναφερθεί ως πιθανός υποψήφιος για μια σειρά υπουργείων, μεταξύ των οποίων το Εμπορίου και της Δικαιοσύνης. Θεωρείται ακόμη πιθανό να αναλάβει το αξίωμα του επιτελάρχη του προέδρου. Ωστόσο, καθώς οποιαδήποτε υποψηφιότητα για το προεδρικό επιτελείο πρέπει πρώτα να περάσει από τη Γερουσία, ο Κρίστι μπορεί να τα βρει «σκούρα» αφού έχει εμπλακεί στο περιβόητο «σκάνδαλο της γέφυρας»: το 2013, συνεργάτες του, όπως πιστεύεται εν γνώσει του Κρίστι, απέκλεισαν για καιρό τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον που συνδέει το Νιου Τζέρσι με τη Νέα Υόρκη, ως πολιτικά αντίποινα σε έναν Δημοκρατικό δήμαρχο της περιοχής.
Μπεν Κάρσον
«Η Πίστη που Ψηφίζει»
Τον Μάιο του 2015, ο Κάρσον ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, την οποία απέσυρε τον Μάρτιο του 2016, μετά τη Σούπερ Τρίτη, όταν πια ο Τραμπ βρέθηκε πιο κοντά στη νίκη. Στη συνέχεια, ο 65χρονος νευροχειρουργός από το Ντιτρόιτ ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον Τραμπ και έγινε ο νέος πρόεδρος της «My Faith Votes» («Η Πίστη μου Ψηφίζει»), μιας οργάνωσης που ενθαρρύνει τους χριστιανούς να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Επικεφαλής της Μονάδας Παιδιατρικής Νευροχειρουργικής στο Νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς, από το 1984 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2013, ο Κάρσον θεωρείται ένας από τους κορυφαίους νευροχειρουργούς στις ΗΠΑ. Πιστεύεται ότι ο Τραμπ τον προορίζει είτε για το υπουργείο Υγείας είτε για το Παιδείας.
Μάικλ Φλιν
Ο φίλος της Τουρκίας
Ο 57χρονος απόστρατος αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν ενδέχεται να αναλάβει το αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας. Ο Φλιν διετέλεσε επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών το διάστημα 2012-2014, ωστόσο παραιτήθηκε έναν χρόνο προτού λήξει η θητεία του. Οπως λέγεται, ο Φλιν υποχρεώθηκε σε παραίτηση εξαιτίας της διαφωνίας με ανωτέρους του για την πορεία της υπηρεσίας αλλά και τις απόψεις του για το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ο ίδιος έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Hill» ότι η Τουρκία πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ομπάμα ότι δεν αναγνώρισε την τεράστια γεωπολιτική σημασία της Αγκυρας. Εχει επίσης ταχθεί υπέρ της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Μάικ Χάκαμπι
Ο πρώην πάστορας
Ο υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικανός Μάικ Χάκαμπι, 61 ετών, προσπάθησε δις να λάβει το χρίσμα του κόμματός του, μία φορά το 2008 και μία το 2016. Κυβερνήτης του Αρκανσο από το 1996 ως το 2007 και πρώην πάστορας, ο Χάκαμπι θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που σαγηνεύει τη Χριστιανική Δεξιά: επικαλούμενος τη Βίβλο θέλει δικαιοσύνη και ισότητα για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα αλλά υποστηρίζει την απαγόρευση των αμβλώσεων, την οπλοκατοχή και τάσσεται κατά του γάμου μεταξύ των ομοφυλοφίλων (στο παρελθόν έχει αποκαλέσει την ομοφυλοφιλία «κτηνωδία»). Παρότι κατά καιρούς ο Χάκαμπι έχει ασκήσει κριτική στον Τραμπ, o νέος πρόεδρος εξετάζει την περίπτωση να τον τοποθετήσει στο υπουργείο Εμπορίου.
Ράινς Πρίμπας
Κι ένας Ελληνογερμανός
Εκτός από τον Κρίστι, ακόμη ένα πρόσωπο που θεωρείται πιθανό να γίνει επιτελάρχης του Τραμπ είναι ο 44χρονος, ελληνογερμανικής καταγωγής, Ράινς Πρίμπας, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο Πρίμπας θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ο υπεύθυνος της εκλογικής επιτυχίας του Τραμπ και η επιβράβευσή του από τον πρόεδρο είναι βέβαιη –αν δεν τοποθετηθεί στο αξίωμα του επιτελάρχη, φημολογείται ότι μπορεί να προταθεί για πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ακόμη και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι αναγνώρισαν την απόφασή του να ανακατευθύνει χρήματα από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις σε τοπικά προεκλογικά κέντρα για την κινητοποίηση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Για παράδειγμα, στην κρίσιμη Πολιτεία της Φλόριδας, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν μόλις ένα προεκλογικό κέντρο, σε αντίθεση με τα 51 της Κλίντον. Μέχρι την ημέρα των εκλογών, οι Ρεπουμπλικανοί τα αύξησαν στα 62. Ο Πρίμπας παρέμεινε ουδέτερος στη διάρκεια των προκριματικών εκλογών, ακόμη και όταν το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο είχε στραφεί εναντίον του Τραμπ.
Νιουτ Γκίνγκριτς
«Σκοτώστε τους εχθρούς»
Φαβορί για το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο 73χρονος νεοσυντηρητικός Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους συμβούλους του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ηταν επίσης μεταξύ των τριών επικρατέστερων προσώπων για το αξίωμα του αντιπροέδρου. Τη δεκαετία του 1970, ο Γκίνγκριτς δίδασκε Ιστορία και Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Τζόρτζια, ενώ το 1978 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Οταν το 2012 έθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, είπε: «Μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας μου, θα έχουμε αποκτήσει μία μόνιμη βάση στο φεγγάρι. Και θα είναι αμερικανική». Ως υπουργός Εξωτερικών αδιαμφισβήτητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους «εχθρούς της Αμερικής», αλλά ο ίδιος έχει ήδη ανακαλύψει τη λύση: «Σκοτώστε τους!» δήλωσε στο παρελθόν. Ο Γκίνγκριτς χώρισε την πρώτη σύζυγό του όσο εκείνη βρισκόταν στο νοσοκομείο και ανάρρωνε από χειρουργείο για καρκίνο.
Ρούντι Τζουλιάνι
Ο κ. δήμαρχος
Ακόμη ένας ένθερμος υποστηρικτής του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου είναι ο 72χρονος Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και υποψήφιος για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα το 2008. Πιστεύεται ότι μπορεί να αναλάβει είτε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είτε το αξίωμα του γενικού εισαγγελέα ή να γίνει διευθυντής της CIA. Ο Τζουλιάνι έγινε παγκόσμια γνωστός ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης στην τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Στη διάρκεια της οκταετούς θητείας του, ο Τζουλιάνι κατάφερε να μειώσει κατά 57% την εγκληματικότητα στην αμερικανική μητρόπολη. Μία από τις αμφιλεγόμενες τακτικές που ακολούθησε ήταν το «Stop and Frisk», δηλαδή ο επί τόπου έλεγχος και σωματική έρευνα πολιτών από αστυνομικούς. Η τακτική εγκαταλείφθηκε από τον Δημοκρατικό δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο, ωστόσο ο Τραμπ δήλωσε ότι θα την επαναφέρει. Ο Τζουλιάνι είπε ότι η Κλίντον αποτελεί «ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους» και υπερασπίστηκε τον Τραμπ στις κατηγορίες που δέχθηκε για σεξουαλική παρενόχληση, φοροδιαφυγή και ρατσισμό.
Σάρα Πέιλιν
Θηλυκός υπερσυντηρητισμός
Θέση στην κυβέρνηση ενδέχεται να έχει και η Σάρα Πέιλιν, πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος με τον Τζον Μακ Κέιν το 2008 και πρώην κυβερνήτης της Αλάσκα, η οποία στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα έγινε το πρόσωπο-σύμβολο του υπερσυντηρητικού κινήματος του «Κόμματος του Τσαγιού». Ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι θα ήθελε την Πέιλιν στο επιτελείο του, ενώ η ίδια δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της. Το αξίωμα που φημολογείται ότι μπορεί να αναλάβει είναι εκείνο της υπουργού Εσωτερικών, αν και αναμένεται να «κονταροχτυπηθεί» με τον Φόρεστ Λούκας, ιδρυτή της εταιρείας προϊόντων πετρελαίου Lucas Oil. «Νιώθω υπερήφανη που θα υποστηρίξω τον Ντόναλντ Τραμπ. Είμαι πεπεισμένη ότι θα διαλύσει το Ισλαμικό Κράτος και θα κάνει τις ζωές των Αμερικανών καλύτερες» διακήρυξε η ίδια προεκλογικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ