Μαραθώνια και σε υψηλούς τόνους αναμένεται να είναι η συνεδρίαση στη Βουλή με θέμα το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου, ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και της ύπαρξης τουPlanΧ.

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο τάχθηκαν οι εισηγητές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ξεκαθάρισαν ότι θα δηλώσουν «παρών», κατά τάχθηκαν ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επανέφερε το αίτημα του κόμματός του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει την περίοδο από το 2002 έως σήμερα, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση της ΝΔ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως την καλύτερη περίοδο το διάστημα 2002 – 2004, μίλησε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό το διάστημα 2004 – 2008, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι με τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της χρέωσε δύο χρόνια καινούργια βάρη στους έλληνες πολίτες και οδήγησε τη χώρα δύο χρόνια πίσω στην οικονομική κατάσταση που ήταν η χώρα το 2014.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και στις προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές.

«Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο της χώρας είναι απόρροια της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζουν υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ξεκίνησε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αυτή η πολιτική συνεχίζεται και με το ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών».

«Είμαστε υπέρ της πρότασης, για να χυθεί άπλετο φως και να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα σε ένα τρίτο χειρότερο μνημόνιο» δήλωσε ο εισηγητής του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό. «Τώρα είναι η ώρα των εξηγήσεων γι’ αυτά που προκαλέσατε στον ελληνικό λαό και εξακολουθείτε να προκαλείτε με την διχαστική σας πολιτική. Ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσετε συγγνώμη» είπε ο κ. Φωτήλας και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να καταλήξετε σε μια έντιμη συμφωνία και να τα αλλάξουμε όλα προς όφελος των πολιτών».

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ανακρίβειες και τόνισε ότι ζητούν Εξεταστική οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για τον οικονομικό πνιγμό της χώρας. «Αν έπρεπε να συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή, θα έπρεπε να ήταν μια Εξεταστική που θα διερευνήσει το PSI, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχoυν συντελεστεί στην Ελλάδα» ανέφερε.

«Η Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2014 ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Από τις 31/12/2014 οι ζημιές ήταν 25 δισ. ευρώ. Γι’ αυτή την απαξίωση των 30,2 δισ. ευρώ αξίας των μετοχών των τραπεζών από τη διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ποιος θα πληρώσει;» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος.

Μίλησε ακόμα και για μια «Εξεταστική που θα έπρεπε ίσως να συσταθεί, ώστε να ερευνήσει τις ευθύνες ορισμένων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «Plan Z» για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Κώστας Αϊβατίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών», καταλογίζοντας ευθύνες σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα. Ταυτόχρονα, ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει από την περίοδο που μπήκε η χώρα στο ευρώ έως σήμερα, ώστε όπως είπε, «να συμπεριληφθούν όλα τα σκάνδαλα και κανένα πολιτικό πρόσωπο να μην τύχει ασυλίας».

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, μίλησε για ευθύνες όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, που έφερε όπως είπε πράγματι ένα χειρότερο μνημόνιο στη χώρα, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να εισάγει ένα νέο είδους λαϊκισμού με την πρότασή της, τονίζοντας, για πολιτικές ευθύνες μιλάμε σε μια Εξεταστική Επιτροπή και αυτές είναι γνωστό σε ποιους καταλογίζονται.

«Γιατί ζητάει η ΝΔ Εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο; Μήπως τα δύο προηγούμενα που υπέγραψε μαζί με το ΠΑΣΟΚ ήταν έξυπνα, παραγωγικά και ωφέλιμα για τη χώρα;» συμπλήρωσε.

Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

«Έχοντας υπόψη τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού και συνολικά της κυβέρνησης του για την απώλεια των 10 δισ. της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών, για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης τους που οδήγησαν στην επιβολή capital controls, που φορτώθηκε η χώρα με 86 δισ. ευρώ, στο κόψιμο του ΕΚΑΣ, στην συνέχιση του ΕΝΦΙΑ, στον κόφτη που έχει ήδη ενεργοποιηθεί, λέω ναι στην πρόταση γιατί έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός που εν αγνοία του έγιναν όλα αυτά, να μάθει την αλήθεια» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχάρης.

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση της Εξεταστικής, «για να γίνουν γνωστές οι ανυπολόγιστες αναπτυξιακές επιπτώσεις της κυνικής μεταστροφής της κυβέρνησης, που έγινε ultra μνημονιακή».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε ακόμα για «σενάρια Τσίπρα και όχι σενάρια Βαρουφάκη», αλλά και για «ένα σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στην πλήρη υποταγή της χώρα με ένα τρίτο μνημόνιο plus και ένα τέταρτο που θα είναι στο διηνεκές».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015 ως τραγικό, σημειώνοντας ότι «η εμβληματική οικονομική επίπτωση και ο απόλυτος έλεγχος των ξένων είναι εικόνα καταθλιπτική».

«Αλλο μία κυβέρνηση να έχει εναλλακτικά σχέδια, εναλλακτικό σχέδιο ‘β’ για καλού κακού -και τέτοια πάντα υπάρχουν- και άλλο να ετοιμάζεις και να υιοθετείς ένα πλάνο ως επιλογή πολιτικής γραμμής, σε βάρος των θεσμών και της προοπτικής της χώρας» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «επικίνδυνα και αδίστακτα παιχνίδια με τους θεσμούς που αλλοιώνουν τον πυρήνα της δημοκρατίας», ενώ υποστήριξε ότι ήταν μια κομματική πρωτοβουλία και μια προσπάθεια «να ανατρέψει την ηττοπάθειά του με ένα παιχνίδι κατά των θεσμών».

«Ήταν μια κομματική εκδήλωση ανάλογης αισθητικής με αυτήν που είχε διοργανώσει η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου για το επονείδιστο χρέος» σημείωσε.

Κόντρα Γεωργιάδη – Κουίκ

Υπάρχουν δύο βασικές αιτίες, για να γίνει η εξεταστική επιτροπή, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης και συνέχισε: «Οι δηλώσεις του επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τις οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2015 υποστήκαμε ζημία 100 δισ. ευρώ και οι δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η ζημία την ίδια χρονική περίοδο υπερβαίνει τα 86 δισ. ευρώ. Είναι αληθές ή ψευδές; Γιατί δεν θέλετε να έρθετε με τα στοιχεία σας στην επιτροπή και να αντιπαλέψετε;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο κ. Γεωργιάδης.

Συνεχίζοντας, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ότι «την περίοδο εκείνη ζούσαν σε φανταστικό κόσμο», ενώ αναφέρθηκε προσωπικά στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, λέγοντας ότι το 2015 διαδήλωνε έξω από την γερμανική πρεσβεία εναντίον της επίσκεψης Μέρκελ και θεωρούσε τους δανειστές τοκογλύφους, ενώ σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει σε συνέντευξη ότι εάν βγούμε στις αγορές θα δανειστούμε ακριβότερα από όσο δανειζόμαστε τώρα.

«Δεν λέτε τίποτε για το εγκληματικό PSI που κατέστρεψε τη χώρα, ούτε για εκείνους που καλούσαν τους πολίτες να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες» απάντησε ο κ. Κουίκ.

«Επανάληψη του συνηθισμένου δικομματικού σκηνικού με εναλλαγές ρόλων» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το τρίτο μνημόνιο,

«Όσο η σημερινή κυβέρνηση «συγκλίνει στρατηγικά» με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσο γίνεται μεγαλύτερος ο καβγάς» σημείωσε ο κ. Παφίλης.

Απώτερος στόχος είναι «ο εγκλωβισμός του λαού, για να αποκρύπτονται οι αιτίες που τον οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση» είπε.

Ακόμα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ευνούχισε την ριζοσπαστικοποίηση του λαού», αποκρύπτοντας, όπως είπε, την αιτία των μνημονίων που «είναι απαίτηση του κεφαλαίου».

Η ομιλία Λεβλεντη

«Δεν πήρα και δεν έδωσα τίποτα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση στο θέμα της απλής αναλογικής. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξέφρασε τη διαφωνία του στο θέμα της εκλογής Προέδρου από το λαό και στο θέμα των δημοψηφισμάτων, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο και το Plan Χτου Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι ομιλίες υπουργών και αρχηγών

Η συζήτηση συνεχίζεται με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και υπουργών. Δεν θα μιλήσουν οι κκ Καμμένος και Θεοδωράκης καθώς λείπουν στο εξωτερικό ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο να μην μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από το περιβάλλον του διαμηνύεται ότι: «Εμείς, ό,τι είχαμε να πούμε επ αυτού το έχουμε πει».

Τη συζήτηση θα κλείσει έτσι κι αλλιώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσηςΚυριάκος Μητσοτάκης. Θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.


Δήλωση Κουμουτσάκου για την συζήτηση της Εξεταστικής της Τρίτης

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση για την οποία, πρόσθεσε, ευθύνονται ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ συναίνεσε για τη σύσταση της εξεταστικής που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως τώρα είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να συναινέσει αύριο.

«Όσες φορές μίλησε γι’ αυτό κατέφυγε σε διαφορετικούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς. Αν δεν συμφωνήσει, θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή και πως επιδιώκει συγκάλυψη, κάτι που η ΝΔ δεν θα επιτρέψει. Η αναζήτησή της αλήθειας δεν θα σταματήσει» επισήμανε ο κ. Κουμουτσακος, ενώ αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για ήττα του πρωθυπουργού.

«Τώρα, μετά την ήττα, όλα δείχνουν ότι θα καταφύγει στον διχασμό και στην χωρίς όριο λασπολογία. Πήραμε μια γεύση με τα άθλια υπονοούμενα για την κα Φώφη Γεννηματά» συνέχισε. Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και τη συνταγματική αναθεώρηση και το ίδιο το Σύνταγμα». Υπογράμμισε ότι η ΝΔ έχει αναπτύξει τους άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης που χρειάζεται η χώρα και σημείωσε με έμφαση ότι χρειάζεται ριζική και όχι αποσπασματική αναθεώρηση.

«Έτσι διαμορφώνονται οι πραγματικοί όροι της νέας μεταπολίτευσης. Όχι με μπαλώματα σκοπιμοτήτων. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι κατεξοχήν συναινετική διαδικασία και επιχειρεί να τη μεταβάλει σε εργαλείο πόλωσης και διχασμού. Σκοπός του πως δεν θα μείνει ο ίδιος δια βίου στην αντιπολίτευση» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Για τον χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών είπε ότι «με αυτή την κυβέρνηση με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της και με τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει χάνοντας κοινοβουλευτικές μάχες, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν ονόματα πιθανών υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, τα χαρακτήρισε άκαιρα.

«Είναι καλοδεχούμενος ο ενθουσιασμός και η βούληση για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Πιστοποιεί τη δυναμική που αναπτύσσει η ΝΔ. Θα υπάρξει αξιολόγηση για εκείνους που θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια και τα κριτήρια θα είναι πολύ αυστηρά. Πρακτικές αυτοπροβολής και βεβαιότητες συμμετοχής αξιολογούνται αρνητικά» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε πως «το βασικό και κύριο ζητούμενο είναι η απεμπλοκή της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής. Σε αυτό το στάδιο δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω, μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα».

Επιπλέον, για τον ΕΝΦΙΑ μίλησε για φορολογική και εισοδηματική σφαγή των ελληνικών νοικοκυριών.

«Βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε τον λαό λέγοντας ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Τον αυξάνει 800 εκατ. ευρώ. Έρχονται εκκαθαριστικά ύψους 4,1 δισ. και όχι 3,3 δισ. που ήταν πέρυσι» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.