Κοινή εθνική γραμμή στο προσφυγικό ζήτημα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προέκυψε κατά την συζήτηση στην Βουλή επί του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα», χωρίς ωστόσο να αμβλυνθούν οι μεγάλες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσά τους στο εσωτερικό μέτωπο, με τον αρχηγό της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλους τυχοδιωκτισμούς» και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία και οι επόμενες εκλογές «θα γίνουν σε τριάμισι χρόνια».

Υπό το φως των εξελίξεων στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά όσον αφορά κυρίως τους χειρισμούς από δω και πέρα, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το μείζον αυτό πρόβλημα παρά και ενάντια στις πιέσεις κάποιων ευρωπαϊκών κύκλων να την καταστήσουν μέρος του προβλήματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερθείς στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες τόνισε πως «έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα μας και πάλι ισχυρή φωνή και να ξεφύγει από την μοιρολατρία». «Κράτησα εθνική στάση ευθύνης που επιτάσσει η κατάσταση και δεν επέλεξα να εμπλέξω το εθνικό ζήτημα στην μυλόπετρα της εσωκομματικής αντιπαράθεση», τόνισε δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του.

Μητσοτάκης: «Εξέλιξη απαραίτητη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ»

Παράλληλα, πάντως, τόνισε ότι η «διεθνής εικόνα της Ελλάδας είναι στο ναδίρ», ενώ σημείωσε: «Αγωνίζομαι να αποκαταστήσω την εικόνα της χώρας που ο κ. Τσίπρας έχει βαρύτατα τραυματίσει». Συγκεκριμένα του απέδωσε ευθύνες ότι «καθυστέρησε να αντιμετωπίσει τις συμφωνίες με την Ε.Ε.», ενώ με το κλίμα που δημιούργησαν εδώ και καιρό κυβερνητικά στελέχη, το μήνυμα που έστελναν ήταν ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, όπως τους χαρακτήρισε. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ συνιστά «εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί», ωστόσο την χαρακτήρισε «εξέλιξη απαραίτητη, αλλά πρέπει να αποσαφηνιστούν τα επιχειρησιακά στοιχεία της».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι το εθνικό αυτό θέμα πρέπει να μείνει «μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες», όμως παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «πρέπει να ανατραπούν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις», ενώ προειδοποίησε ότι η Τουρκία «πρέπει να αποδείξει έμπρακτα όσα συμφωνήθηκαν για την ανάσχεση των ροών και ότι τα εννοεί, αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με προβληματικές εξελίξεις για τη χώρα μας».

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα ανεχθούμε άλλο κάποιες ξενοφοβικές κυβερνήσεις της Ευρώπης

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τους ακραίους ευρωπαϊκούς κύκλους που στοχοποιούν την Ελλάδα: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ευθυνόφοβους γραφειοκράτες ή ξενοφοβικές κυβερνήσεις να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα», είπε, δηλώνοντας ότι «από δω και στο εξής όταν θα μιλούν για την Ελλάδα για το προσφυγικό να βουτούν πρώτα τη γλώσσα στο μυαλό τους». Μάλιστα προειδοποίησε ότι «δεν θα αφήσουμε καμία επίθεση αναπάντητη και καμία ενέργεια δίχως συνέπειες».

Οριστικό τέλος στα περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν

«Το χρέος της η Ελλάδα το έχει πράξει», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ δήλωσε ότι «η στοχοποίηση της Ελλάδας (για την Σένγκεν) ήταν προσχηματική και απαράδεκτη», ενώ υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής έθεσαν «οριστικό τέλος σε αυτή την συζήτηση -και θέλω να πιστεύω και σε άθλιες μεθοδεύσεις ορισμένων ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη», όπως είπε.

Χαρακτήρισε «θετικό γεγονός» το ότι «αποτελεί κοινή αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει κάνει τα περισσότερα και δεν βρέθηκε κανείς να έχει το θάρρος να το αντικρούσει», ενώ αναφερθείς στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής υπογράμμισε την ρητή αναφορά στο ότι «διατηρείται η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν και κλείνει κάθε συζήτηση περί εξόδου ή αρχής του τέλους με επίκεντρο την Ελλάδα». Επίσης, δήλωσε ότι «διασφαλίζεται πως τόσο οι Έλληνες όσο και οι τουρίστες δεν θα έχουν καμία επίπτωση από την προσφυγική κρίση όποιες και αν είναι οι διαστάσεις που θα λάβει στο μέλλον», ενώ ανέφερε πως πλέον «μονομερείς μη συντονισμένες ενέργειες από τις χώρες διέλευσης δεν είναι επιτρεπτές».

«Κόντρα» για τα hot spots

Στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα πρωτοστατεί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων απαιτώντας και από τους γείτονές μας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους». Αν και αντέδρασε στην κριτική που δέχθηκε από τον κ. Μητσοτάκη για καθυστερήσεις, λέγοντας ότι «μην χρησιμοποιείτε τα ίδα επιχειρήματα με αυτούς που μας κουνούν το δάχτυλο», ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «πράγματι υπήρξαν καθυστερήσεις, όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες η Ελλάδα είναι η μέρα με τη νύχτα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού», είπε. Ενώ σχετικά με την στάση της ΝΔ είπε: «Χαίρομαι για την αλλαγή στάσης του κόμματός σας διότι δεν είναι σταθερή», κατηγορώντας την ότι εμφανιζόταν αντίθετη στην δημιουργία hot spots «διότι είναι εστίες έντασης».

«Δεν με λένε Πάνο Καμμένο», του απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντάς του ότι «αυτά που είπατε για τα hot spots οι δικοί σας υπουργοί τα είπαν».

Πάντως ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι υπάρχει «δυνατότητα για κοινή εθνική γραμμή», ενώ κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να μην χρησιμοποιεί τον όρο κλειστά σύνορα. «Δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν κλειστά σύνορα. Το θέμα της Σένγκεν και της στοχοποίησης της Ελλάδας έληξε χθες», του είπε. Όσον αφορά την στάση της τουρκικής πλευράς είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και ως την επόμενη Σύνοδο στις 7 Μαρτίου θα έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην μείωση των προσφυγικών ροών».

Μητσοτάκης: «Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε πλήρως την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο λέγοντας ότι «το επόμενο διάστημα το βάρος θα πρέπει να τεθεί στην εφαρμογή της συμφωνίας που έγινε στο ΝΑΤΟ» και η οποία, όπως δήλωσε, «διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σταματά το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μνημειώδη γεωπολιτική κυβίστηση»: «Αν βρισκόταν εδώ ο Ανδρέας Παπανδρέου θα σας έλεγε “Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”», είπε στον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει ένας κοινός τόπος για το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής», ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «με χαροποιεί ότι επισήμως τουλάχιστον η ΝΔ κρατάει στάση εθνική».

Σφοδρά πυρά εκατέρωθεν

Η ίδια στάση πάντως δεν αφορά το εσωτερικό μέτωπο και τα ανοιχτά κοινωνικά θέματα με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «ψυχολογία εθνικής αποτυχίας» και διαμηνύοντας στον πρωθυπουργό ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του έχει γυρίσει την πλάτη». Τον κατηγόρησε για «ψεύτικες εξαγγελίες» και ότι «είναι πιο παλιός και από το παλιό που σπεύδει να κατακρίνει».

«Τίποτα το αριστερό στην πολιτική αυτή που δεν έχει ταυτότητα. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι πώς θα παραμείνει στην εξουσία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ θέτοντας το δίλημμα αν θα υπάρξουν «δίκαιες μεταρρυθμίσεις ή θα μείνουμε στάσιμοι με το βλέμμα στο παρελθόν». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα οδηγηθούμε σε μειώσεις συντάξεων και ας παριστάνει ότι μπορεί να το αποφύγει», όπως και ότι «θέλει να στήσει νέο σκηνικό ρήξης με τους δανειστές», αλλά «όσες φορές το επιχείρησε βρέθηκε η χώρα με την πλάτη στον τοίχο».

«Η χώρα δεν αντέχει άλλους τυχοδιωκτισμούς», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης ενώ χαρακτήρισε «χαμηλού επιπέδου παράσταση το παράλληλο πρόγραμμα». Και έκανε γνωστό ότι σύντομα το κόμμα του θα καταθέσει εμπεριστατωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πάντως έκανε γνωστό ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου: «Δεν θα σπεκουλάρουμε πάνω στον πόνο των ανθρώπων. Όμως δεν θα επιτρέψουμε πρωτοβουλίες δικές μας να τις εμφανίζετε ως δικές σας», σημείωσε.

«Κερδίσατε την εξουσία μια φορά εξαπατώντας τους πολίτες. Και θέλετε και δεύτερη φορά όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης για έλεγχο του κράτους, όπως με τις πρόσφατες κρίσεις στην ΕΛΑΣ, αλλά και με το θέμα των αδειών που έχουν ως στόχο την ελεύθερη πληροφόρηση και τον πλουραλισμό.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015: «Εκλογές γίνανε πριν 4 μήνες μετά από μια δύσκολη συμφωνία και όχι πριν και ο λαός ήξερε ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και θα μας κρίνει σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές και στο τέλος της διαδρομής», είπε. Όπως σημείωσε «τούτη την ώρα βρισκόμαστε στο μέσον μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας», όπως διαβεβαίωσε ότι «θα οδηγήσουμε τη χώρα έξω από τον δύσκολο αυτό κάβο και θα το κάνουμε».

Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη είπε ότι «η πολιτική μας δεν έχει μια ταυτότητα, αλλά έχει την μια και μοναδική ταυτότητα: την πατριωτική ταυτότητα». «Πριν τις εκλογές είχαμε δηλώσει ότι θα υλοποιήσουμε την συμφωνία με γνώμονα την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων. Γνωρίζουμε ότι από αυτές τις δυνάμεις θα κριθούμε και όχι από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Θα κριθούμε στο τέλος της διαδρομής από αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν και γνωρίζουν τις δυσκολίες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Είπε δε στον κ. Μητσοτάκη ότι «στον αγώνα απέναντι στην διαφθορά και την διαπλοκή θα επιθυμούσαμε να έχουμε σύσσωμες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης» και τον κάλεσε να πάψει να υπερασπίζεται «ό,τι πιο παλιό από το παλιό και σάπιο». Όπως είπε μάλιστα πολλοί πρωθυπουργοί υποσχέθηκαν ότι θα χτυπήσουν την διαπλοκή «αλλά δεν τόλμησαν». «Εμείς όσες απειλές και αν δεχθούμε δεν θα υποχωρήσουμε και τον αγώνα αυτό θα τον πάμε ως το τέλος και θα τον κερδίσουμε».

Αντιπαράθεση για ασφαλιστικό και λίστα Μπόργιανς

Όσον αφορά την στάση της ΝΔ στο ασφαλιστικό, για το οποίο έχει δηλώσει ότι θα το καταψηφίσει, είπε: «Δεν σας ζήτησα ποτέ να ψηφίσετε το ασφαλιστικό. Μην ψηφίζετε τα δύσκολα. Ψηφίστε τουλάχιστον τα εύκολα». Έκανε δε λόγο για «λυσσαλέα προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όλοι το ίδιο είναι». «Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει συνεχώς για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Να είστε πιο προσεκτικός γιατί εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων δεν τις κρύψαμε στα συρτάρια μας», του είπε αναφερθείς στην λίστα Μπόργιανς προκαλώντας τον: «Να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά προστάτευσε τους φοροφυγάδες. Όσο τον προστατεύσατε τον προστατεύσατε και τους φοροφυγάδες. Τέλος η προστασία». Προειδοποίησε μάλιστα ότι «τίποτα δεν θα ξεχαστεί σε αυτό τον τόπο». «Θα το πάμε μέχρι τέλος», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης αντεπιτέθηκε στον πρωθυπουργό χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο θέμα της λίστας Μπόργιανς. Του είπε πάντως ότι αναφέρεται μόνο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου: «Είναι βολικό πλυντήριο οι εκλογές. Αυτό μας λέτε για όλες τις δεσμεύσεις σας. Όμως η κοινωνία δεν σας πιστεύει. Η χώρα πορεύεται ως καρυδότσουφλο σε συνθήκες αστάθειας». Αναφορικά με την στάση του κόμματός του στα νομοσχέδια είπε: «Δεν ψηφίζουμε ούτε εύκολα ούτε δύσκολα. Ψηφίζουμε στα σωστά και δεν ψηφίζουμε λάθος. Και το ασφαλιστικό είναι λάθος».

Και συμπλήρωσε: «Το νομοσχέδιο έχει και σωστές ρυθμίσεις που θα ψηφίσουμε, όμως δεν είναι λύση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία που βράζει και δεν μπορεί να ξεχάσει τα ψέματα που είπατε στον ελληνικό λαό. Θα σας καταδιώκουν αυτά τα ψέματα και για αυτό σας κρατά υπόλογο ο ελληνικός λαός».

Ανταπαντώντας ο κ. Τσίπρας του είπε: «Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη διότι κοιτάμε στα μάτια τον ελληνικό λαό. Χάσατε τέσσερις φορές σε εκλογές και μυαλό δεν βάλατε. Αν δεν σας αρέσει να αναφερόμαστε στις τελευταίες θα περιμένετε πολύ ακόμα διότι οι επόμενες θα γίνουν σε 3,5 χρόνια», υπογράμμισε.

Το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του.

«Κατά» ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου..

Τσίπρας: Αδύναμη και διαιρεμένη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει παράλληλες κρίσεις

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει τίποτα το «αριστερό» στην πολιτική σας

Η πρώτη ημέρα της συζήτησης

Με ομιλίες εισηγητών και βουλευτών των κομμάτων,άρχισε την Παρασκευή, η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, υπέρ του σχεδίου νόμου τάσσονται επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, και κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή. «Παρών» δηλώνουν το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάσσεται η Ένωση Κεντρώων.

«Κίνηση αντιπερισπασμού για να εκτονωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου» χαρακτήρισε το Παράλληλο Πρόγραμμα ο Γιάννης Δελής (ΚΚΕ), ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να συνηθίσει τον λαό στη φτώχεια, και στα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι της πλουτοκρατίας».

Στο θέμα των συνεχών αλλαγών προγραμματισμού στο έργο της Βουλής, αναφέρθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, και υποστήριξε ότι οι αλλαγές αυτές, γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους.

«Πρώτη φορά λαμβάνεται μέριμνα για τους αστέγους», υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης «να διαβάσουν προσεκτικά τα άρθρα του νομοσχεδίου».

Για «άνοιγμα νέου κύκλου διασπάθισης του δημοσίου χρήματος με χρηματοδότηση ΜΚΟ», έκανε λόγο ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Η εισήγηση Ξανθού

Προτάσσοντας τη ρύθμιση του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης για την ασφάλιση των πολιτών που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και περιγράφοντας μια σειρά μέτρων που «κουμπώνουν» στον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός μίλησε για νομοσχέδιο που αντικατοπτρίζει τις αξίες της Αριστεράς, ιδίως σε συνθήκες κρίσης.

«Είμαστε περήφανοι που φέραμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο διέπεται από τις αρχές της καθολικότητας της ισότητας της αλληλεγγύης, της προτεραιότητας των κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής αναδιανομής. Αυτές είναι οι αξίες της Αριστεράς» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αυτή διαθέτει πολιτικό σχέδιο για την Υγεία και πέραν του Μνημονίου, και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρκείται στον βερμπαλισμό περί διάλυσης του κράτους της κομματοκρατίας, ενώ παίζει και με τα συντηρητικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας στην κρίση, με αιχμή τη ρύθμιση για την ασφάλιση των ανασφάλιστων πολιτών.

«Νομίζω ότι προκαλεί τους ανθρώπους που ήταν ανασφάλιστοι να λένε ότι είχαν λύσει το πρόβλημα», είπε, επισημαίνοντας ότι βγήκαν όντως δύο ανεπαρκείς υπουργικές αποφάσεις, που είχαν γραφειοκρατικά εμπόδια και που καθυστερούσαν την έγκριση για νοσηλεία στα νοσοκομεία και προσθέτοντας ότι η παρέμβαση αυτή που γίνεται σήμερα λύνει το πρόβλημα των ανασφάλιστων.

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, αυτή η παρέμβαση από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα εάν δεν συνοδευτεί με μέτρα ενίσχυσης της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των δομών Υγείας, τα οποία είναι το δεύτερο σκέλος της παρέμβασης αυτής.

Τέλος, προανήγγειλε παρεμβάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, τις προμήθειες και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Κόντρα Ξανθού – Βρούτση

Μία από τις κόντρες που ξεχώρισαν ήταν αυτή μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, με επίκεντρο την διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων.

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διολισθαίνει στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, όταν ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα σας παραχωρήσουμε το δικαίωμα της κοινωνικής ευαισθησίας. Είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι. Σας κάνω μια καλοπροαίρετη προειδοποίηση. Δίνουμε το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να περιθάλψει αδαπάνως όλους. Θίγεται τους Έλληνες γιατί δοκιμάζονται, υποφέρουν. Οι Έλληνες έδωσαν και ανθρωπιά και δικαιοσύνη. Αλλά όλα έχουν ένα όριο».

«Το ζήτημα της κοινωνικής ευαισθησίας δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιοι είναι καλοί και κοινωνικά ευαίσθητοι. Είναι ζήτημα πολιτικής αντίληψης και πολιτικής προτεραιότητας», απάντησε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:

«Ακριβώς επειδή κοσμοθεωρητικά, ιδεολογικά και πολιτικά, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε με την ισότητα των ανθρώπων, για αυτό μπορούμε να υπερασπιστούμε σήμερα την ολοκληρωτική κάλυψη. Αυτό προσπάθησα να κάνω αλλά κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε. Καλή η αντικυβερνητική ρητορική που παίζεται με ξενοφοβικά αντανακλαστικά για να τσιμπάτε ψήφους. Προσέξτε όμως, διότι διολισθαίνετε στη γραμμή ότι η υγεία είναι μόνο για τους Έλληνες, και αυτή είναι η γραμμή της Χρυσής Αυγής. Σε αυτή τη χώρα την ευρωπαϊκή δεν μπορεί να ορθώνονται τείχη απέναντι σε μετανάστες. Προσβάλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού».

«Καταλαβαίνω ότι ο υπουργός αισθάνεται αδύναμος, είναι μέλος μιας κυβέρνησης που καταρρέει από τα ψέματα της. Είναι μεγάλο λάθος όμως να ταυτίζετε τη ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή», αντέτεινε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: «Αυτό που είπα είναι ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε δύσκολη, σε δυσάρεστη θέση, και ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε κινδύνους. Μην τους αντιμετωπίζετε ως βήτα κατηγορίας πολίτες. Βρείτε τα λεφτά, όχι όμως σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων».

Τοποθετήσεις

«Απολύτως ενταγμένο στη φιλοσοφία του τρίτου μνημονίου και των προηγούμενων» χαρακτήρισε το παράλληλο πρόγραμμα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα μεταξύ άλλων υποστήριξε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, ότι το σχέδιο νόμου, «περιέχει το σκελετό μέσα στον οποίο θα περάσουν αντεργατικά αντιλαϊκά και στον τομέα της υγείας, προκειμένου να πάρετε καλό βαθμό στην αξιολόγηση, ή να πετύχετε συμφωνία για το χρέος».
Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, η μόνη πολιτική στην υγεία που λειτουργεί υπέρ του λαού, είναι η δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους όσους κατοικούν στη χώρα, ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή, τη θρησκεία ή την κοινωνική τάξη από την οποία προέρχονται.

Το νομοσχέδιο

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», το οποίο είχε κατατεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά αποσύρθηκε μετά τις ενστάσεις των εταίρων, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

H αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου

Τα άρθρα του νομοσχεδίου

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου

Όπως είχε ανακοινώσει τότε η κυβέρνηση, το «παράλληλο πρόγραμμα» θα επανακατατεθεί αφού γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις ως προς την κοστολόγησή του, καθώς στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε την αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου δεν υπήρχε, κάτι που είχε προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που είχε αποχωρήσει από την συζήτηση (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ).

Η συζήτηση που θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις ξεκινά στις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση του Σαββάτου θα λάβει τον λόγο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιστρέφει την Παρασκευή το βράδυ από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιήθηκε Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται η πλήρης δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων, ρυθμίζονται θέματα για τη στελέχωση των ΜΕΘ και των απομακρυσμένων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων και λαμβάνονται μέτρα για την πρόσληψη προσωπικού με την προκήρυξη νέων θέσεων γιατρών και υγειονομικών.