«Είμαι βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες θα περάσουμε τον δύσκολο κάβο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας τις εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος.

Ο τέως πρωθυπουργός πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες, λέγοντας ότι δεν θα ανοίξει ο ίδιος εμφύλιο: «Όποιος θέλει να πενθήσει ή να αποδράσει, ας το κάνει». Παράλληλα, έθεσε το δίλημμα της κάλπης αλλά και της επόμενης μέρας.

Τα μηνύματα στους διαφωνούντες

Ο πρωθυπουργός πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες, λέγοντας: «όποιος θέλει να πενθήσει, να πενθήσει. Όποιος θέλει να αποδράσει, να αποδράσει. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Μόνο μπροστά.»

Άσκησε κριτική στους «αυτοδιοριζόμενους εκπροσώπους του ΌΧΙ’», λέγοντας: «Δικό μας πρωτίστως είναι το Όχι. Εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που άνοιξε διάπλατα και με τεράστιο ρίσκο την πόρτα για να περάσει η λαϊκή βούληση με το δημοψήφισμα.

» Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς, στηρίξαμε το Όχι και παλέψαμε για αυτό, όταν όλες οι δυνάμεις της αντιδραστικής παλινόρθωσης βυσσοδομούσαν και τρομοκρατούσαν, χέρι με χέρι με τους πιο σκληρούς από τους δανειστές. Αυτό το Όχι δεν θα το χαρίζουμε σε κανέναν.

» Ανήκει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση που του έδωσε την ευκαιρία να το εκφράσει. Και το στήριξε ως το τέλος. Και επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτό το Όχι δεν τελείωσε με το τέλος της διαπραγμάτευσης. Είναι η πιο μεγάλη μέχρι σήμερα στιγμή της μεγάλης προσπάθειας που αρχίσαμε στις 25 του Γενάρη.

» Που θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τη δράση μας για πολύ καιρό. Γιατί δεν μπήκε σε κάποια βιτρίνα, κάποιου μουσείου, να το θαυμάζουν οι επίγονοι, όπως πιστεύουν, ελπίζουν, και ισχυρίζονται ορισμένοι. Το ΟΧΙ δεν ήταν, ΝΑΙ στη δραχμή, όπως ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι πραγματοποιώντας απίστευτη λαθροχειρία, αφού κανένας τους τότε δεν τόλμησε να το ισχυριστεί.

» Αντίθετα εγώ ζήτησα το όχι για να φέρω καλύτερη συμφωνία από αυτή που μας πρότειναν. Ήταν Όχι στο παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα. Ήταν Όχι στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στην αναξιοκρατία. Ήταν Όχι στην εξάρτηση, στην επιτροπεία, στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, στην υποτίμηση της λαϊκής κυριαρχίας. Ήταν Όχι σε όλους εκείνους, βαρόνους, εθνικούς εργολάβους, κόμματα και πολιτικούς, που μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν κτήμα τους και τους εργαζόμενους σαν δουλοπάροικους.

» Ήταν όχι σε ένα καθεστώς που από τα κάτω δεν το θέλουν πια. Και από τα πάνω δεν θα μπορέσουν να το παλινορθώσουν. Ήταν Όχι σε ένα κράτος γραφειοκρατικό, αγκυλωμένο, εχθρικό για τον πολίτη και φιλικό για το ρουσφέτι, τη διαπλοκή, τον κομματισμό. Αυτό το βαθύτερο περιεχόμενο του Όχι, η πιο ειλικρινής έκφραση της αντίστασης του ελληνικού λαού, είναι ο πυρήνας του προγράμματός μας για τη νέα τετραετία. Μ’ αυτό το Όχι θα βαδίσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι.»

Το διακύβευμα των εκλογών και η επόμενη μέρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να μην ξεχνούν την κεντρική επιλογή εν όψει των εκλογών, η οποία είναι αν «θα πάμε μπροστά ή αν θα επιτρέψουμε στο παλιό να επιστρέψει».

Υπενθύμισε ότι από την αρχή ο στόχος της άλλης πλευράς ήταν η «αριστερή παρένθεση» σε έναν «πόλεμο», όπως τον χαρακτήρισε, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αναφέρθηκε μάλιστα στη στάση που τηρούν ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία προέβαλαν τη διαφωνία ακόμα και του τελευταίου στελέχους του κόμματος ή τον εμφύλιο πόλεμο στους κόλπους της Αριστεράς..

«Δεν χωρούν αυταπάτες. Η κάθε μία και ο καθένας πρέπει να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.»

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το κεντρικό ζήτημα της επόμενης μέρας των εκλογών για το ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως η διευθέτηση του χρέους.

«Ποιον αλήθεια θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός να διαπραγματευτεί αυτά τα μεγάλα ζητήματα;

Εκείνους που θεωρούσαν τα μνημόνια κτήμα και προνόμιό τους και υποστήριζαν ότι αν δεν τα επέβαλαν οι δανειστές έπρεπε να τα επιβάλουμε μόνοι μας;

» Εκείνους που δέσμευσαν τη χώρα, συνυπέγραψαν την ερήμωση της αγοράς και την καθίζηση της οικονομίας, οδήγησαν σε αδιέξοδο τη μεσαία τάξη, πολλαπλασίασαν το χρέος υποστηρίζοντας ότι είναι βιώσιμο, και τελικώς μας κληροδότησαν μια Ελλάδα γονατισμένη κάτω από το βάρος του χρέους και των δεσμεύσεων που ανέλαβαν για λογαριασμό όλων μας;

» Ή εκείνους που έδωσαν σκληρή μάχη, πήραν ρίσκα, οδήγησαν τη διαπραγμάτευση στα όριά της, έβγαλαν το λαό στο προσκήνιο με το δημοψήφισμα και απέδειξαν, αν μη τι άλλο, ότι διαθέτουν τη θέληση και το θάρρος να σταθούν όρθιοι στα δύσκολα;

Γιατί αυτό είναι το δίλημμα της κάλπης στις 20 του Σεπτέμβρη. Αυτός είναι ο στόχος της ΝΔ, του Μεϊμαράκη και του παλιού προσωπικού. Να γίνει η αριστερή παρένθεση, και μετά να απελευθερώσουν τις απολύσεις του ιδιωτικού τομέα, να κάνουν κι άλλες στο δημόσιο, να θάψουν το θέμα του χρέους, να δώσουν βορά την πρώτη κατοικία στα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Να εφαρμόσουν όσα δεν μπόρεσαν οι δανειστές να περάσουν στη διαπραγμάτευση.»

Θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Μαζί με εσάς και μαζί με τον Αλέξη θα δώσουμε όλοι τη μάχη και θα πάμε μπροστά»: Με τη φράση αυτή ο τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε τέλος στη φημολογία που τον ήθελε να αμφιταλαντεύεται για το εάν θα είναι υποψήφιος ή όχι.

Κατά την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε είπε ότι στις ομιλίες του δεν έχει συνηθίσει τους ακροατές του σε βεβαιότητες, «αλλά μια βεβαιότητα θέλω να την ξεκαθαρίσω από την αρχή» και αυτό παρότι, όπως είπε, ο ίδιος είναι λάτρης του αστυνομικού μυθιστορήματος όπου ο «κακός» βγαίνει στο τέλος για να κρατάει το σασπένς.

Οι λόγοι για την απόφαση του, σημείωσε, είναι πολλοί: Ένας είναι ότι η Αριστερά είναι για τα δύσκολα. Άλλος λόγος είναι ότι αποτυχία της κυβέρνησης της αριστεράς θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Τρίτος λόγος είναι ότι μέσα σε αυτή τη διαπραγμάτευση που ήταν πολύ σκληρή αναδείχτηκαν μια σειρά νέα παιδιά 30άρηδων που αξίζουν να έχουν την υποστήριξη, γιατί έμαθαν πόσο δύσκολη είναι η Αριστερά και πόσο δύσκολο είναι να τα βάζεις με την εξουσία.

«Αυτά τα παιδιά αξίζουν πάρα πολύ και πρέπει να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για αυτή τη νέα γενιά» επισήμανε.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «χρειαζόμαστε» και τους τρεις πυλώνες που έχει η Αριστερά: το κινηματικό, το πρόγραμμα και το εναλλακτικό παράδειγμα, για να σημειώσει ότι μια κυβέρνηση παρεμβαίνει, φτιάχνει ένα πλαίσιο που μακροπρόθεσμα θα δώσει μια δύναμη για να μπορεί να παλέψει ο κόσμος της εργασίας.

Είπε ότι για τους συντρόφους που αποχώρησαν και επιμένουν στο κινηματικό σκέλος, όπως ο Ανδρέας Καρίτζης, «εγώ λέω ένα πράγμα, ότι παραμένουν σύντροφοί μας». «Λέμε ότι είναι σύντροφοί μας και αυτοί που ποτέ δεν ήταν στο κόμμα αλλά έχουν δώσει όλη τους τη ζωή για την Αριστερά που για την ίδια παλεύουμε», τόνισε.

Ως προς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να απομονωθεί ένα κομμάτι του μνημονίου, «μπορούμε να αποφασίσουμε ποιες μάχες θα δώσουμε, συλλογικά θα αποφασίσουμε ποιες μάχες θα δώσουμε και θα τις δώσουμε», φέρνοντας ως παράδειγμα τα «κόκκινα δάνεια», για τα οποία «οι αντίπαλοί μας είναι αμείλικτοι».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι ένα 50σέλιδο κείμενο, διότι, όπως επισήμανε, όποιος έχει πολλές προτεραιότητες, δεν έχει προτεραιότητες «και συνεπώς πρέπει να αναδειχθούν συγκεκριμένες προτεραιότητες».

Άσκησε κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, αναφέροντας πως «αυτό που έγινε με το συνέδριο ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα». Ακόμα έκανε λόγο για «λαϊκισμό που αναδείξαμε εμείς», αναφερόμενος σε στοιχεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που ο ίδιος επισήμαινε τότε, όπως είπε, ότι δεν βγαίνουν χωρίς διαφορετική φορολογία του πλούτου.

Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι η νίκη στις εκλογές. «Τώρα είναι η στιγμή της μάχης. Της γενικής επιστράτευσης. Της προσφοράς και όχι της ζήτησης» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε πάντως, προς παλαιούς και νέους συντρόφους, ότι δεν αλλάζει τίποτα από τις αξίες και της ιδέες της Αριστεράς.

«Η ζωή και η πολιτική απαιτούν συχνά ελιγμούς, υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, που μόνο ένας ανόητος δεν κατανοεί τη σημασία τους.

» Αυτό όμως δεν σημαίνει για μένα, για μας, σε καμιά περίπτωση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε τους στόχους που μας έφεραν στην κυβέρνηση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε εκείνους που στηρίζουν σε μας τις ελπίδες τους.»

Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έγινε μειοψηφία «από τα μέσα», αλλά ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση θα γίνει στην ώρα της.

«Αλλά αριστερό εμείς εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε. Γιατί ο αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς και το παλιό σύστημα εξουσίας που σηκώνουν κεφάλι.

» Θα επαναλάβω λοιπόν ότι τώρα είναι ώρα να βγούμε στους δρόμους, στις πλατείες, στα καφενεία, στα χωριά και στις πόλεις, για να μεταφέρουμε ένα και μόνο μήνυμα. Ένα μόνο: Είμαστε παρόντες, όρθιοι, συνεχίζουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Και σαν μέλη του κόμματος ζητάμε ο ένας από τον άλλο το αυτονόητο: Να μείνουμε στη θέση που μας έταξε η περίσταση με γνώση και επίγνωση, με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, με τόλμη και αρετή απέναντι σε όσους θέλουν να μας σπρώξουν στην ήττα, ή στο βάλτο.

» Και να ανοιχτούμε χωρίς κανένα φόβο και κανένα δισταγμό στην κοινωνία που μας περιμένει. Γιατί εκεί σύντροφοι, στην κοινωνία που αγωνιά, αμφιβάλλει, αναρωτιέται, περιμένει, ελπίζει, θα κριθούμε όλοι κατά τα λόγια και κυρίως κατά τα έργα μας. Θα νικήσουμε. Όχι για να επιβιώσει το κόμμα μας. Για να ζήσει ο λαός. Να είστε σίγουροι για αυτό» κατέληξε.

Τοποθετήσεις στελεχών στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκαν αργά το απογευμα του Σαββάτου οι σημερινές εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, με τοποθετήσεις από δεκάδες στελέχη, μέλη της ΚΕ, της ΚΟ και των Νομαρχιακών Επιτροπών.

Τον προβληματισμό του σχετικά με τη νομιμοποίηση των αποφάσεων που θα λάβει η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο Θοδωρής Δρίτσας στην αρχή της διαδικασίας, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η σύσκεψη να συγκροτηθεί σε Σώμα που να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Λύση στον προβληματισμό του κ. Δρίτσα, έδωσε ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος σε συνεννόηση και συμφωνία, όπως είπε, με τον κ. Δρίτσα, ανέφερε ότι οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών που παίρνουν μέρος στη Σύσκεψη, θα έχουν συμβουλευτική ψήφο και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα έχουν την οριστική ψήφο. Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι αύριο το πρωί θα δοθεί το προσχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος από την Επιτροπή Προγράμματος, όπου θα υπάρχει διάταξη με την οποία η ΚΕ θα εξουσιοδοτεί την Επιτροπή Προγράμματος για την περαιτέρω εξειδίκευση του. Στη συνέχεια, θα ιεραρχηθούν και θα συμπυκνωθούν οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες, τις οποίες θα τις παρουσιάζει ο πρόεδρος του κόμματος στο εκλογικό σώμα.

«Δεν έχουμε δικαίωμα το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να ηττηθεί, θα είναι πισωγύρισμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε τις δυνατότητες που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, φέρνοντας παραδείγματα από τη δική του εμπειρία από την υπουργική θητεία του, για να σημειώσει ότι «ακολουθήσαμε την παλιά κλασσική λογική της Αριστεράς, τη συλλογική δουλειά», εξαίροντας τη νίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε ως υπουργός ΠΑΠΕΝ σχετικά με τις Σκουριές, προσθέτοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η απόφαση που ελήφθη τις τελευταίες ημέρες δεν θα μπορούσε να είχε ληφθεί μήνες πριν.

Υποστήριξε ότι ο προκάτοχός του στο υπουργείο (σ.σ. Παναγιώτης Λαφαζάνης) είχε άλλη αντίληψη για το τι μπορεί να κάνει η Αριστερά όταν είναι κυβέρνηση, ενώ άσκησε κριτική στην αντίληψη κατά την οποία η Αριστερά πρέπει να είναι στη γωνία και αρνείται να βρεθεί στον αγώνα από όλες τις θέσεις, κάνοντας και συμβιβασμούς και βήματα μπροστά. Ασκώντας περαιτέρω κριτική στον κ. Λαφαζάνη, είπε ότι περίμενε εδώ και δεκαετίες την προσωπική του δικαίωση.
Να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, «συνέδριο επανακαθορισμού της στάσης μας», ζήτησε η Τάσια Χριστοδουλόπουλου. Είπε ότι πρέπει να φτιαχτούν ψηφοδέλτια που θα εκπροσωπούν την Αριστερά και όχι, όπως ανέφερε, να παίρνει το χρίσμα του υποψηφίου όποιος περνάει απ’ έξω, επισημαίνοντας ότι από τον χαρακτήρα των ψηφοδελτίων θα κρίνει εάν «χωράει» σε αυτά. Είπε ακόμη ότι τα μνημόνια απέδειξαν ότι όλοι είμαστε εφήμεροι, θεωρώντας ότι είναι λάθος να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι θα υλοποιήσει τη συμφωνία, στο ακέραιο, δίχως να προβάλει κοινωνικά ισοδύναμα.

«Στην εκλογική αναμέτρηση δεν θα υπάρχουν αριστεροί που θα θέλουν να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, συμπληρώνοντας ότι ούτε προοδευτικοί ή δημοκράτες ή άνθρωποι των κινημάτων θα θέλουν αυτή την ήττα. «Μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα συμπαρασύρει πολλά», τόνισε και πρόσθεσε ότι «έχουν τεθεί σε δοκιμασία οι κοινωνικές μας εκπροσωπήσεις».

Ο καθηγητής Άλκης Ρήγος είπε στην παρέμβασή του ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει αριστερή παρένθεση για να μην ανατραπεί η ελπίδα στη χώρα. Αντίθετα, πρόσθεσε, είναι ανάγκη να ανατραπεί το κακό εσωκομματικό κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί με εξωστρέφεια και όχι με εσωστρέφεια για να ξαναγίνει κυβέρνηση. Ο κ. Ρήγος υπογράμμισε ότι έγιναν λάθος επιλογές σε πρόσωπα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε για μεγάλο διάστημα αντιδημοκρατική εσωκομματική πορεία και ότι δεν ξεκαθάρισε ότι η πάλη γίνεται εντός της Ευρώπης και ότι η Ευρώπη δεν είναι χώρος που είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας, είπε ότι η μοναδική επιλογή είναι η πάλη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η πάλη πρέπει να γίνει με όλες τις δυνάμεις.

Ο Αντώνης Κοτσακάς είπε ότι στις καινούριες συνθήκες πλέον είναι ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να κατακτήσει προγραμματική και οργανωτική ενότητα. Ιδιαίτερα ως προς την οργανωτική ενότητα, τόνισε ότι έως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε στη βάση των θέσεων και των απόψεων των τάσεων που η καθεμιά υπερασπιζόταν τις δικές της θέσεις, αλλά τώρα, είπε, είναι ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί αυτό το σχήμα και να κινηθεί σε ένα νέο ενωτικό πλαίσιο.

«Αριστερή κυβέρνηση χρειάζεται λίστες με αριστερούς ανθρώπους και σχέδιο απεμπλοκής από το Μνημόνιο» είπε η Βασιλική Κατριβάνου, ασκώντας κριτική για τα ψηφοδέλτια και τη μη διεξαγωγή συνεδρίου πριν από τις εκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει χωρίς καμία διαδικασία, ούτε στο κόμμα ψηφίζουμε, ούτε στις οργανώσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο Πάνος Λάμπρου ζήτησε να υπάρξει δέσμευση ότι το συνέδριο «αναστοχασμού και αποκατάστασης της πληγωμένης πολιτικής μας αξιοπρέπειας» θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο κ. Λάμπρου, μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, εκφράζοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τις θέσεις των μελών της κίνησης των «53+» που παραμένουν, είπε ότι «αυτό το κόμμα το αγαπήσαμε και συνεχίζουμε να το αγαπάμε», για να προσθέσει ότι «δεν θέλουμε ως 53+ να δυσκολέψουμε την κοινή προσπάθεια όμως πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε τέσσερα σημεία και ειδικότερα ότι: α) δεν πρόκειται να συναινέσουν σε καμία περίπτωση σε πιθανές μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες με τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού β) δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε ένα προεκλογικό πρόγραμμα που θα απουσιάζει το σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο. γ) δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια που θα προσβάλλουν το ήθος της αριστεράς δ) δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς στην «απαξία» του κόμματος και της συλλογικής λειτουργίας.