«Είναι ένα χάος» (it is a mess) έλεγε κοινοτικός παράγοντας αργά το βράδυ της Παρασκευής περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες για ακόμη μια φορά περιπλέκονται. Και για ακόμη μια φορά η στάση του ΔΝΤ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.
Στις συζητήσεις που γίνονταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στο τέλος του έτους, το ΔΝΤ έμενε έξω από τον σχεδιασμό. Οπως είχε γράψει «Το Βήμα της Κυριακής», στο νέο πλαίσιο αναζητούνταν ρόλος για το Ταμείο. Μόνο που το Ταμείο δεν ήθελε «να κάθεται στο πίσω κάθισμα», όπως θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά. «Θέλει να βρίσκεται αν όχι στη θέση του οδηγού, τουλάχιστον του συνοδηγού» λένε πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν.
Εκβιασμοί και πιέσεις


Με δεδομένο μάλιστα ότι για το ΔΝΤ τίποτα δεν αλλάζει στο τέλος του έτους, αφού το πρόγραμμά του λήγει τον Μάρτιο του 2016, το Ταμείο επιδιώκει να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ή διαφορετικά απειλεί ότι θα αποχωρήσει. Και για να φύγει, σύμφωνα με το καταστατικό του, θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδοτικό κενό. Ομως επειδή έχει δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα χρηματοδοτικού κενού, προσπαθεί, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, να «φουσκώσει» το δημοσιονομικό κενό. Ως εκ τούτου ζητεί μόνιμα μέτρα, όπως επιβολή φόρων στα ακίνητα ή περικοπή συντάξεων και άλλα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι την ίδια τακτική ακολούθησε και στην Αργεντινή και με την ίδια δικαιολογία αποχώρησε από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, χρεώνοντας την αποτυχία του στην κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες.
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα διότι αντιλαμβάνονται τόσο τα πολιτικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην κυβέρνηση όσο τον αντίκτυπο που θα έχει στην Ευρώπη μια τέτοια στάση τη στιγμή που η Ελλάδα έχει επιτύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επιμένουν λοιπόν μόνο στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Είναι προφανές ότι με τη στάση που κρατά το Ταμείο δηλώνει ξεκάθαρα ότι από τη στιγμή που θα παραμείνει στο πρόγραμμα θα είναι αυστηρό. Ετσι, επιμένει ότι για μην υπάρχει δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αμφίθυμο το Βερολίνο


Ομως οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν κάτι τέτοιο, διότι αν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, τότε το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει νέο «κούρεμα», τη φορά αυτή του επίσημου τομέα (ΟSI), δηλαδή των δανείων που μας έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι. Κάτι για το οποίο Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν θέλουν να ακούν κουβέντα. Επικαλούμενο λοιπόν το Ταμείο το δημοσιονομικό κενό απειλεί ότι θα αποχωρήσει αν δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Από το Βερολίνο και ιδιαίτερα από το υπουργείο Οικονομικών και το περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη μία τρίβουν τα χέρια τους για την παρουσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διεκδικεί το ΔΝΤ, καθώς πιστεύουν ότι έτσι η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από τον ασφυκτικό έλεγχο των πιστωτών, από την άλλη όμως δεν θέλουν να ακούν για νέο «κούρεμα». Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ, αν και διαφωνεί με τον Σόιμπλε, τον αφήνει να «κάνει παιχνίδι» διότι «δεν έχει πολιτικό κεφάλαιο να ξοδεύσει. Αν παρέμβει, θα παρέμβει τελευταία στιγμή» αναφέρουν.
Στο πλαίσιο αυτό η πίεση στην κυβέρνηση είναι ασφυκτική, όμως όπως λένε κυβερνητικές πηγές «ο χρόνος τρέχει για εμάς, αλλά τρέχει και για αυτούς».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ