Πολιτική ταυτότητα αποκτά Το Ποτάμι. Για πρώτη φορά ο Σταύρος Θεοδωράκης προσδιορίζει το κόμμα του ως «το μεγάλο κεντρώο Κίνημα της χώρας». Ο επικεφαλής του Ποταμιού κρατά αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Οταν έχεις τέτοια μυαλά, φοβάμαι ότι ούτε ο Πάπας μπορεί να σε σώσει» λέει επισημαίνοντας τις πολιτικές αντιφάσεις της Κουμουνδούρου. Το ίδιο πράττει και για τη Δημοκρατική Παράταξη παρατηρώντας ότι οι βαρύγδουποι τίτλοι δεν λένε την αλήθεια. Σήμερα ο κ. Θεοδωράκης παρουσιάζει στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τις «21 κυβερνητικές προτεραιότητες του Ποταμιού». Θα προηγηθεί μαραθώνια συζήτηση με τη συμμετοχή 60 προσώπων, ανάμεσά τους βουλευτές, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της τέχνης, ακτιβιστές, επιχειρηματίες, υπό τον τίτλο «Οχι συνθήματα – Λύσεις». «Ο ένας έχει πάντοτε άδικο –αλλά με δύο αρχίζει η αλήθεια» γράφει στο κάλεσμά του ο κ. Θεοδωράκης επαναλαμβάνοντας τη φράση του Νίτσε.

–Είστε ικανοποιημένος από την πορεία του Ποταμιού; Στις ευρωεκλογές και στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να δικαιώνονται οι αρχικές μεγάλες προσδοκίες.
«Οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων είναι αντίθετες. 400.000 ψήφοι σε ένα Κίνημα χωρίς λεφτά, χωρίς προστάτες, χωρίς να χρησιμοποιεί το κράτος, είναι κάτι το πρωτοφανές. Στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε. Ολα τα νέα κόμματα ήταν κλώνοι των παλιών ή έγιναν από στελέχη του παλιού συστήματος. Και οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου είναι ένα μήνυμα ότι Το Ποτάμι θα είναι το μεγάλο κεντρώο Κίνημα της χώρας. Κινούμαστε πάνω από τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Το πόσο πάνω αφήστε να το δούμε τους επόμενους μήνες».
–Ως κεντρώο Κίνημα θα σκεφτόσασταν την πρόσκληση για να παρευρεθείτε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης;
«Ξέρετε, οι βαρύγδουποι τίτλοι δεν λένε σχεδόν ποτέ την αλήθεια. Το Ποτάμι, με τον κόσμο του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, συζητεί συνεχώς χωρίς διαμεσολαβητές. Και αν έρθετε σε μία από τις ανοιχτές συγκεντρώσεις που κάνω συνεχώς σε όλη την Ελλάδα θα συναντήσετε όλον αυτόν τον κόσμο. Σοσιαλιστές, μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, φιλελεύθεροι προοδευτικοί…».
–Πώς βλέπετε τη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ; Επίσκεψη στον Πάπα, συνάντηση με τον γερμανό υφυπουργό Γεργκ Ασμουσεν…
«Σημασία έχει τι πραγματικά πιστεύεις για την Ευρώπη και τι πολιτικές συμμαχίες δημιουργείς. Πρόσφατα ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Ματέο Ρέτσι νεοφιλελεύθερο! Ο μόνος μεγάλος σύμμαχος που μπορεί να έχει η χώρα μας στη μάχη με τη Μέρκελ είναι για τον κ. Μηλιό όργανο του μεγάλου κεφαλαίου. Οταν έχεις τέτοια μυαλά, φοβάμαι ότι ούτε ο Πάπας μπορεί να σε σώσει».
–Πώς αξιολογείτε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα; Πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ή για μια παλαιοκομματική παροχολογία;
«Ο Αλέξης Τσίπρας βαδίζει στα χνάρια του Αντ. Σαμαρά και του Γ. Παπανδρέου, όταν διεκδικούσαν εξουσία. Οι ομιλίες όλων των αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ίδιες. Θα μοιράσουν λεφτά που θα πάρουν από τη φοροδιαφυγή, θα αυξήσουν τις συντάξεις, θα συγκρουστούν με τα συμφέροντα. Μετά παρέλαβαν άδεια ταμεία ενώ ξεχνούν και τα συμφέροντα. Μια παράσταση χωρίς σασπένς».
–Μια μομφή που σας αποδίδεται αφορά το αρχηγικό μοντέλο που έχετε επιλέξει. Οι αποφάσεις στο Ποτάμι πώς λαμβάνονται;
«Κάποιες αποφάσεις λαμβάνονται από εμένα, κάποιες αποφάσεις από τα στελέχη που εξέλεξε το συνέδριο και κάποιες από την «κοινωνία των φίλων μας». Σας θυμίζω ότι σχεδόν το 1/3 των υποψήφιων ευρωβουλευτών προέκυψε από προτάσεις φίλων και εθελοντών. Δεν είμαι όμως θιασώτης της άποψης «εγώ απλώς προεδρεύω και δεν λερώνω τα χέρια μου με καθημερινές αποφάσεις». Αυτό το μοντέλο πάει στους κληρονόμους της πολιτικής. Ή στους διορισμένους. Το Ποτάμι ούτε το κληρονόμησα ούτε το υφάρπαξα. Το δημιούργησα. Εχω λοιπόν την ευθύνη να το οδηγήσω σε αυτά τα πρώτα του βήματα. Καθώς όμως το Κίνημα θα φουσκώνει, θα περιορίζεται ο δικός μου ρόλος, θα γίνονται πιο ισχυρά τα στελέχη και οι πολίτες που ενδιαφέρονται θα παίρνουν ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων».
–Με εσάς στο τιμόνι;
«Για τα λίγα επόμενα χρόνια, ναι. Εχω πει όμως ότι το όριο για όλους μας στις θέσεις ευθύνης είναι οκτώ χρόνια. Αυτό ισχύει και για μένα. Δεν θα πάρω σύνταξη από την πολιτική. Και Το Ποτάμι δεν είναι γαλέρα. Με σκλάβους και αξιωματικούς. Οι ρόλοι μας εναλλάσσονται».
«Θέλουμε καινούργιο εκλογικό νόμο, όχι μπαλώματα»

–Θα μπορέσει η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

«Γι’ αυτό μάλλον πρέπει να ρωτήσετε τους βουλευτές. Η αίσθησή μου είναι ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολύ να βρει τις 180 ψήφους».
–Γιατί αποκλείετε από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τους πολιτικούς; Ο Κ. Στεφανόπουλος και ο Κ. Παπούλιας δεν ήταν καλοί Πρόεδροι;
«Είμαστε όμως στο 2014. Εχουμε περάσει μια τετραετία κρίσης εξαιτίας κυρίως των πολιτικών, οπότε καλό θα ήταν το πολιτικό σύστημα να καταλάβει ότι υπάρχουν και άλλοι Ελληνες και όχι μόνο οι συνταξιούχοι συνάδελφοί τους».
–Συμφωνείτε με την πρόταση Βενιζέλου για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα;
«Με τα μικροπολιτικά τεχνάσματα του κ. Βενιζέλου είναι δύσκολο να συμφωνήσει κανείς. Εμείς θέλουμε έναν καινούργιο εκλογικό νόμο και όχι μπαλώματα απλώς για να εξυπηρετηθεί το παλαιό σύστημα».
–Ποια ακριβώς είναι η δική σας πρόταση;
«Να σταματήσουμε το κυνήγι του σταυρού στις μεγάλες περιφέρειες που ευνοεί τους πλούσιους, τους κληρονόμους και αυτούς που στηρίζουν οι τηλεοράσεις. Να χωρίσουμε τη χώρα σε μικρές περιφέρειες. Ο πολίτης να έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μία για τον τοπικό βουλευτή και μία για τον συνδυασμό της ευρύτερης περιφέρειας. Να μπορεί να ψηφίσει υποψηφίους από δύο διαφορετικά κόμματα. Μια Βουλή με 250 βουλευτές –150 από τις μονοεδρικές και 100 από τις περιφέρειες, χωρίς μπόνους για τα κόμματα εξουσίας. Πέντε έδρες για τους Ελληνες της Διασποράς».
Προλαβαίνει η Βουλή να ψηφίσει έναν τέτοιο εκλογικό νόμο;
«Και ο Μ. Παπαϊωάννου και ο Γ. Ραγκούσης έχουν ετοιμάσει σχέδια που αραχνιάζουν στα συρτάρια. Οπως προλαβαίνει αυτή η Βουλή να αποφασίσει αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπάρχουν επεξεργασμένες προτάσεις. Να αλλάξουμε τις διατάξεις που αφορούν την ευθύνη υπουργών, τις ανεξάρτητες Αρχές, τα οικονομικά των κομμάτων… Να μη χάσουμε άλλα πέντε χρόνια».
–Το Ποτάμι παρουσιάζεται ως μπαλαντέρ σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας. Πώς θα επηρεάσετε την κυβερνητική πολιτική αν είστε τελικά ένας μικρός εταίρος;
«Εξαρτάται από το πώς προσδιορίζετε το «μικρός εταίρος». Αν έχεις 5%, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Αν έχεις 10%, μπορείς να τους ταρακουνήσεις για τα καλά. Να μη δεχθείς ακραίους και δογματικούς στην κυβέρνηση. Να επιβάλεις πρόσωπα από την πραγματική ζωή και όχι από τους κομματικούς σωλήνες και τις «παρέες» των αρχηγών».
–Εχετε όμως και τις αντιφάσεις σας. Από τη μια λέτε ότι δεν θα δούμε πολιτικούς στην πρώτη γραμμή και από την άλλη στην επιτροπή διαλόγου έχετε τον Π. Τατσόπουλο, τον Γρ. Ψαριανό, την Αντιγόνη Λυμπεράκη και όλοι θεωρούν ότι θα είναι υποψήφιοί σας στις εκλογές.
«Στο Ποτάμι δεν θα δείτε αυτούς που πρωταγωνίστησαν στα λάθη του παρελθόντος και αυτούς που υπηρέτησαν το παλαιοκομματικό σύστημα από αρχηγικές θέσεις. Συνεργαζόμαστε με όλους αυτούς που θέλουν να αλλάξουμε τη χώρα χωρίς να την γκρεμίσουμε. Τώρα, πώς θα επιλέξουμε τους υποψηφίους μας, περιμένετε και θα δείτε. Επιφυλάσσουμε μια έκπληξη στην κοινωνία αλλά δεν είναι της ώρας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ