Στη «μαύρη τρύπα» του ΕΝΦΙΑ έπεσε η κυβέρνηση που διαπίστωσε ότι ένας φόρος που προετοιμαζόταν επί σχεδόν έναν χρόνο γύρισε μπούμερανγκ και δημιούργησε βαθύ ρήγμα και στους κόλπους της Κεντροδεξιάς. Ο φόρος στα ακίνητα επέφερε καίριο πολιτικό πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, παραδοχή που γίνεται και στον στενό πυρήνα της κυβέρνησης και πλέον αναζητούνται κινήσεις για να αλλάξει η αρνητική εικόνα στην κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναγνωρίζει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην κοινωνική βάση, θεωρεί διαχειρίσιμη την κατάσταση και τονίζει ότι από εδώ και μπρος στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πολιτών με «όπλο» τις θετικές επιδόσεις, όπως λέει, της οικονομίας.
Ωσπου όμως να διορθωθούν τα λάθη και οι αδικίες στον ΕΝΦΙΑ και να περάσει η κυβερνητική επιχειρηματολογία στην κοινωνία περί δίκαιης φορολόγησης θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια, όπως παραδέχονται και κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θεωρεί ότι ο ΕΝΦΙΑ έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Εχουμε μια ιδέα για το ποιοι φταίνε για ό,τι έγινε αλλά προέχουν οι διορθώσεις του φόρου»
λέει δημόσια ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ το σύνολο σχεδόν των μελών τής ΚΟ της ΝΔ μιλάει για εξοντωτικό φόρο που έφερε τους νεοδημοκράτες απέναντι στο κόμμα τους.
Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις επί του ΕΝΦΙΑ, στα υψηλά κλιμάκια επικρατεί επιφυλακτικότητα αν θα βελτιωθεί το κλίμα. Και αυτό διότι το «φιάσκο» με τον ΕΝΦΙΑ, όπως το χαρακτηρίζουν «γαλάζιοι» παράγοντες, έθιξε και το ιδεολογικό υπόστρωμα της ΝΔ και χτύπησε στο μαλακό υπογάστριο της Κεντροδεξιάς. «Η ζημιά που έχει γίνει είναι πάρα πολύ μεγάλη» υποστηρίζουν υπουργοί και βουλευτές.
Παράλληλα δοκιμάζονται και οι σχέσεις της ΝΔ με δύο από τους βασικούς πυλώνες της Κεντροδεξιάς παραδοσιακά: με την Εκκλησία και με τις Ενοπλες Δυνάμεις. Η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη και στο παρασκήνιο καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι κυρίως με την Εκκλησία για το μείζον θέμα για την Ιεραρχία, αυτό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Η κυβέρνηση δέχθηκε εκκλησιαστικό σφυροκόπημα καθώς, εκτός από τους 38 βουλευτές της ΝΔ που αντέδρασαν για το αντιρατσιστικό με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, υπήρξαν και πύρινοι λόγοι σε ενορίες καθώς επτά μητροπολίτες αντέδρασαν έντονα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου. «Χάνουμε και την Εκκλησία» έλεγαν πολλοί, που θορυβήθηκαν από τις αντιδράσεις ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση.
Στο στρατόπεδο των ενστόλων επικρατεί αναβρασμός καθώς δεν έχουν πειστεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης για μισθολογική αποκατάσταση, επικαλούμενοι τις δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα ξάφνιασε πολλούς αρνητικά –και ενόχλησε και την κυβέρνηση –η κίνηση του ΓΕΕΘΑ προ ημερών να εκδοθεί ανακοίνωση στην οποία επισημαινόταν ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ως εκ τούτου οι μισθοί των στελεχών των ΕΔ πρέπει να επιστρέψουν στο επίπεδο του Αυγούστου 2012 όπως εντέλλεται από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ».
Ο Πρωθυπουργός, έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, έχει δώσει σαφείς οδηγίες πλεύσης στον στενό συνεργάτη του και επί πολλά έτη έμπιστο φίλο του Αντώνη Οικονόμου να βρει λύση. Μάλιστα ο ΓΓ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προεδρεύει της Επιτροπής Μισθολογίου, η οποία επεξεργάζεται σχετική πρόταση απεγκλωβισμού από την κρίση με τους ενστόλους που θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα.
Στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως και στην ΚΟ του ΠαΣοΚ, επικρατεί μεγάλη σύγχυση για τη στρατηγική της κυβέρνησης με συνέπεια να παρουσιάζονται δημόσια διαφορετικές απόψεις. Οι διαφοροποιήσεις είναι συνεχείς, όπως π.χ. του Προκόπη Παυλόπουλου, που έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας διατάξεων του ΕΝΦΙΑ, του Μάξιμου Χαρακόπουλου, που είπε ότι οι αρχές της ΝΔ ξεθωριάζουν, και του Ευριπίδη Στυλιανίδη, που εκφράζει τις διαφωνίες του με τις διευρύνσεις σε επίπεδο κορυφής λέγοντας ότι επιτυγχάνουν μόνο όταν επιχειρούνται στη βάση, ενώ ζητεί στροφή σε πιο κοινωνική πολιτική. Η κινητικότητα υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους –με ελάχιστες εξαιρέσεις από βουλευτές όπως π.χ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος και οι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης – είναι έντονη από τα μέλη τής ΚΟ της ΝΔ που έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με την πίεση από την κομματική και κοινωνική βάση. Ειδικά οι κ.κ. Βορίδης και Μητσοτάκης έχουν αρχίσει τις παρασκηνιακές επαφές και ο μεν πρώτος επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο εκφραστής των δεξιών της ΝΔ και ο δεύτερος των πιο φιλελεύθερων και κεντρώων της παράταξης.

Το σήμα Σαμαρά στη ΔΕΘ
Ο κ. Σαμαράς επενδύει πολλά στην εμφάνιση του επόμενου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη και στον «οδικό χάρτη» που θα παρουσιάσει με άξονα τις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ηδη στη Θεσσαλονίκη έχει μεταβεί κομματικό κλιμάκιο για συσκέψεις αποτελούμενο από τοπικά κυβερνητικά στελέχη, τον Γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο (τονίζει ότι η διαπραγμάτευση στο Παρίσι αποτελεί την αφετηρία για την επόμενη ημέρα) και τους νέους γραμματείς (ορίστηκαν μεσοβδόμαδα από τον Πρωθυπουργό) Επικοινωνίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού Γιώργο Κουμουτσάκο και Οργανωτικού Δημήτρη Μαραβέλια, δύο πρόσωπα που ανήκουν στη γενιά «40-50» και θεωρούνται μετριοπαθή και πιο κεντρώας φυσιογνωμίας αλλά και με άριστες σχέσεις με το «καραμανλικό» σύστημα.

Η άγνωστη επικοινωνία Σαμαρά – Ιερώνυμου

Το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις τμήματος της Ιεραρχίας και κυβέρνησης και ειδικά με τη ΝΔ προβλημάτισε το Μέγαρο Μαξίμου που είδε μητροπολίτες να επιτίθενται με ένταση στην κυβέρνηση χρησιμοποιώντας απαξιωτικές φράσεις. Το πλήγμα ήταν βαρύ από τη δεξιά του Κυρίου! Ο Πρωθυπουργός, έχοντας οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, με τον οποίο διατηρεί «ανοικτή γραμμή», αποφάσισε να δώσει λύση στο αδιέξοδο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε στις αρχές της εβδομάδας με τον Αρχιεπίσκοπο και είχαν μια ειλικρινή συνομιλία καθώς τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να νομοθετήσει αγνοώντας τη συνετή φωνή της Εκκλησίας. Παράλληλα του επεσήμανε ότι στο επίμαχο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνεται –όπως και έχει γίνει –αναφορά όχι μόνο στο Ολοκαύτωμα αλλά και στις «γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις της Ελληνικής Βουλής». Και αυτό προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ιεραρχίας αλλά και πολλών «γαλάζιων» βουλευτών που ζητούσαν την «προστασία» όχι μόνο του Ολοκαυτώματος αλλά και των διωγμών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, καθώς και των Αρμενίων. Επίσης ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Ιερώνυμο, που τον άκουσε εμφανώς ικανοποιημένος, ότι όσο ο ίδιος είναι πρωθυπουργός δεν υπάρχει περίπτωση η Βουλή να ψηφίσει διάταξη που θα αναγνωρίζει το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Εκκλησίας δεν άργησε την περασμένη Τρίτη με τη μετριοπαθή ανακοίνωση, σε αντίθεση με τους πύρινους λόγους ορισμένων ιεραρχών, που αποτέλεσε για πολλούς και μάθημα πολιτικής ωριμότητας, αφού υπενθύμισε και τα διακριτά πεδία δράσης Κράτους και Εκκλησίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ