Στις εκλογές αποφασίζουμε για τον τόπο μας και όχι με γνώμονα «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο», τονίζει στο «Βήμα» ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, αν και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος δεν έχει ψηφίσει μνημόνια. Τονίζει ότι εάν εκλεγεί δεν θα ζητήσει κομματικά πιστοποιητικά και υπεραμύνεται του υπερκομματικού προφίλ του συνδυασμού του.
Αν εκλεγείτε να θεωρήσουμε ότι θα είστε ένας περιφερειάρχης που ανήκει στη ΝΔ;
«Nα θεωρήσετε ότι θα είμαι ένας περιφερειάρχης που θα λειτουργεί και θα εκπροσωπεί όλους τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Οπως όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τα επόμενα πέντε χρόνια δεν πρόκειται να ζητήσω από κανέναν πολίτη κομματικά πιστοποιητικά. Δεν με εκφράζουν και δεν χωρούν τέτοιου είδους διαχωρισμοί στην Αυτοδιοίκηση,ανεξάρτητα από την πολιτική διαδρομή του καθενός μας».
Τελικά την Κεντροδεξιά ποιος την εκφράζει σε αυτή την εκλογική μάχη στην Κεντρική Μακεδονία;
«Εχει την παραμικρή σημασία η κομματική προέλευση και η ιδεολογική τοποθέτηση στην Αυτοδιοίκηση; Υπάρχουν καθημερινά προβλήματα και ζητήματα που έχουν μπλε, πράσινο ή κόκκινο χρώμα; Προσωπικά, πιστεύω ότι το μόνο που έχει σημασία είναι η ικανότητα να φέρνεις αποτελέσματα και ουσιαστικές λύσεις. Στην Αυτοδιοίκηση, οι συμπολίτες μας δεν θα μας κρίνουν με βάση ιδεολογικές αναφορές, αλλά με βάση το έργο και τις προτάσεις που έχουμε για τον τόπο μας».
Δεν θεωρείτε ότι οφείλετε πολλά στον πρωθυπουργό, κ. Αντ. Σαμαρά;
«Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κατάφερε να κυβερνήσει μια ρημαγμένη χώρα, μια χώρα σε συλλογική κατάθλιψη. Είναι εργατικός, έχει καλές προθέσεις και ελπίζω να έρθουν και καλά αποτελέσματα. Την πορεία του, κάθε πολιτικός, την οφείλει μόνο στον κόσμο. Γιατί οι πολίτες είναι αυτοί που μας αναδεικνύουν και μας κρίνουν».

Είστε «παιδί του κομματικού σωλήνα»;
«Αν ήμουν παιδί του κομματικού σωλήνα, σήμερα θα ήμουν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης».
Είπατε ότι δεν έχετε ψηφίσει μνημόνια. Είναι καρφί για άλλον υποψήφιο;
«Δεν είναι καρφί, περιέγραψα την πραγματικότητα».
Εκπροσωπείτε ένα τμήμα του αντιμνημονιακού μετώπου;
«Δεν εκπροσωπώ κάποιο μέτωπο. Εκπροσωπώ την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει υποστεί τις βαριές συνέπειες της κρίσης και των πολιτικών που ακολούθησαν. Ξεπερνούν το 70% οι περικοπές στους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας. 30% είναι το ποσοστό ανεργίας και 60% είναι η ανεργία στους νέους ανθρώπους στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα η υπερφορολόγηση, η υποχρηματοδότηση, το υψηλό κόστος ενέργειας και δανεισμού επιδρούν αρνητικά στην αγροτική οικονομία, στις εξαγωγές, στον τουρισμό, στους κλάδους δηλαδή που αποτελούν την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας. Απέναντι σε αυτά προβλήματα αγωνιζόμαστε όλο αυτό το διάστημα και ζητούμε να δοθούν λύσεις».
Ο κόσμος θα ψηφίσει με γνώμονα «Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο»;
«Δεν πρέπει και δεν έχει κανένα νόημα να μεταφέρουμε τα προβλήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην Αυτοδιοίκηση. Στις περιφερειακές εκλογές αποφασίζουμε για τον τόπο μας και οι συμπολίτες μας θα μας κρίνουν για το πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία».
Είπατε προ ημερών «χορτάσαμε από Μακεδονομάχους και ειδήμονες». Ποιους εννοείτε;
«Εννοώ εκείνους που όλο αυτό το διάστημα έλειπαν από τη Μακεδονία και επειδή δεν έχουν ούτε πρόγραμμα ούτε και σοβαρά επιχειρήματα στην κριτική που ασκούν, καταφεύγουν στην άρνηση, στις κορόνες και στις παλαιοκομματικές τακτικές, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι θα κερδίσουν κάποιες πρόσκαιρες εντυπώσεις. Αυτή η τακτική είναι επιζήμια για τον τόπο μας».
Αλήθεια, σας στηρίζει ο κ. Μπουτάρης; Εσείς τι προτιμάτε για τον Δήμο Θεσσαλονίκης;
«Η Αλληλεγγύη είναι ένας συνδυασμός πέρα και πάνω από κόμματα και πρόσωπα και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε υποδείξεις στους πολίτες. Προτιμώ να τους αφήσουμε να κρίνουν και να επιλέξουν εκείνον που θεωρούν καλύτερο».
Γιατί κάποιος να στηρίξει Τζιτζικώστα; Θέλω να μου πείτε τρεις συγκεκριμένους λόγους.
«Πρώτον, γιατί κάναμε καλά τη δουλειά μας και το έργο μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναγνωριστεί από όλους. Δεύτερον, γιατί το πρόγραμμά μας είναι συγκροτημένο, ολοκληρωμένο και απόλυτα κοστολογημένο. Τρίτον, γιατί η Αλληλεγγύη, ο συνδυασμός μας, αποτελείται από ανθρώπους άξιους, με όρεξη να προσφέρουν στον τόπο μας, που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία με βάση τις ικανότητές τους και όχι με βάση στενές κομματικές αναφορές».
Θέλω να μου πείτε τον βασικό στόχο για την επόμενη πενταετία.
«Οι στόχοι μας είναι αφενός η ανάκαμψη της τοπικής μας οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφετέρου η ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής. Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματός μας είναι: Η αλληλεγγύη στους αδύναμους και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες. Η ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Η αποτελεσματική αναδιοργάνωση του παραγωγικού προτύπου και του πρωτογενούς τομέα και η καθιέρωση του μοντέλου «παράγω – εξάγω». Η ανάδειξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με στόχο τη δωδεκάμηνη προσέλκυση τουριστών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ