Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής να «σαλαμοποιήσουν» την ανάκριση και να υπονομεύσουν την αξιοπιστία δικαστικών λειτουργών αλλά και άλλων παραγόντων που εποπτεύουν δικαστικές ενέργειες, σύμφωνα με τον θεσμικό τους ρόλο. Εκατοντάδες φωτογραφίες, προγράμματα που αποδεικνύουν τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης αλλά και απολογίες και καυτές μαρτυρίες αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία που «δένουν» ποινικά την υπόθεση και θα οδηγήσουν στο ακροατήριο τους υπευθύνους των εγκληματικών πράξεων που είναι δολοφονίες, βιαιοπραγίες, βαριές σωματικές βλάβες και πολλά άλλα που περιγράφονται στην ογκωδέστατη δικογραφία.
«Το Βήμα» δημοσιεύει σήμερα καρέ-καρέ την επιχείρηση του Γιώργου Ρουπακιά να πάρει το μοιραίο ασημί αυτοκίνητο, παρκαρισμένο ανάποδα, που τον μετέφερε στον τόπο της δολοφονίας Φύσσα και να αποχωρήσει ανενόχλητος. Μάλιστα από τα καρέ της κάμερας ασφαλείας της γειτονιάς, στο Κερατσίνι, εμφανίζεται ο δράστης λίγο πριν από τη σύλληψή του και μισή ώρα μετά τη δολοφονία ανενόχλητος να πλησιάζει στις 00.39 το βράδυ το αυτοκίνητο και να επιχειρεί να φύγει. Φυσικά συνελήφθη αργότερα κατ’ αρχήν για διασταύρωση στοιχείων παρότι το θύμα φώναζε και υποδείκνυε τον δράστη λίγο προτού καταλήξει.
Βαρύ το κατηγορητήριο


Το λεύκωμα της δικογραφίας της Χρυσής Αυγής είναι πλούσιο και ενδεικτικό και δείχνει πώς «δένεται» με ντοκουμέντα το ποινικό μέρος της υπόθεσης…
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το γραφείο των ανακριτών έχουν περάσει συνολικά 65 κατηγορούμενοι. Από αυτούς έχουν απολογηθεί 53 στις ανακρίτριες Ιωάννα Κλάππα και Μαρία Δημητροπούλου, που άρχισαν την ανάκριση στις 22 Οκτωβρίου 2013, ενώ οι υπόλοιποι είχαν απολογηθεί ενώπιον των ανακριτών στο πρωτοδικείο Σπύρου Γεωργουλέα και Χριστόφορου Μάρκου. Εχουν προφυλακιστεί περίπου 35 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι εννέα είναι βουλευτές. Ποια είναι τα εγκλήματα, τα οποία ερευνώνται:
  • Ανθρωποκτονίες, που αφορούν τις δολοφονίες των Παύλου Φύσσα και του Πακιστανού Luamam Shehzad, απόπειρες ανθρωποκτονίας, που αφορούν την Ιχθυόσκαλα αλλά και την επίθεση στο Πέραμα, όπως και άγνωστα τραγικά περιστατικά με αλλοδαπούς που τους έριξαν στον Ισθμό της Κορίνθου. Ακόμη, βαριές σωματικές βλάβες σε σχέση με επεισόδια σε λαϊκές αλλά και σε σπίτια αλλοδαπών, γενικά δεκάδες επεισόδια με σωματικές βλάβες σε βάρος κυρίως αλλοδαπών.
  • Ανάμεσα στις κατηγορίες που καταγράφονται είναι εκβιάσεις, παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη κατοχή γραμμαρίων ναρκωτικών σε βάρος του βουλευτή Νίκου Μίχου.
  • Η πλέον πολυσυζητημένη κατηγορία είναι αυτή της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος και των 19 βουλευτών της Χρυσής Αυγής αλλά και των πυρηναρχών, όπως ο Γ. Πατέλης.
Κωδικός: Νέδα
Πολλά έχουν ειπωθεί για το εάν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σε βάρος των κατηγορουμένων, είτε είναι στη φυλακή είτε εκτός. «Το Βήμα» επιχειρεί σήμερα μια ακτινογραφία στη δικογραφία. Σύμφωνα με έγκυρη δικαστική πηγή το κυριότερο υλικό για να δεθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, δόθηκε κυρίως από τους υπολογιστές, τα USB και τις δεκάδες φωτογραφίες από τη δράση της οργάνωσης. Αποκαλύπτουμε σήμερα και το επίμαχο πρόγραμμα στον ποταμό Νέδα, που δείχνει τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης με γυμνάσια, αναχαιτίσεις του «εχθρού», βολές με τα Καλάσνικοφ κ.λπ. Στην εκδήλωση πήραν μέρος πολλοί από τους προφυλακισμένους, όπως ο Πατέλης, ο δολοφόνος του Φύσσα Ρουπακιάς, ο Τσακανίκας και άλλοι.

Το πρόγραμμα όριζε:

Συλλογή, καλαμιών, τοποθέτηση σκηνών, πεζοπορία στον πρώτο καταρράκτη, αλλά και επιστροφή στην αντίθετη ροή του ποταμού, στη μέση βολές υπό την επίβλεψη του προφυλακισμένου Καζατζόγλου (παρίστατο και στη δολοφονία του Φύσσα, συνόδευε τον Ρουπακιά). Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιελάμβανε κάλυψη των όπλων με φύλλα αλλά και φούμο. Οπως καταγράφεται στο πρόγραμμα, που αποτελεί μέρος της δικογραφίας, η κάλυψη επιβαλλόταν για να μη γίνουν αντιληπτοί από τον «εχθρό».
«Χρυσαυγίτης πεθαίνεις»


Σύμφωνα με τους δικαστές-ανακριτές η στρατιωτική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, με τα γυμνάσια, την πειθαρχία, το στρατιωτικό βήμα, ακόμη και την ομοιόμορφη αμφίεση, θεμελιώνει πλήρως την κατηγορία για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Οσο για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, δεκάδες πλάνα και φωτογραφίες αλλά και βίντεο απαθανατίζουν τα παραγγέλματα και τις εντολές που δίνονται από τους βουλευτές αλλά και τους πυρηνάρχες. Φαίνεται ότι η οργάνωση-υπόδειγμα ήταν αυτή της Νίκαιας, με τον Πατέλη να έχει επιτελικό ρόλο. Ηταν ο Μιχαλολιάκος της Νίκαιας, ενώ ο Καζατζόγλου ήταν ο Κασιδιάρης της περιοχής και ο Τσακανίκας ο Παναγιώταρος. Είναι φανερό ότι τις ιδέες ναζιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τους ανακριτές, οι εμπλεκόμενοι επιχειρούν να τις επιβάλουν με τη βία. Και αυτό είναι κακούργημα.
Ιδιαίτερο βάρος έχει δώσει η ανάκριση και σε όλες τις φωτογραφίες με τα όπλα, αλλά και τα βίντεο, όπου οι εμπλεκόμενοι φαίνονται να πυροβολούν με Καλάσνικοφ. Οταν ο κατηγορούμενος Τσακανίκας είπε σε μία από τις δύο ανακρίτριες για το όπλο του, ότι αυτό είναι «ένα παιχνιδάκι από τα Τζάμπο», εκείνη τον κάλεσε να της το φέρει στην ανάκριση για να αποδείξει όσα λέει. Αυτός της απάντησε κοροϊδευτικά «δεν θυμάμαι ποιος το έφερε, αν δεν βρω το ίδιο θα αγοράσω ένα και θα το φέρω».
Το δέσιμο της οργάνωσης με εγκληματικές πράξεις γίνεται και από τα μηνύματα, που εμφανίζονται να στέλνονται πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προκειμένου να συγκεντρωθεί η ομάδα στο ΚΟΡΑΛΛΙ. Ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων από τη σκηνή της δολοφονίας, όπου αστυνομικός είπε ότι «τρία άτομα κρατούσαν τον Φύσσα, ενώ ένας ακόμα τον είχε αγκαλιάσει…». Ο τελευταίος ήταν ο Γ. Ρουπακιάς, που τον σκότωσε. Από τα πλάνα που δημοσιεύουμε σήμερα φαίνεται ότι επιχείρησε να φύγει σαν κύριος!
Ο Ρουπακιάς, ο οποίος εμφανίζεται αμετανόητος και προκλητικός ακόμη και σήμερα, απαθανατίζεται σε πολλές φωτογραφίες, όχι μόνο στην εκδήλωση του ποταμού Νέδα αλλά και στη Σπάρτη. Εκείνοι που λένε ότι δεν τον ήξεραν, τον είχαν κοντά τους σε πολλές εκδηλώσεις. Σε βίντεο που έχουμε δει ακούγεται να λέει με περηφάνια: «Χρυσαυγίτης δεν γεννιέσαι, δεν γίνεσαι, χρυσαυγίτης πεθαίνεις».
140 μαρτυρίες-κόλαφος


Η δολοφονία Φύσσα συνδέεται ευθέως από τις δύο ανακρίτριες με τη δράση της οργάνωσης αφού έχουν κατηγορήσει για συνεργία στην ανθρωποκτονία άλλα 15 άτομα, τα οποία μάλιστα έχουν απολογηθεί. Τα πρόσωπα αυτά είναι εκείνα που παίρνουν τα μηνύματα από τους υπευθύνους στη Νίκαια για να συγκεντρωθούν στην καφετέρια. Σύμφωνα με τη δικογραφία η επίθεση κατά του Φύσσα γίνεται οργανωμένα και αμέσως μετά την απομάκρυνση των φίλων του.
Το ίδιο γίνεται και στην απόπειρα εναντίον των στελεχών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα. Το ίδιο modus operandi υπάρχει και στην επίθεση εναντίον των ψαράδων στην Ιχθυόσκαλα πάλι του Περάματος. Εκεί έχει εντοπιστεί μήνυμα του Γιάννη Λαγού, προφυλακισμένου βουλευτή, να προκαλεί τα μέλη οργανωμένης ομάδας να προχωρήσουν στην απόπειρα κατά των ψαράδων.
Οι ανακρίτριες, όπως φαίνεται από τα κατηγορητήρια με επεισόδια και 140 μαρτυρίες, θεμελιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα μέλη της οργάνωσης Χρυσή Αυγή επιχειρούσαν να επιβάλουν τους σκοπούς τους με τη βία. Εκτός από τα ανατριχιαστικά ντοκουμέντα με σβάστικες και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς του επίσης προφυλακισμένου αρχηγού Μιχαλολιάκου και του υπαρχηγού Παππά, καταθέσεις, ακόμη και απολογίες κατηγορουμένων δείχνουν πώς και με ποια μέσα συνδέεται η κινητοποίηση των αρχηγών με τις εγκληματικές πράξεις των μελών τους, όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς και οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία των Πακιστανών. Ερωτήματα γεννώνται και έρευνες γίνονται να εντοπιστούν και τυχόν άλλοι εξαφανισμένοι αλλοδαποί, οι οποίοι λόγω του καθεστώτος παρανομίας δεν έχουν δηλωθεί.
Τα περιστατικά βίας που καταγράφονται ως κατά τόπους δικογραφίες είναι άπειρα: όπως το ότι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να ρίχνουν στον Ισθμό αλλοδαπούς με την ανοχή και αστυνομικών οργάνων (έχουν παραπεμφθεί) που χάρη στην κινητοποίηση άλλων παραγόντων στην Κόρινθο κατάφεραν και διασώθηκαν ευτυχώς μόνο τραυματισμένοι.
Σε άλλα περιστατικά οι χρυσαυγίτες εμφανίζονται να ζητούν τα έγγραφα παραμονής των αλλοδαπών και στη συνέχεια να τους τα σκίζουν αλλά και να βιαιοπραγούν σε βάρος τους. Τους έκλεβαν κινητά και τους άφηναν αβοήθητους στον δρόμο. Μάλιστα πολλοί από τους δράστες αναγνωρίστηκαν.
Παρά τα βίντεο που κυκλοφορούν και τον βόρβορο που κάποιοι διαχέουν, οι δικαστές που ερευνούν την υπόθεση επιμένουν: «Κανείς δεν θα μας σταματήσει, προχωράμε, δεν κλείνουμε τα μάτια σε εγκληματικές ενέργειες. Οσοι έχουν διαπράξει κακουργήματα θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει».
Πώς μας «γράφουν»
Μικροκάμερες –όπως αυτή που φαίνεται να χρησιμοποίησε ο Ηλίας Κασιδιάρης –μπορούν να τοποθετηθούν σε στιλό και ρολόγια μέχρι και σε τσάντες, κουτιά αναψυκτικών αλλά και μέσα στην ύφανση ή στα κουμπιά ενός σακακιού. Οπως αναφέρει ο ιδιωτικός ερευνητής κ. Γιώργος Τσούκαλης, «εταιρείες στην Αγγλία ή στο Ισραήλ κατασκευάζουν αόρατες ενσύρματες μικροσκοπικές κάμερες που στοιχίζουν περίπου 1.000 ευρώ και οι οποίες φαίνονται τμήματα ενός συνηθισμένου ρούχου». Το οπτικό υλικό μεταφέρεται με καλώδια που υπάρχουν στη συσκευασία, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Από την άλλη πλευρά για τον εντοπισμό αυτών των καμερών υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης ειδικού λογισμικού για κινητά προηγμένης τεχνολογίας που μπορούν να εντοπίσουν την αντανάκλαση του φωτός στη μικροσκοπική κάμερα. Ακόμη, στο Διαδίκτυο αλλά και σε καταστήματα στην Ελλάδα υπάρχουν μικροί φορητοί σαρωτές, αξίας από 100 έως 1.000 ευρώ, οι οποίοι πέρα από τη δυνατότητα οπτικού ελέγχου των καμερών, εκπέμπουν ειδικό ήχο όταν πλησιάζουν ασύρματες κάμερες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ