Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απέρριψε κατηγορηματικά την αμερικανοβρετανική παρέμβαση προς την Άγκυρα για έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος στο οποίο να αναφέρεται ρητά η μία και αδιαίρετη κυριαρχία. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η προσπάθεια τόσο του αμερικανού όσο και του βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι και Γουίλιαμ Χέιγκ αντιστοίχως, να πείσουν τον κ. Νταβούτογλου να αποδεχθεί μία συμβιβαστική λύση έπεσε στο κενό.
Πλέον, οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων διαγράφονται πολύ δυσοίωνες, ενώ εντυπωσιάζει η σκλήρυνση της στάσης της Άγκυρας που εμφανίζεται να μην αποδέχεται πλέον ούτε καν τη μία ιθαγένεια. Κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι έπειτα από τόσες προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα, η Λευκωσία δεν είναι εύκολο να υποχωρήσει περαιτέρω. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το μόνο που αποδέχεται η τουρκική πλευρά είναι η μία διεθνής προσωπικότητα, κάτι που όμως ισχύει για όλες τις χώρες, άρα δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως υποχώρηση της Άγκυρας.
Όπως λένε μάλιστα άλλες πηγές, ο κ. Νταβούτογλου φέρεται να συνέδεσε ευθέως στις τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες με τους κκ. Κέρι και Χέιγκ, την επανέναρξη των συνομιλιών και ό,τι προηγείται αυτών με το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Σε μία τέτοια περίπτωση και εφόσον οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, καθίσταται σαφής η στρατηγική της Άγκυρας «να βάλει χέρι» στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού και να διαμορφώσει πλαίσιο ελέγχου τους πριν καν ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών.
Η Λευκωσία, η οποία νωρίτερα χθες, Τετάρτη, είχε δει την πρότασή της για το Κοινό Ανακοινωθέν να απορρίπτεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά και τον Ντερβίς Έρογλου να δηλώνει προκλητικά ότι εκείνος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον κ. Ν. Αναστασιάδη ακόμη και την Παρασκευή, έχει αποφύγει να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις και όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά την επιστροφή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Κάιρο το βράδυ της Πέμπτης, όπου και υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες με την αιγυπτιακή πλευρά ακόμη και για συνεκμετάλλευση υποθαλασσίων κοιτασμάτων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των δύο κρατών.
Η αδιαλλαξία της Τουρκίας προβληματίζει και την Αθήνα ενόψει της άφιξης την Παρασκευή του Αχμέτ Νταβούτογλου και τη συνάντηση που θα έχει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο. Το Κυπριακό αναμένεται να είναι, μαζί με την πιθανότητα σύγκλησης του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, τα βασικά θέματα των συνομιλιών. Αναρωτιέται κανείς όμως σε ποιο κλίμα μπορούν να συνομιλήσουν Αθήνα και Άγκυρα όταν στο Κυπριακό η τουρκική πλευρά εμφανίζεται τόσο αδιάλλακτη.