Εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία αλλά και σε όλους τους εποπτευόμενους από το Δημόσιο φορείς ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών για να καταγράψει όλες τις υπηρεσίες που ακόμη και σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής», αρνούνται να εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο. Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα οι έλεγχοι του Γενικού Λογιστηρίου θα ξεκινήσουν από τους περίπου 150 φορείς του Δημοσίου για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος σε μισθούς και επιδόματα που δεν θα έπρεπε να καταβάλλονται αλλά και από φορείς που έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Ελληνικού Δημοσίου για να ακυρώσουν τις σχετικές διατάξεις. Ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέστειλε την περασμένη εβδομάδα και μια αυστηρή επιστολή προς όλους τους υπουργούς με την οποία τους καλεί να επαναφέρουν τα υπουργεία τους στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι έχουν και οι ίδιοι ευθύνη για τις αποκλίσεις που διαπιστώνονται.
Από τους πρώτους ελέγχους που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες υπηρεσίες του Δημοσίου όχι μόνο δεν εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο αλλά, αντιθέτως, υπάρχει καταβολή παράτυπων αναδρομικών αποδοχών, πλασματικών υπερωριών και επιδομάτων που θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση εποπτευόμενου από το υπουργείο Ανάπτυξης φορέα στον οποίο η διοίκησή του, αντί να προχωρήσει σε μείωση αποδοχών στο προσωπικό του εφαρμόζοντας το ενιαίο μισθολόγιο, προχώρησε και σε αυξήσεις!

«Υπάρχουν ακόμη και σήμερα ισχυροί θύλακες αντίστασης στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και μάλιστα τόσο ισχυροί που φθάνουν ως και την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου»
υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Από την περασμένη εβδομάδα λοιπόν ετέθη σε εφαρμογή ένα σχέδιο εναρμόνισης των αποδοχών του Δημοσίου το οποίο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση κονδυλίου 100-200 εκατ. ευρώ από τα «ρετιρέ», τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να διατεθούν για τη στήριξη των χαμηλόμισθων υπαλλήλων.
Στην επιστολή που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προς όλους τους υπουργούς επισημαίνει:
1. Τα υπουργεία έχουν ξεφύγει από τα ανώτατα όρια δαπανών που προβλέπονται στους προϋπολογισμούς τους και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
2. Τα υπουργεία παραπλανούν το υπουργείο Οικονομικών δηλώνοντας επιχορηγήσεις προς τους φορείς που εποπτεύουν οι οποίες είναι χαμηλότερες από τις επιχορηγήσεις που δηλώνουν οι ίδιοι οι φορείς!
3. Οι λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων έχουν υπερβεί τα ανώτατα όρια και αιτιολογούνται από μη ρεαλιστικές προβλέψεις εσόδων.
4. Πολλοί από τους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων δεν εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο ή το εφαρμόζουν με «διασταλτική ερμηνεία» του νόμου που οδηγεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις από τους μέσους μισθούς.
5. Εγκρίνεται από την αρχή κάθε έτους το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων υπερωριών (20 ώρες τον μήνα) και για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους, ενώ ο νόμος ορίζει σαφώς ότι θα πρέπει να καταβάλλονται κατ’ εξαίρεση και μόνο για αυτούς που τις δικαιούνται.
Ταυτόχρονα ο κ. Σταϊκούρας διατάσσει άμεσους ελέγχους εντός των προσεχών δέκα ημερών στους πρώτους 14 φορείς του Δημοσίου για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις μισθολογικής σπατάλης, ενώ οι έλεγχοι αυτοί θα επεκταθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους φορείς ως την άνοιξη.
Εφόσον οι έλεγχοι επιβεβαιώσουν τις υποψίες του οικονομικού επιτελείου, θα επιβληθεί «ψαλίδισμα» αποδοχών σε όσους παραβιάζουν τον νόμο. «Οι υπερβάσεις επιβαρύνουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και εκθέτουν το κυβερνητικό έργο» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών στην αυστηρή επιστολή του προς τους υπουργούς. Και αν οι υπουργοί εξακολουθήσουν να κάνουν τα στραβά μάτια στους υπαλλήλους τους και στις υπηρεσίες τους, τότε η γενική εποπτεία και η εκτέλεση των προϋπολογισμών θα ανατεθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πιθανότατα με εντολή του Πρωθυπουργού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ