Υψώνει και πάλι τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πολιτική διαχείριση της κυβέρνησης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μεταβάλλοντας κατά τον τρόπο αυτό την προσεκτική και μετριοπαθή στάση που είχε σπεύσει να υιοθετήσει την Τετάρτη δια του προέδρου του κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είχε περιοριστεί να δηλώσει πως «η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει απερίσπαστη στο έργο της».
Με νέες δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας, αυτή τη φορά στο Euronews και με αφορμή την μη προφυλάκιση κατηγορουμένων για την υπόθεση, σημείωσε μεν πως «εφόσον δεν γνωρίζουμε την δικογραφία, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία ασφαλή κρίση αναφορικά με την απόφαση του ανακριτή», όμως προσέθεσε: «Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης υπάρχουν. Δεν υπάρχουν για τις αποφάσεις των δικαστών. Για την κυβέρνηση υπάρχουν, ακριβώς γιατί επί μακρό χρονικό διάστημα ο κ. Δένδιας και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους να στείλουν τους φακέλους που είχαν στα χέρια τους στον εισαγγελέα».
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως: «ο κ. Δένδιας είχε 32 φακέλους, έπρεπε να περιμένει να γίνουν 33, με τον 33ο φάκελο να είναι αυτός που αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα; Έπρεπε να χυθεί αθώο αίμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κυβέρνηση και να στείλει τους φακέλους στη Δικαιοσύνη;» και συμπλήρωσε: «ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και 16 μήνες, έχει κάνει πάνω από 44 ερωτήσεις στη Βουλή για τα θέματα αυτά στους αρμόδιους υπουργούς, για τη δράση των νεοναζί.

Και δυστυχώς σε καμία από αυτές τις ερωτήσεις, γραπτές και προφορικές, δεν πήραμε κάποια ικανοποιητική απάντηση. Συνεπώς, οι ευθύνες της κυβέρνησης αφορούν την ολιγωρία και την ανοχή στο φαινόμενο της εξάπλωσης των νεοναζί και της εγκληματικής τους δράσης όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Κατά τον κ. Τσίπρα, «η σπουδή της κυβέρνησης να κάνει στροφή 180 μοιρών και να δείξει ότι παίρνει την πολιτική πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα στη Δικαιοσύνη, δημιούργησε την πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι εδώ πρόκειται για μία πολιτική απόφαση, την πεποίθηση δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία». Υπό τιο πρίσμα αυτό είπε πως «είναι απολύτως δικαιολογημένο το αίσθημα στην κοινή γνώμη ότι αυτή η δικαστική απόφαση δεν συνάδει με το περί δικαίου αίσθημα».
Τόνισε πάντως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πρέπει ψύχραιμα να ξεχωρίσουμε την πολιτική διαδικασία από την ποινική διαδικασία. Είναι άλλο πράγμα οι πολιτικές ευθύνες, άλλο οι ποινικές. Και πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», ενώ συνέχισε διατυπώνοντας έναν σαφή υπαινιγμό και λέγοντας: «Ταυτόχρονα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να έχει στα χέρια της πλήρεις φακέλους με πλήρη στοιχεία. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά προβληματικό να ακούμε σήμερα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι «αν ζητούσαν άλλα επιπλέον στοιχεία οι ανακριτές, εμείς θα τους τα δίναμε»».
Σε αισθητά υψηλότερους τόνους κινήθηκε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μεταξύ των άλλων σημειωνόταν, με 24ωρη καθυστέρηση πως «απόφαση της δικαιοσύνης για την μη προφυλάκιση στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης γεννά εύλογα ερωτήματα, ενώ εκθέτει πολλαπλά την κυβέρνηση για την επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση της υπόθεσης».
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση επέδειξε «ένα πλεόνασμα επικοινωνιακής διαχείρισης, ώστε να καλύψει την μακροχρόνια αδράνειά της, ενώ αντιμετώπισε το όλο ζήτημα με εξαιρετική προχειρότητα».
Από την αξιωματική αντιπολίτευση τονίστηκε πως η κυβέρνηση επένδυσε στο τηλεοπτικό σόου των συλλήψεων, όμως «δεν απέστειλε τους φακέλους στη Βουλή για να αρθεί η βουλευτική ασυλία και να βοηθηθούν οι δικαστικές αρχές στο έργο τους».
Στο στόχαστρο βρέθηκε και πάλι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε για προσπάθεια «να αποποιηθεί των ευθυνών του», λέγοντας ότι αυτή «εκθέτει τον ίδιο, αφού όφειλε εδώ και καιρό να έχει επιληφθεί όλων των καταγγελιών για τη Χρυσή Αυγή».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «είναι απαίτηση της κοινωνίας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της εγκληματικής οργάνωσης, οι πηγές χρηματοδότησής της, η σχέση της με τους κρατικούς μηχανισμούς, καθώς και το σύνολο των υποθέσεων στις οποίες αυτή εμπλέκεται».
Υπογραμμίστηκε επίσης ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής είναι πρωτίστως πολιτικό και πως «η υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό υπονομεύει την ίδια την προσπάθεια αντιμετώπισης του φασιστικού φαινομένου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως «η κυβέρνηση που γνώριζε τόσο την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, όσο και τη διείσδυσή της στο κράτος, αλλά κώφευε, την ίδια στιγμή που στοχοποιούσε την αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες, έστρωσε το χαλί στην κλιμάκωση της φασιστικής βίας».
Με το σκεπτικό αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει πως «είναι αναγκαία η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα» και πως «η υπεράσπιση της δημοκρατίας απαιτεί τη θωράκιση σε όλα τα επίπεδα και την απομόνωση όλων όσοι την υπονομεύουν».
Σκληρή επίθεση Κεδίκογλου σε Τσίπρα, μιλά για «συνήγορο της ΧΑ»

Βολές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε «τον καλύτερο συνήγορο και υπερασπιστή» της Χρυσής Αυγής, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Euronews για την υπόθεση.

«Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει την πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη, δικαιολογημένα δημιούργησε στην κοινή γνώμη το αίσθημα ότι η δικαστική απόφαση για τη σύλληψη του κ. Μιχαλολιάκου δεν συνάδει με το περί δικαίου αίσθημα! Ο κ. Μιχαλολιάκος και η Χρυσή Αυγή βρήκαν στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον καλύτερο συνήγορο και υπερασπιστή τους. Θερμά συγχαρητήρια!» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το επίμαχο απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Τσίπρα αναφέρει: «Η σπουδή της κυβέρνησης να κάνει στροφή 180 μοιρών και να δείξει ότι παίρνει την πολιτική πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα στη Δικαιοσύνη, δημιούργησε την πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι εδώ πρόκειται για μία πολιτική απόφαση, την πεποίθηση δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία. Συνεπώς, είναι απολύτως δικαιολογημένο το αίσθημα στην κοινή γνώμη ότι αυτή η δικαστική απόφαση δεν συνάδει με το περί δικαίου αίσθημα».