Την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης υπερασπίστηκε από τις ΗΠΑ ο κ. Αντ. Σαμαράς και μιλώντας ανοικτά στους δημοσιογράφους είπε, αναφερόμενος στην Χρυσή Αυγή, ότι για πρώτη φορά οι ακραίοι είναι υπόλογοι και υπόδικοι και κάποιοι προφυλακισμένοι, ενώ με τα όσα ανέφερε απέρριψε την θεωρία των χρυσαυγιτών για πολιτική δίωξη.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς, άνοιξε ομπρέλα προστασίας στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τους κκ. Ν. Δένδια και Χαρ. Αθανασίου, λέγοντας ότι η Δημοκρατία λειτουργεί και η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της.

Ο Πρωθυπουργός, μετά την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, θέλησε, μετά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα, να επιβάλλει ο ίδιος το πολιτικό και επικοινωνιακό πλαίσιο, προβάλλοντας την κυβερνητική θεωρία.

«Στην Ελλάδα οι ακραίοι της Χρυσής Αυγής είναι υπόλογοι και υπόδικοι. Κάποιοι ήδη είναι προφυλακισμένοι. Δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα» είπε θέλοντας να δώσει έμφαση στις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Στην ίδια λογική, σημείωσε ότι η σημερινή εικόνα δεν έχει σχέση με την τελευταία εβδομάδα, επιχειρώντας να πείσει πως με τις ενέργειες των τελευταίων ημερών, η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζει την Δικαιοσύνη, μετά και την άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Είμαστε Δημοκρατία. Η Δημοκρατία λειτουργεί και η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «όσοι υπονομεύουν την δημοκρατία, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες».

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, υπεραμύνθηκε των νόμων και υπογράμμισε πως όσοι τους παραβιάζουν αντιμετωπίζουν την δικαιοσύνη. «Όλα λύνονται με βάση το νόμο. Η δικαιοσύνη έχει την πρωτοβουλία. Αυτό σημαίνει δημοκρατική νομιμότητα και ομαλότητα» τόνισε και επανέλαβε πως η Ελλάδα βριλσκεται στο δρόμο της σταθερότητας και θεωρείται «προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»,