από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 

Κ. Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ σιώπησε όταν έβλεπε το τσουνάμι να έρχεται

Τι είπε στο συμπόσιο του ΠαΣοΚ για τα 39 χρόνια του Κινήματος
 Κ. Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ σιώπησε όταν έβλεπε το τσουνάμι να έρχεται
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή ότι κατέστρεψε την χώρα με τους αλόγιστους διορισμούς της περιόδου 2004 - 2009 και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, αλλά και στην κυβέρνηση Παπανδρέου, επειδή όταν έβλεπε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται σιώπησε, επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Κώστα Σημίτη


Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ολοκληρωτικά την επιρροή του στην κοινωνία, ενώ κάνοντας ιστορική αναδρομή ανέφερε ότι το 1974 το Κίνημα δημιουργήθηκε από ανθρώπους χωρίς εγωκεντρισμούς και βαρύγδουπα ονόματα.

Οι άνθρωποι αυτοί, είπε, είχαν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν έντονα, ήταν πρόσωπα που ήρθαν από εξορίες, φυλακές και βασανιστήρια.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να αρχίσει μια νέα εποχή, γιατί οι σημερινοί ταγοί φάνηκαν ανειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους, αυτάρεσκοι για τα αξιώματα, τυφλοί και αδιάφοροι. 

Παρά την κοσμογονική αλλαγή στην θέση της χώρας, συνέχισε, στόχος τους ήταν ο ίδιος, δηλαδή ο χειρισμός των διορισμών, ώστε να μεγιστοποιείται η εκλογική τους απήχηση.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Καραμανλή ανέφερε ότι το 2004 υποσχέθηκαν ότι θα έδιναν στο λαό ό,τι δεν του έχει δώσει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή θέσεις και χρήματα, χωρίς ωστόσο να αναλογιστούν ότι είχαν αλλάξει οι συνθήκες μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ.

«Δανείστηκαν χωρίς δισταγμό και πρόνοια από την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι τα φτηνά επιτόκια, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες ξεπέρασαν τα κρατικά έσοδα από 2005 και μετά, για να κορυφωθούν το 2009 και να ξεπεράσει η Ελλάδα κάθε προηγούμενο, όπως και κάθε άλλη χώρα της ΕΕ» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Περνώντας στην συνέχεια στη περίοδο του Γιώργου Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανησύχησε, πίστεψε ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν για την συνέχιση των παροχών. «Σιωπήσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι να έρχεται» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως άρχισε το δόγμα ότι μια προοδευτική κυβέρνηση είναι ενάντια σε περικοπές επιδομάτων και παροχών, ότι ο προοδευτικός χώρος δεν έχει σχέση με ισοσκελισμένους ισολογισμούς. «Δημιουργήσαμε έτσι την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και ως τέτοιοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα χωρίς να ανησυχήσουμε τους πολίτες», τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι τόσο το Κίνημα αλλά κυρίως ο λαός πλήρωσε «τις φαντασιώσεις μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ακολούθησε το δόγμα ότι μια προοδευτική κυβέρνηση είναι ενάντια σε περικοπές επιδομάτων και παροχών, ότι ο προοδευτικός χώρος δεν έχει σχέση με ισοσκελισμένους ισολογισμούς. «Δημιουργήσαμε έτσι την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και ως τέτοιοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα χωρίς να ανησυχήσουμε τους πολίτες», τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι τόσο το Κίνημα αλλά κυρίως ο λαός πλήρωσε «τις φαντασιώσεις μας».

Στην συνέχεια, ο πρωην πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει το ΠΑΣΟΚ «ο μοχλός της αλλαγής» με θάρρος, φαντασία, συναίσθημα ευθύνης, σε συνεργασία με πολλούς άλλους, με νέα πρόσωπα και νέες ιδέες, να βάλει τις βάσεις για την παράταξη της δημιουργίας και της αλληλεγγύης, για ένα νέο ρεύμα ανανέωσης, καθοριστικό για το ξεπέρασμα της κρίσης.

«Υπάρχουν πολλές διάχυτες προοδευτικές ομάδες που θέλουν να συνεργαστούν, χρειάζεται νέα αρχή τώρα, στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και δεν θα υπάρχουν εισιτήρια πρώτης, δεύτερης, τρίτης θέσης. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, ανοικτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια. Χρειάζεται μια φάση, όπως του 1974 χωρίς αρχηγούς, ιεραρχίες και επετηρίδες» σημείωσε.

Πρότεινε ειδικότερα: «Ας προσπαθήσουμε μια ευρύτερη συνεργασία στην αρχή με χαλαρούς κανόνες και βαθμιαία μετά από συνεννοήσεις πιο σαφείς». «Δεν με ενδιαφέρουν οι υπερχειλίζοντες εγωισμοί μικροαρχηγών και μονίμως διαφωνούντων» τόνισε.

«Ευνοϊκή συγκυρία»

Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, αφού έτσι «απαντήθηκε αρνητικά το ερώτημα για τη θέλησή της να συμβάλει στην αναγέννηση του προοδευτικού χώρου». «Δεν έχει τη φαντασία γι' αυτό, την πνίγει ο αριστερός κομφορμισμός της» πρόσθεσε. Παράλληλα, τόνισε ότι «ο δικομματισμός ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι στείρος, διακρίνεται από συνεχείς υβριστικές αντιπαραθέσεις που απλοποιούν τα οικονομικά προβλήματα και καθιερώνουν το επίπεδο καφενειακής διαμάχης υπέργηρων συνταξιούχων».

Ο κ. Σημίτης άσκησε κριτική και για τη σημερινή κατάσταση, αναφέροντας ότι «κάποιοι από εμάς ακόμα και σήμερα υπερασπίζονται για χάρη δήθεν των εργαζομένων τις τερατώδεις ρουσφετολογικές προσλήψεις που έγιναν από τη ΝΔ από το 2004-2009». 

«Για να βγούμε από την άβυσσο πρέπει να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει ακάθεκτα την πτωτική πορεία αν κλείσει τα μάτια στια ανάγκες της εποχής» κατέληξε.
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τάσος Γιαννίτσης: Χρειάζεται ρεαλιστική αισιοδοξία, όχι επικοινωνιακή 
Βενιζέλος: Ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις 
Ενα άλλο ΠαΣοΚ αναδύθηκε από το συμπόσιο  
Αντεπίθεση ετοιμάζουν οι καραμανλικοί μετά τις τοποθετήσεις στο συμπόσιο του ΠαΣοΚ  
Κ.Σημίτης:«Η διαπραγμάτευση πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνία» 
Σημίτης:Ορισμένοι νόμιζαν ότι θα παίζουν νταούλια και οι άλλοι θα χορεύουν 
 
 
σχόλια (51)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Άνθρωποι και "άνθρωποι" ....... | 06/09/2013 13:10
  κι όμως αυτός ο "άνθρωπος" ζει ελεύθερος ανάμεσά μας, αναπνέει τον ίδιο αέρα μ' εμάς, η δικαιοσύνη αδρανεί προκλητικά και πέραν αυτών έχει και το θράσος να παίρνει βήμα και να μιλάει ! ! ! Μέχρι πότε εμείς οι απλοί "λοιποί Έλληνες που πληρώνουμε τα πάντα, θα είμαστε σε λήθαργο ? Μέχρι πότε ?
  sotiris
  απάντηση1112
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  υπήρχαν και υπάρχουν πολίτες Β κατηγορίας | 06/09/2013 06:56
  Οταν είσαι με το ΠΑΣΟΚ δεν θεωρείς τους συντρόφους ούτε κηπουρούς,ούτε αυλοκόλακες κ.ο.κ. όταν χρειάζεται να παρέμβεις συναντάς και διατυπώνεις τις απόψεις σου και δεν θεωρείς το Γιώργο ένοχο γιατί είπε λεφτά υπάρχουν για να αθωώνεις αυτούς που φρόντισαν ή φροντίζουν να μην υπάρχουν,φοροκλέφτες,φοροφυγάδες,εισφοροφυγάδες.
  γιαννης
  απάντηση143
   
   
  Α... | 05/09/2013 19:01
  ...τσουνάμι ήταν κι εγώ το υποβίβασα σε τροπική καταιγίδα αφού ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΦΥΤΟΖΩΩ !...
  ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΣΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ !!!
  απάντηση64
   
   
  KOURAGIO??????/ | 05/09/2013 16:28
  O ELLHNAS PANTA METANOIONH GIA AUTO POU KANEI......ENO THA EPREPE NA METANOIONH GIA AUTO POU DEN EKANE...KAI EKEI ARXIZEI TO DRAMA TOU....ainte kai perastikamas..
  chris
  απάντηση162
   
   
   
  ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ | 05/09/2013 14:46
  Ο κος Σημίτης ήταν ο άνθρωπος στην κατάλληλη στιγμή, όπου με την εμπειρία της δεκαετίας του '80 και αρχή του '90, είχε την μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει τη χώρα εκ βάθρων, κυρίως μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Δυστυχώς για τη χώρα δεν είχε τελικά τη δύναμη να τα βάλει με το κατεστημένο και απογοητεύτηκε πολύ γρήγορα, κυρίως μετά την άρνιση όλου του κοινωνικού συνόλου για μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του ασφαλιστικού επι υπουργού Γιαννίτση το 2002. Ως ηγέτης πρέπει να έχεις όραμα και να κάνεις τα πάντα για να φτάσεις εκεί. Ο Σημίτης δυστυχώς για τη χώρα, δεν είχε ηγετικές ικανότητες και με πρόσχημα του Ολυμπιακούς αγώνες, δέχτηκε τους εκβιασμούς των μεγαλοεργολάβων, συνδικάτων και του βαθύ Π.
  ΓΡΗΓΟΡΗΣ
  απάντηση488
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η χρυσή εποχή του Σημίτη | 05/09/2013 14:20
  Μίλησε και ο πρωθυπουργός της χρυσής εποχής της αστακαμακαρονάδας. Πολύ κουλ, όπως πάντα.
  Χρηματιστής
  απάντηση3223
   
   
  Αναμνηστική φωτογραφία | 05/09/2013 14:16
  Δε μου λέτε, ήταν εκεί όοολοι οι μεγαλοσχήμονες πασόκοι; Και οι παρατρεχάμενοι δημοσιογράφοι; Και οι ομοτράπεζοι διανοούμενοι; Έβγαλαν αναμηνηστική φωτογραφία; Όχι; Κρίμα, πότε θα ξαναβρεθεί τέτοια ευκαιρία;
  Ένας μάγειρας
  απάντηση2118
   
   
   
  Ο Σημίτης είχε το καλύτερο υπουργικό συμβούλιο | 05/09/2013 14:11
  1. Πολιτισμού: Πάγκαλος 2. Δικαιοσύνης: Γιαννόπουλος 3. Αμύνης: Τσοχατζόπουλος 4. Μεταφορών: Μαντέλης 5. Εξωτερικών: Παπανδρέου ο Γ' Αντιεξουσιαστής ο κύριος καθηγητής...
  Σύντροφος και Φίλος
  απάντηση3016
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  "Η Μαρια της σιωπης" | 05/09/2013 14:01
  Δεν σιωπησε κυριε Σημιτη,οικονομια δυναμεων λεγεται,γιατι οταν "ηρθε"το τσουναμι απο το πρωι ως το βραδυ προσπαθει να πεισει του πολιτες με την υποτιμημενη νοημοσυνη οτι απλα βρεχoυν τα ποδια τους στην ακρογιαλια...Ειναι η ιδια οικονομια δυναμεων που κανει ο στοχαστης/ταξιδευτης/βουλευτης της Ραφηνας οσο το κομμα που καποτε "ηταν ηγετης"προσπαθει να μας πεισει οτι μας κανει αποτριχωση και οχι εκδορα. Ειναι η ιδια οικονομια δυναμεων που κανουν και οι Αριστεροι χαμενοι στην ομιχλη της εξουσιαςαλλα και οι ακροδεξιοι φασιστες που χαιδευουν αυτια και αφηνουν να τους χαιδευουν μην ψηφηζοντας νομους η τροπολογιες "γιατι μπερδευτηκαν".... Ολοι ανευθυνοι ,αλλα αποφασισμενοι να σωσουν με εξοδα αλλων.
  ...........
  απάντηση262
   
   
  ΠΟΙΌΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ..........ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ | 05/09/2013 13:46
  Μου είναι παντελώς αδιάφορο το ΠΑΣΟΚ και η όποια "προοπτική" του, ( αν υπάρχει πλέον ), από την στιγμή που με τα ιστορικά σφάλματα και τις παραλείψεις όλων των ηγεσιών και ηγετικών του ομάδων, ιδιαίτερα μετά το 1996, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα υπό οικονομική και πολιτική εξάρτηση και κατοχή και το κίνημα σε απλό δεκανίκι της ΝΔ. Λυπούμαι ιδιαίτερα για το κατάντημα αυτό και φυσικά δεν λυπούμαι καθόλου για το γεγονός ότι ο "κύριος" "ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ" αποτελεί σήμερα θλιβερή και ανυπόληπτη καρικατούρα πρώην πολιτικού και νυν "ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΟΥ".
  G.L.
  απάντηση1215
   
   
   
  ======= | 05/09/2013 13:16
  Σά δέν ντρέπεσε και λίγο έχεις βγάλει και πανεπιστήμιο .Μορφωμένος άνθρωπος .Αυτά μαθένετε στο πανεπιστήμιο να λέτε ψέματα ? Να βράσω τη μόρφωσή σας .
  Ανώνυμος / η
  απάντηση2323
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οι καθαροί βγαίνουν στό φώς κ.Καραμανλή | 05/09/2013 13:14
  Σιμήτης: Γέφυρα Ριο Αντίρριο,Εγνατία οδός,Αττική οδός,ανισόπεδες λεκανοπέδιο, Ολυμπιακοί αγώνες......μέ υπουργό Δ.Ε ,Λαλιώτη. Ο μόνος προθυπουργός μετά τόν ΑΝΤΡΕΑ καί τόν Γ.Π,που δέν κατηγορήθηκαν για οικονομικά σκάνδαλα.( κατηγορήθηκε ο Αντρέας από Μητσοτάκη,Φλωράκη Κύρκο,τούς έριξε μία κλανιά καί καθάρισε.)
  Volos
  απάντηση2329
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ποιοι ειναι αυτοι οι 'καποιοι' ρε Σημιτακο..? | 05/09/2013 13:04
  Μηπως ειναι ο ανθρωπος που σου εδωσε το δαχτυλιδι του πατερα του και εσυ του το ανταπεδωσες μετα απο 8 χρονια σε ενα αλισβερισι φτηνο? Μηπως δεν ειπατε τιποτα εκει στο ΠΑΤΟΚ γιατι 'λεφτα υπηρχαν'? Μηπως γιατι 20 χρονια καταχρηστικης και παμφαγου (του δημοσιου χρηματος) εξουσιας προσπαθειτε τωρα να τα ξεπλυνετε λεγοντας οτι για ολα φταινε τα 5 χρονια του Κωστακη? Μηπως γιατι δεν θελεις να μιλησεις για το πως εβαλες την Ελλαδα στην ΟΝΕ πουλωντας το χρεος της στα αμερικανικα funds (Standard and Poors) που μας το επεστρεψαν με τους τοκους μετα απο 15 χρονια οποτε και εσκασε στα χερια μας σαν βραδυφλεγης βομβα? Μηπως για το σκανδαλο του χρηματιστηριου? Μηπως γιατι ολοι σας επρεπε να ειστε φυλακη?
  Σπυρος
  απάντηση2730
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ!! | 05/09/2013 11:55
  Κάποιοι δεν είδαν το τσουνάμι και κάποιοι άλλοι δεν φρόντισαν να οχυρώσουν μια χώρα επιρρεπή σε τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα!!!!!!
  Χ.Γ
  απάντηση293
   
   
  ========== | 05/09/2013 10:02
  Αναλάβατε τις ευθύνες σας ε ? Χαρακίρι δέν έχετε κάνει .Τί ευθύνες αναλάβατε λοιπόν? Γαιδούρια είσαστε !!!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση3432
   
   
  ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ | 05/09/2013 08:45
  Συνεργαστηκες με τον εχθρο να υποδουλωσετε τη χωρα την οποια αλλωστε συχαινεσε λογω πεποιθησεων. Που νομιζες κε Σημιτη θα οδηγουσε η κλοπη στο χρηματιστηριο, ο υπερδανεισμος, η υπερτιμολογηση των Ολυμπιακων και προ παντων η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ?????? Βαζεις μιας οικονομια που ο παραγωγικος της ιστος ειχε ηδη συντριβει απο τις φθηνοτερες εισαγωγες (ντοματες απο την Ανταλυα τρωγαμε) και δεν εχει κατι μοναδικο (ξαπλωστερες στον ηλιο εχουν ισως καλυτερες οι Τουρκοι) σε ενα σκληρο νομισμα???????????? Εισαι πραγματι ανεκδιηγητος και για φτυσιμο εσυ και οι αλλοι κοπριτες που το μονο που τους εδενε ηταν η νομη της εξουσιας. Για το ΓΑΠα δεν θα πω τιποτα γιατι εμπιπτει στο DSM-V (ταξινομηση ψυχικων ν.).
  AZ
  απάντηση2641
   
   
  Σκοπιμότητες | 05/09/2013 08:36
  Καλά, από όσα είπε ο Σημίτης αυτή τη φράση επέλεξε ΤΟ ΒΗΜΑ για τίτλο; My God!
  γιωργος σ.
  απάντηση2113
   
   
  Η αφάνταστη ελαφρότητα των Ελλήνων Πολιτικάντων | 05/09/2013 00:45
  Τα 39 χρόνια επετείου των Πατσατζήδων είναι πάλι μια τυπική παράσταση αυτοπροβολής και διάχυσης ψευδών, με μοναδικό σκοπό την πολιτική τους επιβίωση. Όλα αυτά τα μάθανε σε κάποια σχολή «πολιτικών επιστημών», όπως π.χ. κάποια αυτό-σφαλιαριζόμενα συμαθυτούρια ονόματι Γογός και Σαμαρίσκος σε κάποιο ιδιωτικό κολέγιο της Harvard, αλλά όχι της Harvard University. Και πάμε λέγοντας.
  ML
  απάντηση2124
   
   
  Περισσότερη | 05/09/2013 00:16
  ιστορία προτείνει η κα Ρεπούση, κατά δύο ώρες αύξησε τη διδασκαλία των Αρχαίων η κα Γιαννάκου, και οι γονείς πληρώνουν για να μάθουν τα παιδιά τους αγγλικά, ενώ οι Ολλανδοί, π.χ., που δεν έχουν αρχαίους προγόνους κι έχουν την ιστορία (όπως φαίνεται να την αντιλαμβάνεται η κα Ρεπούση) γραμμένη στα παλαιότερα των βιβλίων τους, βγάζουν το σχολείο κατέχοντας δυο με τρεις ξένες γλώσσες. Και μετά τις προσπάθειες των κυριών αυτών στου κασίδη το κεφάλι, αναρωτιόμαστε γιατί έχουν ρεύμα οι κασιδιάρηδες.
  Ευάγγελος Παπανούτσος
  απάντηση2212
   
-