«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Οι ισορροπίες είναι λεπτές». Αυτό είναι το μήνυμα που μεταδίδεται και από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους ενόψει της βραδινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Μετά από ένα πολυήμερο πολιτικό θρίλερ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απομακρύνεται, όπως καταγράφηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έγιναν σημαντικά βήματα σύγκλισης.

Την ύστατη στιγμή επικράτησαν πιο ψύχραιμες φωνές και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να επέλθει συμβιβασμός, ώστε η χώρα να μην εισέλθει και πάλι στον κύκλο της αμφισβήτησης και οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, μια εξέλιξη που δεν επιθυμούσαν οι πιστωτές που είχαν στείλει και ανάλογα μηνύματα.

Στη σύσκεψη της Πέμπτης που είναι προγραμματισμένη για τις οκτώ και μισή, θα επιχειρηθεί να υπάρξει τελική λύση στο θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ παραμένουν στο τραπέζι και τα άλλα θέματα, όπως π.χ. των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας και του συντονισμού της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, φαίνεται οτι καταλήγουν σε ένα σχέδιο για τον νέο φορέα και τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Οι τρεις εταίροι συμφώνησαν ότι η ΕΡΤ τελείωσε και πλέον η συζήτηση γίνεται για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση και τον τρόπο που αυτή θα λειτουργήσει. Είναι ενδεικτικό ότι οι κ.κ Βενιζέλος και Κουβέλης χρησιμοποίησαν στις δηλώσεις τους τον όρο δημόσια ραδιοτηλεόραση και όχι ΕΡΤ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαφορετική άποψη για τον αριθμό των εργαζομένων που πρέπει να προσληφθούν στον νέο φορέα. Από το Μέγαρο Μαξίμου μιλάνε για 800 άτομα και από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ τοποθετούν τον αριθμό των αναγκαίων εργαζομένων για να λειτουργήσει ο νέος φορέας στα 1.600 άτομα.

Από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι οι κκ. Σαμαράς και Στουρνάρας έχουν υποχωρήσει από θέσεις ακραίες, όπως π.χ να λειτουργήσει μεταβατικός φορέας με 30 – 90 άτομα, οι οποίες δεν βοηθούσαν τις συζητήσεις.

Βέβαια, από τη ΔΗΜΑΡ διευκρινιζόταν ότι οι τρεις αρχηγοί δεν συζήτησαν τον αριθμό των εργαζομένων που θα προσληφθούν στον νέο φορέα, αλλά, ούτε και ανασχηματισμό.

Πηγές από την Ιπποκράτους και την Αγ. Κωνσταντίνου πρόσθεταν επίσης, ότι άνοιξαν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα σχετικά με την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Επίσης ετέθη και το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος με την τρόικα έπειτα από το κλίμα που δημιούργησε η αντιπαράθεση ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα και οι λανθασμένες προβλέψεις για την ύφεση και την ανεργία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μετέδιδαν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η κατάσταση δεν έφθασε στα άκρα και συνεργάτες του Πρωθυπουργού λένε ότι κατεγράφη σημαντική πρόοδο.

Η σύσκεψη έγινε σε χαμηλούς τόνους. Το κλίμα είχε αλλάξει αρκετά, καθώς πριν συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί, η κατάσταση ήταν οριακή και είχε δημιουργηθεί ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Ενδεικτικό ήταν και το τηλεφώνημα ανάμεσα στους κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλο, το μεσημέρι της Τετάρτης. Η επικοινωνία τους ήταν σε έντονο ύφος και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ενοχλημένος από τις διαρροές και τα σενάρια για την ΕΡΤ, φέρεται ότι επεσήμανε στον Πρωθυπουργό, ότι «έτσι, δεν πάει άλλο».

Οι τρεις αρχηγοί συζήτησαν τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ υποστήριξαν ότι από εδώ και πέρα δεν πρέπει να γίνονται αιφνιδιαστικές ενέργειες και υπογράμμισαν ότι πρέπει η επικοινωνία και ο συντονισμός του κυβερνητικού σχήματος να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα.

Επίσης, αναμένεται να συγκροτηθεί επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει τουλάχιστον ένα πρόσωπο από τις τρεις πλευρές. Αυτά τα στελέχη θα είναι σε σταθερή επικοινωνία για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας και θα επεξεργάζεται κοινές θέσεις σε περιπτώσεις δύσκολων θεμάτων όπως ήταν αυτό της ΕΡΤ.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η προεργασία για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που συμφωνήθηκε πέρυσι τέτοια εποχή, ενώ ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά το συνέδριο της ΝΔ που είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 28-30 Ιουνίου.


Μετά τις 17:00 συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ και οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης ενημερώνουν τους βουλευτές και τα στελέχη τους για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και ουσιαστικά ζητούν να λάβουν την έγκρισή τους, πριν γίνει ο τελικός συμβιβασμός με τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικώς θα βρεθεί λύση.