Διακριτικές αποστάσεις κρατά η κυβέρνηση από τον «πόλεμο» δηλώσεων που έχει ξεσπάσει με αφορμή το «mea culpa» του ΔΝΤ για τη λιτότητα στην Ελλάδα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο προσυνέδριο της ΝΔ την Κυριακή.

Από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι η κυβέρνηση ήδη αντιμετωπίζει τα λάθη που έγιναν από τους δανειστές κατά τη διάσωση της χώρας.

«Εάν διαβάσετε αυτήν την πρόσφατη έκθεση [του ΔΝΤ] θα θυμηθείτε πιθανότατα ότι εγώ είχα δώσει έμφαση και ουσιαστικά είχα ασκήσει κριτική από την αρχή για αυτά που το ΔΝΤ αναφέρει ως λάθη».

Όπως πρόσθεσε, δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι μόνο να κριτικάρει αλλά να δρα και να διορθώνει τα λάθη. «Αυτό κάνω εδώ και έναν χρόνο, διορθώνω τα λάθη» κατέληξε.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του χαρακτηρίζει την όλη εξέλιξη ως τομή στη διεθνή συζήτηση για τον τρόπο που η Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση.

Το πρώτο ζήτημα είναι να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την ΕΕ-ΔΝΤ.

Την ανάγκη τροποποίησης μέτρων, που αποδείχθηκε ότι δεν αποδίδουν, όπως η υπερφορολόγηση, υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ, σχετικά με την παραδοχή του ΔΝΤ.

Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και στον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη ζήτηση, βοηθώντας την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς τελικά να προκαλούν μείωση στα έσοδα του κράτους.

Ιδιαίτερα υψηλοί είναι οι τόνοι από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας να μάθει πώς προτίθεται η Αθήνα να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην επικείμενη Σύνοδο.

Ακόμα υψηλότερους τόνους από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο. Από τη Μαγνησία, όπου περιόδευσε, ο κ. Καμμένος είπε: «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει τη λαϊκή εντολή, η κυβέρνηση αυτή λειτουργεί κατά παράβαση του Συντάγματος και κατά παράβαση των αρχών της δημοκρατίας. Θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο εκλογές και απομάκρυνση των υπαλλήλων της τρόικας.»

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι οι όποιες αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ-ΕΕ δεν αφορούν τον λαό, «αλλά εκφράζουν τη διαπάλη μεταξύ διαφόρων κέντρων και τμημάτων κεφαλαίου για το πώς θα επιμεριστούν οι ζημιές και τα κέρδη από την κρίση και από ένα πιθανό νέο «κούρεμα» του χρέους το οποίο θα πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός.»

Τέλος, η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η συγκυβέρνηση παραμένει άβουλο πιόνι στα χέρια των τοκογλύφων δανειστών. Μόνο μία εθνική ηγεσία με πρωτοπόρο τη Χρυσή Αυγή μπορεί να αντισταθεί στην τρόικα, να καταγγείλει το μνημόνιο και να εκμεταλλευθεί τον εθνικό μας πλούτο προς όφελος των Ελλήνων.»