του απεσταλμένου μας στη Λευκωσία

Δραματικές και καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Κύπρο. Οι κάτοικοι της Μεγαλονήσου νιώθουν απόλυτα απομονωμένοι καθώς η τρόικα απέρριψε όλες της προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

Το απόγευμα βρίσκονταν στο προεδρικό μέγαρο οι υπουργοί Εσωτερικών, Αμυνας, Παιδείας και Υγείας ενώ ζητήθηκε από τα ελλαδικά, κυπριακά και διεθνή ΜΜΕ να αποχωρήσουν από τον κήπο του προεδρικού μεγάρου κάτι που δεν δέχτηκαν οι δημοσιογράφοι.

Το πρωί της Πέμπτης υπάρχει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μια προσπάθεια να καταλήξουν στο σχέδιο Β’, να το παρουσιάσουν στην τρόικα και αν το δεχτεί να πάει για ψήφιση στη Βουλή.

Η δήλωση Μεντβέντεφ

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακυρώσει η Ρωσία τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο. «Έχουμε μια συμφωνίααποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο. Δεν ξέρω κατά πόσο χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία στην περίπτωση αυτή» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και το Interfax.

«Δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημακαταγγελίας της συμφωνίας» υποστήριξε. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες, επεσήμανε ο ρώσος πρωθυπουργός. «Πολλές τράπεζες και Ρώσοι επιχειρηματίεςέχουν περιουσιακά στοιχεία εδώ» τόνισε. «Και αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την κουρτίνα της ειδικής νομοθεσίας της Κύπρου. Όλοι ξέρετε πως ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών εργάζονται μέσω SPV και αυτό είναι μια κοινή διεθνής πρακτική» πρόσθεσε. «Μπορεί να υπάρξουν πολλές, πάρα πολλές συνέπειες» προειδοποίησε.

Ο κ. Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας σειράς οικονομικών κρίσεων. «Πέρα από κάθε αμφιβολία όλοι στην ΕΕ ανησυχούν για την κατάσταση αυτή, η οποία μπορεί ναπυροδοτήσει μια νέα σειρά τοπικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων» σημείωσε.

Από αναβολή σε αναβολή η συνεδρίαση της Βουλής

Δεν πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας της κυπριακής Βουλής. Ο λόγος είναι δεν διαβιβάστηκαν ποτέ σε αυτή τα όποια ενδεχόμενα συμφωνίας ώστε να καταστεί δυνατή η εξέτασή τους και σύγκλιση εντός της ημέρας της Ολομέλειας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης συγκάλεσε έκτακτα το υπουργικό συμβούλιο αργά σήμερα το απόγευμα. Η τρόικα απορρίπτει το ένα μετά το άλλο τα σχέδια που παρουσιάζονται από την κυπριακή κυβέρνηση για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ.

Η τρόικα έφυγε από τις διαβουλεύσεις της στη Βουλή χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό και κατευθύνθηκε προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για λύση.

Στις συσκέψεις αυτές που έχει το κλιμάκιο της τρόικας ερευνώνται διάφοροι τρόποι σχετικά με την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσει η ψήφιση των δύο νομοσχεδίων που προβλέπουν την απαγόρευση εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και το δεύτερο τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε «καλά» και «κακά» και τη δημιουργία των λεγόμενων τραπεζών γέφυρας.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες εναντίον των χειρισμών του κ. Αναστασιάδη και πιέσεις αφόρητες από το εξωτερικό κάτι που εκμεταλλεύεται η τρόικα που συνεχώς επαναλαμβάνει προς κάθε κατευθυνση ότι η συμφωνία του Eurogroup παραμένει ακόμα στο τραπέζι και εναπόκειται στη κυπριακή κυβέρνηση να την αποδεχτεί η όχι.

«Η Κύπρος έχει πιά μόνο παραλίες διαμυνύει από τη Σουηδία» ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αυτής ο οποίος υποστήριξε ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται αποκλειστικά στις τράπεζες και στις παραλίες και ότι η οικονομική κρίση δεν θα αφήσει στη χώρα αυτή παρά μόνο τον τουρισμό ως πηγή εισοδήματος.

«Τώρα που ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε πορεία κλεισίματος δεν θα έχουν παρά μόνο τις παραλίες» τόνισε.

Παραταύτα και παρά το βαρύ κλίμα και τις φωνές που άρχισαν να εμφανίζονται για καλύτερη προετοιμασία έναντι της τρόικας κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία έλεγαν ότι τα πάντα παραμένουν ανοιχτα και κυρίως ο δίαυλος που άνοιξε με τη Ρωσία. Οσο ο κ. Σαρρής παραμένει στη Μόσχα έχουμε ελπίδες. τόνισαν.

Την ίδια ώρα ο κ. Σαρρής εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπέστατο «νιέτ» από τον κ. Πούτιν στο αίτημα για συνάντηση μαζί του. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας δήλωσε στο ΙΝΤΡτασ ότι τέτοια συνάντηση δεν είχε προγραμματιστεί.

Πάντως το ιδιο πρακτορείο σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις του κ. Σαρρή με τους Ρώσους αξιωματούχους θα συνεχιστούν και αύριο Πέμπτη.

Επίσης υπάρχει ανησυχία στην Κύπρο από το μπαράζ δημοσιευμάτων του γερμανόφωνου Τύπου μετά το όχι της κυπριακής Βουλής.