Την απόφαση του ΠαΣοΚ να μην στηρίξει νέα δημοσιονομικά μέτρα, ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε με την τρόικα.

Τους μίλησε για το συνέδριο του ΠαΣοΚ και για τις αποφάσεις του, οτι το κόμμα ως κυβερνητικός εταίρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και οτι προωθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Ο κ. Βενιζέλος είπε στην τρόικα οτι αν υπάρξουν αποκλίσεις δημοσιονομικές να αντιμετωπιστούν με αναπτυξιακά μέτρα.

Επισήμανε οτι για την ανεργία θα πρέπει να δημιουργηθούν 700.000 θέσεις εργασίας και με μετακινηθούν πόροι 1 δισ. ευρω. Επιπλέον, ζήτησε να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αρθεί η κοινοτική γραφειοκρατία γιατί τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις μπλοκάρονται από τους ευρωπαϊκούς νόμους.

Επίσης επισήμανε οτι χρειάζεται πιο ενεργή συμμετοχή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είπε ότι είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να δώσουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια γιατί αλλιώς θα χρειαστούν περισσότερα εποπτικά κεφάλαια. Επιπλέον θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά να λειτουργεί η αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με στελέχη της Ιπποκράτους η τρόικα αυτή τη φορά ήταν πολύ προσεκτική και αυτό φάνηκε στη συζήτηση για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η τρόικα δεν συνέδεσε την εξέλιξη σε αυτό το θέμα με την εκταμίευση της δόσης, είπε όμως ότι δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα και ότι ζήτησε τα οργανογράμματα όχι μόνο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των περιφερειακών υπηρεσιών, των ΔΕΚΟ και των κρατικών οργανισμών. Μόνο τότε επισήμαναν θα μπορούν να κρίνουν αν θα λειτουργήσει το σχέδιο της κινητικότητας των υπαλλήλων.

Ο κ. Βενιζέλος τους απάντησε οτι το ΠαΣοΚ στηρίζει το σχέδιο για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.