Τα ξημερώματα της Παρασκευής έληξε ο πρώτος, τρίμηνος, γύρος της διαμάχης σχετικά με την αξιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ», η κυβερνητική συμμαχία βγήκε χωρίς τραύματα από μια σκληρή κοινοβουλευτική διαδικασία και το ΠαΣοΚ, το οποίο βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα. Από τη συζήτηση στη Βουλή και τη σφοδρή σύγκρουσή του με τον κ. Αλ. Τσίπρα ο κ. Ευ. Βενιζέλος κέρδισε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναγνωρίζει ότι έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό momentum αλλά ο στόχος του δεν είναι να κερδίσει τη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον πόλεμο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Αυτό επεσήμανε και στη δήλωσή του έπειτα από την ψηφοφορία. «Ο δημόσιος βίος απαλλάχθηκε από μια θηλιά που προσπάθησαν να του φορέσουν σε βάρος της αλήθειας, της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας. (…) Προτεραιότητές μας είναι οι αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας: η ανάσχεση της ύφεσης, ο φραγμός στην ανεργία, η ανάπτυξη, οι δουλειές, η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, η στήριξη των πιο αδύναμων, η αποκατάσταση της εθνικής ισχύος. Το ΠαΣοΚ έδειξε ότι είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και θα μείνει εκεί» υπογράμμισε.
Τα μυστήρια της λίστας Λαγκάρντ επισκίασαν το κυβερνητικό έργο και από διάφορες πλευρές εκφράζονται φόβοι ότι θα χαθεί για μία ακόμη φορά μια κρίσιμη περίοδος για την οικονομία. Η κυβέρνηση οφείλει να παράξει έργο και αποτελέσματα, αλλιώς θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των αυτόματων περικοπών που προβλέπονται στο μνημόνιο ΙΙΙ. Προτεραιότητες αποτελούν ζητήματα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση για να αποκατασταθεί το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και για να αυξηθούν τα έσοδα στα δημόσια ταμεία, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και η προστασία των αδύναμων και των ανέργων.
Οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση προανήγγειλαν ότι θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα με αυτά τα θέματα στην ατζέντα τους. Οι ισορροπίες μεταξύ τους όμως φαίνεται να έχουν μεταβληθεί. Η δοκιμασία στη Βουλή έληξε χωρίς διαρροές για το τρικομματικό στρατόπεδο και έδωσε ανάσες στην κυβέρνηση. Το βάρος της στήριξης της κυβερνητικής πρότασης έπεσε στους ώμους του κ. Βενιζέλου, ο οποίος ήταν και κατηγορούμενος σύμφωνα με την πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η αναμέτρηση Βενιζέλου – Τσίπρα έληξε συντριπτικά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κατήγορος δεν μπόρεσε να στηρίξει ένα κατηγορητήριο που δεν βασιζόταν στα γεγονότα αλλά σε μια νομική κατασκευή με πολιτική στόχευση. Σαν το παιχνίδι Jenga, όταν το «κομμάτι Διώτης» έφυγε από τη θέση του, ο πύργος κατέρρευσε. Με αυτά τα δεδομένα είναι αμφίβολο αν η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να απουσιάζει από την αίθουσα της Ολομέλειας και του κ. Φ. Κουβέλη να μη λάβει τον λόγο αποτιμάται θετικά.
Ο κ. Βενιζέλος, αφού ανέτρεψε στην έναρξη της συζήτησης τη μάχη επί της διαδικασίας που ετοιμαζόταν να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οργάνωσε μια πολιτική σκευωρία, ότι επιχείρησε ένα ρεσάλτο με στόχο τη διάλυση του ΠαΣοΚ και την πτώση της κυβέρνησης. Μίλησε για «γκεμπελικό δίκτυο συκοφαντικών διαρροών» και για «κομματικό παρακράτος οργανωμένης διασποράς ειδήσεων» ονοματίζοντας ως υπευθύνους τους στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Ν. Παππά (για τη διαρροή της λίστας προς δημοσιογράφους) και Π. Σκουρλέτη (για τις φήμες ότι υπάρχουν μέλη της οικογένειάς του στη λίστα Λαγκάρντ). Ο κ. Τσίπρας ούτε τους συνεργάτες του κάλυψε ούτε στις κατηγορίες απάντησε. Περιορίστηκε σε γενικόλογα κλισέ για τον πόλεμο του κόμματός του κατά της κλεπτοκρατίας και των επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων.
Η διαδικασία ανέδειξε έναν αμήχανο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ελλείμματα πολιτικής παιδείας και αντιληπτικότητας. Δεν «έπιασε» τον διαχωρισμό της πολιτικής διαφωνίας από τη σκευωρία που επαναλάμβανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, δεν φάνηκε να αντιλαμβάνεται το βαθύτερο νόημα της φράσης «το σύνδρομο του ’89 σάς καταδιώκει. Υπάρχει ο αταβισμός των κατηγόρων της δεύτερης γενιάς. Βγαίνει το γονίδιο». Ασχολίαστη πέρασε και η αναφορά του κ. Βενιζέλου στην «ετερογονία των σκοπών», μια έκφραση που συνήθιζε να λέει ο Ηλίας Ηλιού και που είναι συνδεδεμένη με την ανανεωτική Αριστερά. Ενδεχομένως ο κ. Τσίπρας να βρέθηκε σε κακή ημέρα και επέδειξε αργά αντανακλαστικά.
Η αναμέτρηση με το ΠαΣοΚ δεν έχει τελειώσει. Η προκαταρκτική επιτροπή θα δημιουργήσει και άλλες ευκαιρίες. Το ερώτημα όμως τώρα δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αν το ΠαΣοΚ θα καλέσει τους κκ. Παππά και Σκουρλέτη να καταθέσουν στην προκαταρκτική επιτροπή. «Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ» απαντούν συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ αφήνοντας να εννοηθεί ότι κρατούν άσους στο μανίκι τους.
Πολλοί, κυρίως εντός του ΠαΣοΚ, συγκράτησαν μια φράση από την ομιλία του κ. Βενιζέλου. «Πίστευα ότι έχω πολιτικούς αντιπάλους αλλά τώρα βλέπω να υπάρχουν εχθροί και αυτό είναι μια νέα κατάσταση στον δημόσιο βίο της χώρας» είπε. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρεί ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει τα όρια της δημοκρατικής ανοχής και φρόντισε να κόψει οριστικά τις γέφυρες που ορισμένα στελέχη του κόμματός του επιχειρούσαν να στήσουν με την Κουμουνδούρου. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή εν όψει του συνεδρίου του κόμματος, σε μια συγκυρία που ο κόσμος του ΠαΣοΚ φαίνεται να σηκώνει κεφάλι και τα στελέχη του να επανασυσπειρώνονται. Ηδη ετοιμάζονται πλατφόρμες ώστε να κατοχυρωθούν εσωκομματικά ρεύματα και τάσεις, ενώ ο κ. Βενιζέλος αξιολογεί θετικά τη στάση των ανεξάρτητων βουλευτών που ακολούθησαν την κομματική γραμμή σε όλες τις τελευταίες ψηφοφορίες και από την Ιπποκράτους διαμηνύεται ότι η επανένταξή τους στην ΚΟ θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο.
Αισιοδοξία στην Ιπποκράτους
«Το ΠαΣοΚ θα ανεβεί μαζί με τη χώρα»

Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι μέσα από τη στήριξη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μεταρρυθμιστική στρατηγική και τις διαρθρωτικές αλλαγές –για να γίνει «η Ελλάδα κανονικό κράτος, κανονική οικονομία, κανονική κοινωνία, κανονική χώρα, αυτοδύναμη και ισοδύναμη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως λέει στις ομιλίες του –θα οριστεί η νέα ταυτότητα του ΠαΣοΚ και θα βοηθηθεί η κυβέρνηση στο έργο της. «Το ΠαΣοΚ θα ανεβεί μαζί με τη χώρα» επιμένει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Η ατζέντα του για την ερχόμενη εβδομάδα είναι φορτωμένη. Αύριο θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη για θέματα ανάπτυξης, απορρόφησης του ΕΣΠΑ, τιμών, υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο για θέματα υπουργείου Εξωτερικών και την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζος θα επισκεφθεί τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ στην Ιπποκράτους προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας, για το φάρμακο και τον ΕΟΠΥΥ.
Την Πέμπτη συνεδριάζει η Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, όπου εκτός από τα οργανωτικά θέματα θα ξεκινήσει η συζήτηση και για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στο συνέδριο του κόμματος. Το προσεχές διάστημα το ΠαΣοΚ θα οργανώσει ημερίδες και συνεδριάσεις ώστε να συζητήσει με κοινωνικούς φορείς και ενδιαφερομένους το εθνικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι διαδικασίες του συνεδρίου επιταχύνονται και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ξεκινά από το επόμενο Σαββατοκύριακο νέο κύκλο περιοδειών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ