Συγκρατημένα στις διατυπώσεις τους, εμφανίζονται τα στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά με θετική την αποτίμησή τους για το ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της χώρας και οι θυσίες των πολιτών από την ΕΕ και το ΔΝΤ, παρά τις μεταξύ τους διαφορές προσέγγισης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ηγετικό επιτελείο του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη, που βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις στα γραφεία της Αγ. Κωνσταντίνου, κρίνει ως σημαντικό ότι από πλευράς Eurogroup αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε, στη βάση των δεσμεύσεών της. Επομένως, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ κρίνει ότι πλέον οι σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού και «η συνεπής στάση της χώρας» στη λήψη των μέτρων, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της φέρνουν τους ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές ενώπιον των δικών τους ευθυνών.

Η ΔΗΜΑΡ ζητά άμεσα την εκταμίευση της δανειακής δόσης ενώ ξεκαθαρίζει ότι άλλα μέτρα και άλλες θυσίες από τον ελληνικό λαό δεν είναι σε καμμιά περίπτωση αποδεκτά. Στελέχη από την ηγετική ομάδα τονίζουν ότι «το μπαλάκι βρίσκεται προς την πλευρά των εταίρων και όχι στην Ελλάδα, και εκείνοι οφείλουν να κάνουν ό,τι πρέπει απέναντι στη χώρα μας αλλά και να κινηθούν στο να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των ρυθμίσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει για μια ακόμα φορά ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να αποκτήσει μια πειστική χειροπιαστή προοπτική για το τέλος της λιτότητας, την έξοδο από την κρίση και τη στροφή στην ανάπτυξη.

Οπως επισημαίνεται από την Αγ. Κωνσταντίνου,αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα μας είναι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την οικονομική και κοινωνική συνοχή και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις και επενδυτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, πρέπει να γίνει άμεσα η εκταμίευση της δόσης, ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για «σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, για πάταξη της φοροδιαφυγής και των φαινομένων διαφθοράς , για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και για τη διαμόρφωση ενός κράτους με θεσμούς λειτουργικούς και αποδοτική λειτουργία».

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη είναι η ακόλουθη:

«Η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και η κοινωνία σηκώνει μεγάλο βάρος, όπως αναγνωρίζεται από όλους. Οι εταίροι και οι δανειστές μας πρέπει τώρα να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις. Αυτό αφορά και τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, αλλά και τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, ώστε να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστεί βιώσιμη κοινωνικά η διαχείριση του χρέους.


Είχαμε εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη να μην συνδεθεί υποχρεωτικά η καταβολή της δόσης με τη λήψη οριστικής απόφασης για την πλήρη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους. Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη εντός των επόμενων ημερών, μιας μεταβατικής συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, σε σχέση με τα μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων του χρέους. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση συνιστά επικίνδυνη περιδίνηση για τη Ελλάδα και την ευρωζώνη».