Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο κ. Κ. Καραμανλής αποφάσισε να πουλήσει το πρώτο πολιτικό γραφείο που απέκτησε στην Αθήνα, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Πρόκειται για το γραφείο που κατείχε μαζί με τον αδελφό του στον έκτο όροφο της πολυκατοικίας που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, το οποίο κληρονόμησε από τον πατέρα του. Θα πρέπει να ήταν μια δύσκολη απόφαση για τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς σε αυτό το γραφείο έκανε τις πρώτες του πολιτικές συσκέψεις προτού αναλάβει τα ηνία της ΝΔ το 1997, αλλά και όλες τις μυστικές συναντήσεις όσο ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λέγεται ότι σε αυτό το γραφείο των 213 τετραγωνικών αποφασίστηκε η διαγραφή των οκτώ βουλευτών του κόμματος το 1998, αλλά και το «βελούδινο διαζύγιο» με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη το 2002 που την οδήγησε στον Δήμο Αθηναίων.

Είναι προφανές ότι η πώληση αυτού του ακινήτου, με το οποίο είναι συναισθηματικά δεμένος ο κ. Καραμανλής, αποφασίστηκε για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί από τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία δεν μπορεί πια να εξασφαλίσει το ετήσιο εισόδημα που του αρκεί για να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Και δεύτερον, γιατί εκτιμήθηκε ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης είναι το μοναδικό που μπορεί να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές τίμημα, λόγω της προνομιούχου θέσης του. Για τον λόγο αυτόν ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε πολλές φορές αυτό το γραφείο τις προηγούμενες ημέρες. Για να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των οικογενειακών κειμηλίων που βρίσκονταν ακόμη εκεί (παλαιότερα στεγαζόταν και η εταιρεία ΑΚΕΤΕ που είχε ιδρύσει ο πατέρας του το 1947), αλλά και γιατί δυσκολεύεται ακόμη και σήμερα να αποχαιρετήσει έναν οικείο χώρο γεμάτο αναμνήσεις.

Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι η πρόσφατη κρίση έχει δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα ακόμη και στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος έχει μια ικανοποιητική οικονομική επιφάνεια. Δεν είναι γνωστό ότι ο κ. Καραμανλής είναι ένας από τους πολλούς Ελληνες που είχαν επενδύσει τις αποταμιεύσεις τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και υπέστη κι εκείνος το θεαματικό «κούρεμα» που τον οδήγησε να χάσει περίπου 300.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο.
Σύμφωνα με τη δήλωση «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στη Βουλή για το 2009, ο κ. Καραμανλής εκποίησε ομόλογα της ΕΤΒΑ αντί 602.114,65 ευρώ και αγόρασε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αντί 300.261,37 ευρώ. Είναι ίσως κι αυτή μια ένδειξη ότι, ως τη στιγμή που ηττήθηκε στις εκλογές, δεν είχε και ο ίδιος αντιληφθεί τη δραματική κατάσταση της οικονομίας και την έκρηξη του δημοσίου χρέους.
Εχοντας λοιπόν να επιλέξει μεταξύ των τριών γραφείων που κατέχει στην Αθήνα (της οδού Πλουτάρχου, της οδού Στάθη Γεροδήμου στον Λυκαβηττό, όπου έκανε τα μυστικά ραντεβού του όσο ήταν πρωθυπουργός, και της οδού Παναγή Κυριακού που αγόρασε όταν αποχώρησε από την ηγεσία της ΝΔ) επέλεξε να πουλήσει εκείνο που θεωρείται πιο αξιοποιήσιμο εμπορικά, έστω και αν είναι το πιο αγαπημένο του. Από τη στιγμή λοιπόν που η εταιρεία του πατέρα του έχει πια διαλυθεί και ο αδελφός του δεν το χρησιμοποιούσε, έκρινε ότι ήλθε η στιγμή να το αποχωριστεί.
«Μα είναι δυνατόν να μην τα βγάζει πέρα ένας πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ακόμη βουλευτής και εργάζεται και η σύζυγός του;» θα αναρωτηθεί δικαίως κανείς.
Σύμφωνα με την τελευταία δήλωση «πόθεν έσχες» του κ. Καραμανλή στη Βουλή, το 2009 εισέπραξε ως βουλευτική αποζημίωση 108.609,17 ευρώ, η οποία από τότε έχει περιοριστεί περίπου κατά 35%. Είναι προφανές ότι με τις αποδοχές αυτές μπορεί δύσκολα να συντηρήσει πολιτικό γραφείο και ταυτόχρονα οικογένεια οποιοσδήποτε βουλευτής, είτε είναι πρώην πρωθυπουργός είτε έχει εκλεγεί για πρώτη φορά και δεν έχει άλλους πόρους. Σύμφωνα πάντα με τη δήλωση του κ. Καραμανλή, η σύζυγός του κυρία Νατάσα Παζαΐτη δήλωσε το 2009 εισόδημα 24.161,82 ευρώ.Το 2009 ο πρώην Πρωθυπουργός αγόρασε το νέο του γραφείο, εμβαδού 133 τ.μ., δίπλα από την αμερικανική πρεσβεία, το οποίο εξοφλεί ακόμη καθώς αποκτήθηκε με δάνειο.
Ταυτόχρονα η οικογένεια Καραμανλή κατέχει ακόμη:
Δύο διαμερίσματα, 70 και 41 τ.μ., και ένα πάρκινγκ 9 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη, δύο αγροτεμάχια στην Κύθνο, 4.070 και 4.100 τ.μ., δύο διαμερίσματα (20 και 55 τ.μ.) και μία αποθήκη (15 τ.μ.) στην Αθήνα, δύο διαμερίσματα (222 και 20 τ.μ.) και μία αποθήκη (15 τ.μ.) στη Φιλοθέη, οικία (275 τ.μ.) με αποθήκη (29 τ.μ.) στη Ραφήνα, όπου και διαμένει, και έχει μεταβιβάσει στα παιδιά του οικία και αποθήκη (63 και 83 τ.μ. αντιστοίχως) και αγροτεμάχιο 2.000 τ.μ. στην Πρώτη Σερρών.
Ακόμη δηλώνει ο ίδιος οικία και κατάστημα στη Μύκονο, η δε σύζυγός του έχει στην ιδιοκτησία της το 50% αγροτεμαχίου και οικοπέδου στα Τρίκαλα, συνολικού εμβαδού 3.300 τ.μ.
Το 2009 είχε συνολικές καταθέσεις 774.766 ευρώ και 167.935 δολαρίων, σε 13 τραπεζικούς λογαριασμούς από κοινού –στους περισσότερους –με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Η σύζυγός του είχε καταθέσεις σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικού ύψους 87.000 ευρώ.
Η οικογένεια κατέχει ένα τζιπ 1.800 κ.εκ., καθώς και ένα φουσκωτό σκάφος αναψυχής από κοινού με τη γυναίκα του, χωρητικότητας οκτώ ατόμων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ